Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO - Băieţii deştepţi de la liberali au dat în sfârşit lovitura în Consiliul local. S-a dat verde pentru Afacerea "Cicoarei"

GALERIE
sedinta_CL_Iasi
  • sedinta_CL_Iasi
- +

Afacerea imobiliară a „băieţilor deştepţi” apropiaţi de PNL a fost desăvârşită ieri în plenul Consiliul Local (CL). O firmă va construi un ansamblu rezidenţial cu până la 12 etaje pe un fost teren public (3.370 mp) din Cicoarei, după ce a dat la schimb Primăriei o altă suprafaţă (1.281 mp) pe care nu putea construi nimic. 

Proiectul imobiliar a fost unul dintre cele mai controversate din istoria recentă a CL: schimbul de teren a intrat de cel puţin cinci ori în plen (2019), DNA a deschis o anchetă penală imediat după aprobare (clasată, între timp), iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a stat pe „stand by” circa şapte luni până să intre la un vot final în CL, în condiţiile în care în trei situaţii a fost amânat sau respins. Nu a fost cazul şi ieri: proiectul a fost aprobat prin voinţa alianţei PNL-PMP (la precedentele şedinţe, un consilier PNL a absentat, iar proiectul nu a putut fi votat).

Pe liberali nu i-a mai interesat că blocurile de 12 etaje vor fi aproape de construcţii cu regim mic de înălţime, nu şi atunci când în compania-beneficiar este asociat fiul unuia dintre cei mai influenţi lideri locali ai PNL (primarul Dan Niţă de la Miroslava). Firma este G&R Imobiliar SRL, iar, în afară de Bogdan Niţă, asociaţi în companie mai sunt Robert Melinte şi Gheorghe Dochiţanu, ultimii doi fiind consideraţi apropiaţi ai şefilor PNL Iaşi. Odată ce proiectul de PUZ a primit girul deliberativului local, firma poate depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

„Schimbul a făcut obiectul unei dispute politice în momentul în care eram parte a unui alt partid politic (...) şi s-a încercat căutarea unui motiv subiectiv prin care eventual să mă agaţe pe mine în primul rând, ca primar. Personal, şi sub statut de jurământ, eu pe acel domn nu l-am cunoscut şi nici nu am avut interferenţe cu dumnealui decât sub starea de reproşuri pe care mi le aducea în permanenţă în Primărie sau în Sala Mare a Primăriei pentru faptul că nu-l sprijn sau îl împiedic, nu mă puteam poziţiona nici deoparte, nici de cealaltă”, a declarat, în plen, primarul Mihai Chirica.

Cel mai probabil, în declaraţia sa, edilul s-a referit la unul dintre reprezentanţii firmei G&R Imobiliar care obişnuia să participe la fiecare şedinţă de CL în care era discutat proiectul. De asemenea, primarul a mai spus că este total „desprins” de structura de acţionarat a firmei, iar terenul de 1.281 mp pe care l-a preluat Primăria va fi utilizat pentru extinderea Cimitirului „Eternitatea”.

O altă decizie importantă pe care consilierii locali au adoptat-o ieri vizează clarificarea situaţiei complexului Picolina din Bucium (18 blocuri şi 32 de vile), întins pe 11 hectare: a fost revocată o hotărâre anterioară, iar proiectul de PUZ a fost din nou aprobat de plen. Uşurat poate răsufla şi omul de afaceri Eusebiu Siminiceanu: plenul CL a dat undă verde firmelor lui (Miroslava Development 1, 2, 3 şi 4) să construiască un ansamblu rezidenţial pe 1,3 ha în Galata. Însă, cel mai probabil, omul de afaceri va înstrăina terenul, aşa cum a procedat şi cu alte suprafeţe pe care le-a deţinut în zonă.

Undă verde pentru Sărbătorile Iaşului

Plenul CL a aprobat ieri şi bugetul Sărbătorilor Iaşului, cu o valoare de peste un milion de lei. Principalele evenimente vor avea loc în perioada 11 – 16 octombrie.

Cei mai mulţi bani (675.000 lei) sunt rezervaţi pentru un concert de muzică populară şi un spectacol omagial „Încoronarea Regelui 100”, ambele evenimente fiind programate pe 15 octombrie, pe esplanada din faţa Palatului Culturii. În perioada 11 – 16 octombrie vor avea Târgul de toamnă (Hala Centrală, esplanada Costache Negri şi bld. Ştefan cel Mare), Sărbătoarea Vinului (parcările din jurul Halei Centrale) şi Parcul de distracţii (Ştrand). Calendarul evenimentelor este completat cu activităţi sportive (competiţii), sprijinirea unei manifestări universitare, o lansare filatelică (Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand), lansarea cărţii „Cvartetul Voces – Destinul Excelenţei”, o conferinţă privind securitatea cibernetică şi Festivalul Muzii Româneşti.

Alte decizii ale consilierilor locali au vizat acordarea titlul de cetăţean de onoare al Iaşului în cazul a patru personalităţi: Cristina Popescu (directorul Romfilatelia), Mircia Dumitrescu (academician), Nicolae Gâscă (fondatorul şi dirijorul corului studenţesc de cameră „Cantores Amicitiae”) şi Alexa Visarion (regizor). Printre celelalte hotărâri ale plenului s-au mai numărat: o rectificare bugetară, nominalizarea unor reprezentanţi în consilii de administraţie la şcoli, bugetul EcoPiaţa, studiul de fezabilitate aferent modernizării plajei Nicolina şi alte iniţiative cu caracter administrativ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri