Un elev din cadrul Liceului Special MOLDOVA Târgu Frumos a participat la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda

luni, 04 noiembrie 2019, 12:38
2 MIN

Elevul Fusa Ioan Gheorghe din clasa a IX –a a Liceului Special MOLDOVA Târgu Frumos, coordonat de profesorul de kinetoterapie Alin Pleşcan şi de antrenorii echipei naţionale Sorin Lăpădatu, respectiv Călin Crăciun, a participat, în cadrul echipei naţionale de tineret, la Jocurile Europene Paralimpice de tineret din Finlanda _ Pajulahti, unde echipa României s-a clasat pe locul al IV-lea.

Pentru publicul larg, dezvoltăm ideea de fotbal pentru nevăzători, goalball –ul: Goalbalul este un joc de echipă cu mingea, creat pentru veteranii rămaşi nevăzători în urma celui de-al doilea război mondial. A fost inventat în anul 1946 de către austriacul Hanz Lorenzen şi germanul Sepp Reindle. La nivel de competiţie internaţională, goalbalul s-a jucat pentru prima dată la paraolimpiada de la Toronto, în anul 1976 şi a rămas un sport prezent la toate ediţiile ulterioare.

Meciurile de goalball se desfăşoară într-o sală de sport obişnuită, unde este amenajat un teren în formă de dreptunghi. Dimensiunile sunt de 18 metri pe lungime şi 9 metri pe lăţime. Porţile sunt aşezate la capetele terenului, lungimea lor fiind egală cu lăţimea acestuia, iar înălţimea este de 1,30 metri.

Terenul este împărţit în două, fiecare echipă având alocat 9 metri din lungimea acestuia. Liniile de marcaj, atât cele de pe margine, cât şi cele din teren sunt realizate din sfoară lipită cu scoci. Marcajele încep de la poartă, paralel cu aceasta, adică de-a lungul lăţimii terenului. Echipa este formată din trei jucători care se află pe teren şi maxim alţi trei jucători pe post de rezerve. Fiecare jucător are ochelari complet negri pentru a juca de la egal la egal, cei nevăzători complet cu cei care mai au resturi de vedere. Mingea este din cauciuc rezistent de culoare roşie sau albastră, cu opt găurele şi prevăzută cu clopoţei. Greutatea mingii este de 1,246 kg. Obiectivul jocului este ca fiecare echipă să arunce mingea în poarta opusă, în timp ce cealaltă echipă încearcă să prevină acest lucru. Apoi, echipa din apărare preia jocul de atac şi foştii atacatori, la rândul lor, apără. Totul se bazează pe utilizarea simţurilor auz şi tactil.

În cadrul Liceului Special MOLDOVA se practică acest sport îndrăgit de elevii nevăzători, aceştia participând la multe competiţii naţionale. Începutul a fost mai greu deoarece acest sport presupune, pe lângă pregătirea obişnuită, şi dotarea elevilor cu echipament sportiv adecvat acestui sport. Mulţumim pe această cale Firmei S.C. ROMPAK S.R.L. Paşcani pentru donaţia făcută elevilor noştri, astfel încât aceştia să beneficieze de echipamentul standard cerut la marile competiţii.

 

 

 

Comentarii