Un elev din cadrul Liceului Special MOLDOVA Târgu Frumos a participat la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un elev din cadrul Liceului Special MOLDOVA Târgu Frumos a participat la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda

GALERIE
elev paralimpiceelev paralimpice1elev paralimpice2elev paralimpice3elev paralimpice4
 • elev paralimpice
 • elev paralimpice1
 • elev paralimpice2
 • elev paralimpice3
 • elev paralimpice4
- +

Elevul Fusa Ioan Gheorghe din clasa a IX –a a Liceului Special MOLDOVA Târgu Frumos, coordonat de profesorul de kinetoterapie Alin Pleşcan şi de antrenorii echipei naţionale Sorin Lăpădatu, respectiv Călin Crăciun, a participat, în cadrul echipei naţionale de tineret, la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda _ Pajulahti, unde echipa României s-a clasat pe locul al IV-lea.

Pentru publicul larg, dezvoltăm ideea de fotbal pentru nevăzători, goalball –ul: Goalbalul este un joc de echipă cu mingea, creat pentru veteranii rămaşi nevăzători în urma celui de-al doilea război mondial. A fost inventat în anul 1946 de către austriacul Hanz Lorenzen şi germanul Sepp Reindle. La nivel de competiţie internaţională, goalbalul s-a jucat pentru prima dată la paraolimpiada de la Toronto, în anul 1976 şi a rămas un sport prezent la toate ediţiile ulterioare.

Meciurile de goalball se desfăşoară într-o sală de sport obişnuită, unde este amenajat un teren în formă de dreptunghi. Dimensiunile sunt de 18 metri pe lungime şi 9 metri pe lăţime. Porţile sunt aşezate la capetele terenului, lungimea lor fiind egală cu lăţimea acestuia, iar înălţimea este de 1,30 metri.

Terenul este împărţit în două, fiecare echipă având alocat 9 metri din lungimea acestuia. Liniile de marcaj, atât cele de pe margine, cât şi cele din teren sunt realizate din sfoară lipită cu scoci. Marcajele încep de la poartă, paralel cu aceasta, adică de-a lungul lăţimii terenului. Echipa este formată din trei jucători care se află pe teren şi maxim alţi trei jucători pe post de rezerve. Fiecare jucător are ochelari complet negri pentru a juca de la egal la egal, cei nevăzători complet cu cei care mai au resturi de vedere. Mingea este din cauciuc rezistent de culoare roşie sau albastră, cu opt găurele şi prevăzută cu clopoţei. Greutatea mingii este de 1,246 kg. Obiectivul jocului este ca fiecare echipă să arunce mingea în poarta opusă, în timp ce cealaltă echipă încearcă să prevină acest lucru. Apoi, echipa din apărare preia jocul de atac şi foştii atacatori, la rândul lor, apără. Totul se bazează pe utilizarea simţurilor auz şi tactil.

În cadrul Liceului Special MOLDOVA se practică acest sport îndrăgit de elevii nevăzători, aceştia participând la multe competiţii naţionale. Începutul a fost mai greu deoarece acest sport presupune, pe lângă pregătirea obişnuită, şi dotarea elevilor cu echipament sportiv adecvat acestui sport. Mulţumim pe această cale Firmei S.C. ROMPAK S.R.L. Paşcani pentru donaţia făcută elevilor noştri, astfel încât aceştia să beneficieze de echipamentul standard cerut la marile competiţii.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.