anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Trei amenzi amărâte pentru moartea micuţului Ianis de varicelă. DSP a închis cazul

GALERIE
familie
  • familie
- +

Punct final în acheta demarată de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi în cazul băieţelului de 7 ani mort pe fondul unei varicele la Spitalul de Urgenţe Paşcani. Concluziile erau însă lesne de anticipat. Invocând legislaţia în vigoare şi dând din umeri în semn că atât s-a putut face, inspectorii sanitari au ajuns la concluzia că de drama unei familii se fac vinovaţi două instituţii şi un medic. Este vorba de Spitalul de Urgenţe Paşcani, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi medicul şef al Compartimentului de Primire Urgenţe, Gianina Popa.

Ianis Mahu, 7 ani, dosar închis. Asta au anunţat ieri inspectorii de la DSP Iaşi. În urma anchetei s-a ajuns la concluzia că singura vină a celor care au fost personaje în această dramă este încălcarea unui ordin ministerial. Este vorba despre OMS 1706/2006 privind coducerea şi organizarea Compatimentului de Primire Urgenţe. S-au aplicat sancţiuni. „Pentru încălcarea acestui ordin a fost sancţionat contravenţional Spitalul de Urgenţe Paşcani, aplicându-se o amendă de 20.000 de lei, cuantumul maxim prevăzut de lege.Tot pentru nerespectarea ordinului în cauză a fost sancţionat cu avertisment Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi. De asemenea, s-a dispus sancţionarea cu amendă cuprinsă între 2.000 de lei şi 4.000 de lei a medicului şef CPU (Gianina Popa - n.r.)“, a declarat ieri, Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. Dar şi o veste bună după ancheta DSP Iaşi la Spitalul Paşcani. Unitatea medicală va avea în sfârşit un set de proceduri operaţionale privind gestionarea urgenţelor medicale. Inspectorii au dispus reorganizarea CPU, compartimentarea spaţiului şi dotarea cu aparatură specific astfel încât de serviciile medicale de urgenţă să beneficieze şi copiii. Nu în ultimul rând, personalul medical va fi instruit pentru aplicarea OMS 1706; e drept, la 13 ani de la intrarea în vigoare a actului legislativ.
 
Surpriză: iată cine mai ştia de regulamentul discriminatoriu!
 
Ordinul ministerial defineşte clar ce înseamnă urgenţă medicală. Potrivit acestuia, orice pacient care este transportat la spital cu ambulanţa trebui consultat mai întâi la Unitatea de Primire Urgenţe sau CPU. Ianis Mahu nu a fost considerat o urgenţă de cei de la Spitalul Paşcani şi a fost direcţionat direct la secţia de pediatrie, unde la o oră de la internare a murit. Ca să-şi justifice chipurile decizia, cei implicaţi au invocat un regulament emis de fosta conducere a spitalului în urmă cu trei. Sau altfel spus, la 10 ani de la intrarea în vigoare a ordinului de organizare a UPU şi CPU, cu bună ştiinţă, fosta conducere a emis un regulament intern care prevedea ca toţi pacienţii cu vârste de până în 14 ani să fie direcţionaţi la secţia de pediatrie fără a fi consultat de un medic urgentist, excepţie făcând cazurile de comă, stop cardio respirator, politraumatismele. Regulamentul era cunoscut la nivel de unitate medicală, şi nu numai. Actul respectiv trebuia să aibă şi parafa Cosiliului de Administraţie. Din CA al Spitalului de Urgenţe Paşcani făceau parte la acea vreme reprezentanţi DSP Iaşi, respectiv Liviu Stafie, actualul director, reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Paşcani, ai Sanitas, Colegiul Medicilor şi OAMGMAMR. Tot cu trei ani înainte de moartea lui Ianis, acest regulament discriminatoriu în materie de urgenţe a fost votat alături de organigrama şi statele de funcţii ale spitalului de consilierii locali. Probabil, nimeni nu anticipa că acest regulament putea produce drame.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Cosmin PAȘCA

Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

Campania de racolări declanşată de liberali înseamnă în primul rând o umilinţă pentru propriul electorat şi activul de partid. E o palmă pe obrazul acelor liberali (mulţi, puţini?) care s-au luptat în ultimii patru ani cu „ciuma roşie” pe uliţa satului, care şi-au pierdut patru ani din viaţă crezănd că PNL trebuie să facă opoziţie.

Filmuletul zilei

opinii

Savanţii zilelor din urmă

Codrin Liviu CUȚITARU

Savanţii zilelor din urmă

„Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

Iaşul vrea tren urban! (II)

George ŢURCĂNAŞU

Iaşul vrea tren urban! (II)

În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. 

De la moară la războiul de ţesut

Bogdan ILIESCU

De la moară la războiul de ţesut

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

pulspulspuls

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.