De Business

Punem punctul pe știi

VIDEO: Blocuri de 20 de etaje pe o parte din terenul fostului combinat Terom SA

luni, 17 mai 2021, 01:50
3 MIN
 VIDEO: Blocuri de 20 de etaje pe o parte din terenul fostului combinat Terom SA

Investiţia ar urma să fie realizată de către oamenii de afaceri Cristian Delcea şi Gheorghe Cheşcu. În total, s-ar putea construi circa 1.000 de apartamente. Investitorii promit să ridice şi o şcoală u terenul a fost achiziţionat cu opt milioane de euro.

 

Pe o parte din terenul fostului Combinat de Fibre Sintetice (Terom SA Iaşi), amplasat în Zona Industrială, se va construi cel mai probabil începând de anul viitor un ansamblu rezidenţial, compus din blocuri ce ar putea atinge înălţimi şi de până la 20 de etaje. Terenul, care se întinde pe aproape 8 hectare şi este situat la intersecţia bulevardului Metalurgiei cu Calea Chişinăului, se află de trei ani în proprietatea oamenilor de afaceri Cristian Delcea şi Gheorghe Cheşcu, după ce a fost scos la vânzare de fostul proprietar, respectiv cea mai cunoscută companie din domeniul procesării maselor plastice, Romcarbon SA Buzău, listată la Bursa de Valori Bucureşti. Proiectul imobiliar pe care intenţionează să îl implementeze cei doi parteneri de afaceri cât de curând în zonă nu prevede doar amenajarea de locuinţe colective, ci va oferi şi servicii de proximitate, spaţii comerciale, dar şi o şcoală care ar putea ocupa până la 2 hectare.

“Ei nu au făcut nimic”

Pentru teren nu există avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de către Primăria Iaşi, documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie urmând a fi depusă zilele ce urmează. Cristian Delcea a confirmat informaţia, precizând că proiectul face parte din seria de valorificare a fostelor suprafeţe industriale, care au fost lăsate în paragină.

„Intenţia noastră este să facem acolo un complex rezidenţial. Lucrăm la documentele pentru PUZ şi, dacă primim autorizaţia anul acesta, cel mai probabil la anul vom demara lucrările. Proiectul rezidenţial include şi construcţia unei şcoli, dar şi alte servicii, pe lângă cele peste 1.000 de apartamente prevăzute în proiect. Mai multe nu vă pot spune deocamdată. Am cumpărat terenul în urmă cu aproape trei ani de la o companie din Coreea, care îl avea în proprietate de 12 ani. Ei nu au făcut nimic în acest timp, noi ne-am propus să facem ceva şi să implementăm acest proiect pentru comunitatea ieşeană. Momentan curăţăm zona, terenul a rămas neîngrijit, totul a fost lăsat de izbelişte”, a declarat Cristian Delcea pentru „Ziarul de Iaşi”. Terenul se află în apropierea complexului comercial eGros Trade, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi şi Centrul Comercial Felicia.

Opera fraţilor Nanaa

Delcea şi Cheşcu, cunoscuţi în oraş pentru numeroasele proprietăţi imobiliare, au plătit circa 8 milioane de euro în urmă cu trei ani pentru terenul din fostul Terom SA, care se întinde pe o suprafaţă totală de 7,3 hectare.

Cheşcu este proprietarul companiei Flux, având deschise în Iaşi mai multe magazine în care se comercializează produse alimentare şi nealimentare, respectiv produse de uz casnic şi de bricolaj. Tot prin intermediul Flux, Cheşcu a construit în ultimii ani în diferite cartiere ieşene ansambluri de blocuri, dar şi clădiri de birouri. Afaceri consistente pe piaţa imobiliară are şi Delcea, proprietar de parcuri logistice, dar şi al complexului comercial eGros Trade (Iaşi şi Suceava). Fabrica ieşeană de fibre sintetice şi artificiale a fost privatizată de către statul român la sfârşitul anului 2002, pachetul majoritar de acţiuni deţinut de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Proprietăţii Statului fiind cumpărat de persoana fizică Hasan Nanaa.

În patrimoniul societăţii se aflau pe atunci aproximativ 40 de hectare de teren, cu clădiri şi construcţii industriale pe circa 20 de hectare. În doar câţiva ani, fabrica a fost devalizată, iar Hasan Nanaa alături de alte persoane din conducerea combinatului au fost acuzaţi de fraude de milioane de euro, fiind trimişi în judecată după ce procurorii Direcţiei De Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au finalizat ancheta, în 2010, în cazul  privatizării SC Terom SA Iaşi. 

SURSA FOTO-VIDEO: Florentina SANDU

 

 

 

Comentarii