Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Virusul care provoacă boala sărutului, principala cauză a sclerozei multiple?

GALERIE
boala-sarutului
  • boala-sarutului
- +

Scleroza multiplă (SM) este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează, conform estimărilor, circa 2,8 milioane de oameni din întreaga lume și pentru care nu există un tratament vindecător. Conform unui nou studiu, publicat în revista Science, realizat de cercetători de la Harvard „T.H. Chan” School of Public Health, este foarte probabil ca această boală implacabilă să fie cauzată de infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV). 

 

„Ipoteza conform căreia virusul Epstein-Barr provoacă Scleroza Multiplă e investigată de ani buni de grupul nostru și de alții, dar acesta este primul studiu care aduce dovezi convingătoare ale cauzalității”, a spus Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Chan School și autor principal al studiului.

„Este un mare pas, deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de SM ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu EBV și că țintirea virusului Epstein-Barr ar putea duce la descoperirea unui tratament pentru SM”, a mai arătat el.

Scleroza Multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central care atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării. Virusul Epstein-Barr (EBV) este un herpes-virus care poate provoca mononucleoză infecțioasă - cunoscută sub numele de boala sărutului - și este deja asociat cu limfomul Burkitt și carcinomul nazofaringian. Odată infectat cu el, vei avea virusul toată viața.

Stabilirea unei relații cauzale între virus și boală a fost dificilă deoarece EBV infectează aproximativ 95% dintre adulți, iar Scleroza Multiplă este o boală relativ rară, iar debutul simptomelor fiind la aproximativ zece ani după infecția cu EBV. Pentru a determina legătura dintre EBV și SM, cercetătorii au efectuat un studiu pe mai mult de 10 milioane de tineri adulți aflați în serviciu activ în armata SUA și au identificat 955 care au fost diagnosticați cu SM în timpul perioadei de serviciu.

Infectarea cu acest virus crește riscul de scleroză multiplă de 32 de ori

Echipa a analizat probe de ser prelevate bianual de militari și a determinat starea soldaților infectați cu EBV la momentul recoltării primului eșantion și relația dintre infecția cu EBV și debutul SM în timpul perioadei de serviciu activ. În această cohortă, riscul de SM a crescut de 32 de ori după infectarea cu EBV, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alte virusuri. 

Nivelurile serice ale lanțului ușor de neurofilament (NfL), un biomarker al degenerării nervoase tipice în scleroza multiplă, au crescut numai după infecția cu EBV. Constatările nu pot fi explicate de niciun factor de risc cunoscut pentru scleroza multiplă și sugerează EBV ca fiind principală cauză a bolii.

Echipa a analizat probe de ser prelevate bienal de militari și a determinat starea soldaților EBV la momentul primului eșantion și relația dintre infecția cu EBV și debutul SM în timpul perioadei de serviciu activ. În această cohortă, riscul de SM a crescut de 32 de ori după infectarea cu EBV, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alți virusuri. Nivelurile serice ale lanțului ușor de neurofilament, un biomarker al degenerării nervoase tipice în SM, au crescut numai după infecția cu EBV. Constatările nu pot fi explicate de niciun factor de risc cunoscut pentru SM și sugerează EBV ca principală cauză a SM.

Ascherio a explicat că întârzierea dintre infecția cu EBV și debutul SM se poate datora parțial simptomelor bolii nedetectate în primele etape și parțial din cauza relației în evoluție dintre virusul Epstein-Barr și sistemul imunitar al gazdei, care este stimulat în mod repetat ori de câte ori virusul latent se reactivează. 

„În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni sau trata eficient infecția cu virusul Epstein-Barr, dar un vaccin contra sa sau un tratament care să prevină scleroza multiplă s-ar putea dezvolta”, a conchis Ascherio.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri