UAIC celebrează 161 de ani de la înfiinţare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

UAIC celebrează 161 de ani de la înfiinţare

GALERIE
Universitatea Cuza Iasi
  • Universitatea Cuza Iasi
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a organizat luni, 25 octombrie 2021, începând cu ora 11.00, ceremonia prin care s-au sărbătorit cei 161 de ani de la înfiinţarea primei universităţi din România. La eveniment, care a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, au participat conducerea universităţii, cadre didactice, cercetători şi reprezentanţi ai administraţiei locale. 

Festivitatea a marcat şi debutul Zilelor Universităţii, care au loc în perioada 25-31 octombrie şi reprezintă o suită de evenimente organizate cu prilejul aniversării a 161 de ani a UAIC. „De 161 de ani, universitatea îşi îndeplineşte misiunea academică. Preocupările noastre se îndreaptă, în mod egal, spre toate componentele vieţii academice. În egală măsură, suntem preocupaţi de predare, de învăţare, de cercetare ştiinţifică. Prelegerea de astăzi este un elogiu adus cercetării ştiinţifice, un omagiu adus cercetătorilor, întrucât cercetarea ştiinţifică este motorul care asigură saltul calitativ în toate domeniile de activitate”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Rectorul UAIC a continuat cu o trecere în revistă a celor mai relevante informaţii privitoare la activităţile de cercetare ştiinţifică care au loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu accent pe rezultatele importante obţinute. La manifestare au luat cuvântul Marius Dangă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, pr. Constantin Sturzu - purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop catolic al Diecezei de Iaşi.

Ceremonia aniversară a continuat prin acordarea titlului onorific de Professor Emeritus pentru trei cadre didactice ale universităţii care s-au pensionat recent: Dorina – Emilia Creangă de la Facultatea de Fizică, Constantin Sălăvăstru de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice şi Gheorghe Popa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Următorul moment din program a fost premierea cercetătorilor pentru rezultatele obţinute în anul anterior.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.