Urgenţe: fată de 14 ani cu alcoolemie de 2,55 la mie. Medicii și-au făcut cruce!

miercuri, 10 ianuarie 2018, 02:50
2 MIN
 Urgenţe: fată de 14 ani cu alcoolemie de 2,55 la mie. Medicii și-au făcut cruce!

Zilele trecute, doi adolescenţi din Iaşi au fost aduşi în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” la un pas de comă alcoolică. În urma analizelor efectuate de medicii pediatri urgentişti, a reieşit că băiatul în vârstă de 16 ani avea o alcoolemie de 1,58 la mie, iar fata în vârstă de 14 ani avea o alcoolemie de 2,55 la mie. 

Aceştia acuzau dureri de cap, vărsături, dureri abdominale, prezentând totodată şi o stare euforică care alterna cu cea de somnolenţă. Cu toate acestea, cei doi adolescenţi, care au fost aduşi la spital de către părinţi, au negat că ar fi consumat alcool. „Adolescenţii aveau semne clinice de intoxicaţie cu alcool etilic, medicii au recoltat analizele care au confirmat suspiciunea clinică, însă nu ştim ce anume au băut deoarece ei susţin că nu au consumat băuturi alcoolice. În astfel de situaţii, li se administrează perfuzii, glucoză, vitaminele B1 şi B6 şi necesită surpaveghere medicală deoarece există mai multe riscuri”, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii.

Medicii pediatri mai spun că în perioadele vacanţelor sau în perioada sărbătorilor religioase, astfel de situaţii sunt mai des întâlnite în rândul copiilor sau adolescenţilor. Conform datelor oferite de reprezentanţii Spitalului de Copii „Sf. Maria”, în ultimii cinci ani au ajuns la spital 488 de copii cu simptome specifice consumului exagerat de alcool, dintre care 314 au fost băieţi, iar restul de 174 au fost fete. În acest interval de timp, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, fiind vorba despre 355 de cazuri. Anul trecut, 126 de copii au primit diagnosticul de intoxicaţie cu alcool etilic, fiind vorba atât despre acte conştiente, cât şi despre accidente înregistrate în rândul copiilor cu vârste mici. 

Comentarii