VIDEO: Blocuri de 20 de etaje pe o parte din terenul fostului combinat Terom SA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.06.2021

VIDEO: Blocuri de 20 de etaje pe o parte din terenul fostului combinat Terom SA

GALERIE
constructie eGros1
  • constructie eGros1
- +

Investiţia ar urma să fie realizată de către oamenii de afaceri Cristian Delcea şi Gheorghe Cheşcu. În total, s-ar putea construi circa 1.000 de apartamente. Investitorii promit să ridice şi o şcoală u terenul a fost achiziţionat cu opt milioane de euro.

 

Pe o parte din terenul fostului Combinat de Fibre Sintetice (Terom SA Iaşi), amplasat în Zona Industrială, se va construi cel mai probabil începând de anul viitor un ansamblu rezidenţial, compus din blocuri ce ar putea atinge înălţimi şi de până la 20 de etaje. Terenul, care se întinde pe aproape 8 hectare şi este situat la intersecţia bulevardului Metalurgiei cu Calea Chişinăului, se află de trei ani în proprietatea oamenilor de afaceri Cristian Delcea şi Gheorghe Cheşcu, după ce a fost scos la vânzare de fostul proprietar, respectiv cea mai cunoscută companie din domeniul procesării maselor plastice, Romcarbon SA Buzău, listată la Bursa de Valori Bucureşti. Proiectul imobiliar pe care intenţionează să îl implementeze cei doi parteneri de afaceri cât de curând în zonă nu prevede doar amenajarea de locuinţe colective, ci va oferi şi servicii de proximitate, spaţii comerciale, dar şi o şcoală care ar putea ocupa până la 2 hectare.

“Ei nu au făcut nimic”

Pentru teren nu există avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de către Primăria Iaşi, documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie urmând a fi depusă zilele ce urmează. Cristian Delcea a confirmat informaţia, precizând că proiectul face parte din seria de valorificare a fostelor suprafeţe industriale, care au fost lăsate în paragină.

„Intenţia noastră este să facem acolo un complex rezidenţial. Lucrăm la documentele pentru PUZ şi, dacă primim autorizaţia anul acesta, cel mai probabil la anul vom demara lucrările. Proiectul rezidenţial include şi construcţia unei şcoli, dar şi alte servicii, pe lângă cele peste 1.000 de apartamente prevăzute în proiect. Mai multe nu vă pot spune deocamdată. Am cumpărat terenul în urmă cu aproape trei ani de la o companie din Coreea, care îl avea în proprietate de 12 ani. Ei nu au făcut nimic în acest timp, noi ne-am propus să facem ceva şi să implementăm acest proiect pentru comunitatea ieşeană. Momentan curăţăm zona, terenul a rămas neîngrijit, totul a fost lăsat de izbelişte”, a declarat Cristian Delcea pentru „Ziarul de Iaşi”. Terenul se află în apropierea complexului comercial eGros Trade, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi şi Centrul Comercial Felicia.

Opera fraţilor Nanaa

Delcea şi Cheşcu, cunoscuţi în oraş pentru numeroasele proprietăţi imobiliare, au plătit circa 8 milioane de euro în urmă cu trei ani pentru terenul din fostul Terom SA, care se întinde pe o suprafaţă totală de 7,3 hectare.

Cheşcu este proprietarul companiei Flux, având deschise în Iaşi mai multe magazine în care se comercializează produse alimentare şi nealimentare, respectiv produse de uz casnic şi de bricolaj. Tot prin intermediul Flux, Cheşcu a construit în ultimii ani în diferite cartiere ieşene ansambluri de blocuri, dar şi clădiri de birouri. Afaceri consistente pe piaţa imobiliară are şi Delcea, proprietar de parcuri logistice, dar şi al complexului comercial eGros Trade (Iaşi şi Suceava). Fabrica ieşeană de fibre sintetice şi artificiale a fost privatizată de către statul român la sfârşitul anului 2002, pachetul majoritar de acţiuni deţinut de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Proprietăţii Statului fiind cumpărat de persoana fizică Hasan Nanaa.

În patrimoniul societăţii se aflau pe atunci aproximativ 40 de hectare de teren, cu clădiri şi construcţii industriale pe circa 20 de hectare. În doar câţiva ani, fabrica a fost devalizată, iar Hasan Nanaa alături de alte persoane din conducerea combinatului au fost acuzaţi de fraude de milioane de euro, fiind trimişi în judecată după ce procurorii Direcţiei De Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au finalizat ancheta, în 2010, în cazul  privatizării SC Terom SA Iaşi. 

SURSA FOTO-VIDEO: Florentina SANDU

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vocile Europei

Lucian DÎRDALA

Vocile Europei

Pentru ca proiectul CVE să nu eşueze în irelevanţă, toate vocile Europei, inclusiv cele care displac establishment-ului de la Bruxelles, trebuie să se poată face auzite.

Filmuletul zilei

opinii

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Florin CÎNTIC

Uitarea vinovată: Pogromul de la Iaşi (I)

Ca ieşean, simt nevoia acum, la opt decenii de la acele evenimente tragice, să meditez la ce înseamnă rana istorică a pogromului pentru memoria noastră. Cu îngăduinţa cititorilor mei, voi relua, în trei episoade, cele câteva lucruri pe care am găsit de cuviinţă să le scriu în anii din urmă, tot aici, pe acest subiect greu de epuizat.

Domnul Savaste

Radu PĂRPĂUȚĂ

Domnul Savaste

Lumea asta formată din oameni - era convins domnul Savaste - e singurul lucru care nu se poate lăsa în urmă. Ea este ceea ce ne ajunge întotdeauna. Voia să spună realitatea, nu lumea, - înţelegeam eu. Şi - mai zicea domnul Savaste - toată lumea e bună sau rea după împrejurări. „Bunioară, eu: beau şi fac urât, altădată beau şi sunt ca pâinea caldă - mă ştiu toţi copiii din cartier. De la BPR (aşa zicea el la Bodega Podu Roş) şi până acasă am juma de kilometru - la toţi le dau bomboane. Anume îmi ies dracii înainte, că ştiu că eu cumpăr bomboane pentru ei. Na!”

Muzică de toate felurile?

Alex VASILIU

Muzică de toate felurile?

Iată o întrebare ce îşi merită răspunsul ambivalent: da şi nu. 

pulspulspuls

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Întrebarea dimineţii: au fost sau n-au fost mascaţii la ficiorul premarelui niţos?

Fierbe piaţa politichiei liberale de câteva zile încoa’, stimaţi telespectatori, toţi întrebându-se dacă e adevărat au ba ceea ce se tot aude din ce în ce mai insistent şi mai cu detalii picante: au fost au ba zilele trecute mascaţii de la Ţaigheria din Copou acasă la ficiorul premarelui Niţos, cel la care ar fi ajuns felia cea mai groasă din caşcavalul afacerii schimbului de terenuri în care e băgat şi Peni Hill de la Iaşi? 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.