Un milion de euro pentru aplicaţii în „cloud” la Universitatea Tehnică

joi, 30 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Un milion de euro pentru aplicaţii în „cloud” la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași implementează un sistem de cloud instituțional în cadrul proiectului „Mediu colaborativ pentru dezvoltarea arhitecturilor cloud bazate pe OpenStack cu aplicații în CDI”.

Obiectivul general al proiectului este modernizarea infrastructurii TIC a TUIASI pentru implementarea unei platforme electronice în arhitectura de tip Cloud OpenStack, destinată susținerii și dezvoltării mai rapide a competitivității științifice și poziționării universității ca un centru de excelență CDI la nivel regional. În cadrul proiectului vor fi achiziționate echipamentele hardware necesare pentru a realiza infrastructura cloud, cât și softuri noi și licențe pentru softuri deja existente, astfel încât această infrastructură să poată fi operaționalizată.  Proiectul are o  valoare de 5,048,822.88 lei, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Totodată, în cadrul proiectului, care are o durată de implementare de 24 de luni, va fi înființat și dotat un laborator la cercetare a tehnologiei cloud la Facultatea de Automatică și Calculatoare de la TUIASI.

„Lansăm astăzi un proiect mult așteptat de Universitatea Tehnică, cu o valoare de aproximativ un milion de euro care are un rol foarte important deoarece va ajuta întreaga comunitate academică la dezvoltarea de aplicații inovative în foarte mule domenii de la construcții Smart City, Smart Buildings, până la simulări, modelări chimie sau pentru materiale inovative, astfel încât avem convingerea că ceea ce vom dezvolta cu ajutorul specialiștilor noștri din domeniul IT&C, va fi un proiect de succes.”, a afirmat, prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicații digitale – conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman.

De asemenea, anul acesta se va schimba și modalitatea de admitere la studiile de licență. Candidatul are posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă şi un singur dosar, la specializările de la trei facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în ordinea preferinţelor, urmând ca, în funcţie de opțiune și de media de admitere, să fie declarat admis la una dintre acestea.

„În acest an avem o procedură de admitere care aduce unele modificări, referitor la studiile de licență. Acestea vin în sprijinul candidaților în sensul în care pentru a limita nehotărârea candidaților, am decis ca, cu o singură taxă să se înscrie la 3 facultăți. Dacă își doresc să se înscrie și la alte facultăți, mai plătesc o taxă. Din experiența noastră trecută, am observat că, în fiecare an, candidații se opresc la maximum două, trei opțiuni”, a declarat  prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Admiterea se organizează online, prin intermediul platformei informatice a universității, care va deveni activă în perioada înscrierilor. 

Comentarii