Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

10 detalii incredibile despre faraonul Tutankhamon

GALERIE
tut
  • tut
- +

A fost faraon al Egiptului din dinastia a XVIII-a (1332-1323 i.en.). Este cunoscut ca Regele Tut. Mormântul său a fost descoperit intact în anul 1922 de către arheologul Howard Carter şi lordul Georghe Herbert de Carnarvon, alături de un tezaur fabulos ce ne-a oferit mai multe detalii despre viaţa egiptenilor . Masca sa funerară a rămas o emblemă a muzeului egiptean. Popularitatea sa a crescut după ce s-a răspândit mitul blestemului ce ar fi ucis diferite personalităţi care au intrat în contact cu mormântul şi i-ar fi atins obiectele faraonului ce trebuiau să-l însoţească în viaţa de apoi.

1.    S-a născut în anul 1343 i.en., la Amarna.Conform analizei AND, a fost fiul faraonului Akhenaten (sau Amenhotep IV), faraonul eretic care a refuzat să mai venereze zeii tradiţionali şi l-a venerat doar pe Aten-discul solar. Despre mama sa nu se ştie cine era, dar este cunoscut numele doicii sale, Maia şi al tutorelui său, Sennedjem.

2.    Tut a devenit faraon la vârstă de 9 ani la decizia vizirului Ay şi generalului Horemheb pentru a menţine stabilitatea noului regat egiptean  după moartea faraonului Akhenaten. Amândoi l-au crescut şi educat, în special Ay care l-a iubit. A domnit scurt timp, doar 9 ani, şi s-a căsătorit cu sora sa vitregă, Ankhesenamun (fiica a lui Akhenaten şi a reginei Nefertiti) şi cu care a avut doi copii, amândoi morţi la naştere.

3.     Iniţial, nu-l chema Tutankhamon, şi Tutankhaten (terminaţie preluată de la tatăl său). Şi-a schimbat terminaţia din “-aten” în “-amon” pentru a demonstra că era adeptul zeilor tradiţionali, inclusiv Amon (zeul teban al Soarelui), şi nu al lui Aten , zeul venerat de tatăl său. A dedicat şi un templu zeului Amun.

4.    În urma domniei faraonului Akhenaten, Tutankhamon a obţinut şi greaua moştenire: relaţiile diplomatice erau neglijate cu alte ţări. A încercat să restabilească relaţiile cu Mitanni , un regat hurrian din nordul Siriei şi sud-estul Asiei Mici. Au întreţinut schimburi de daruri (după cum atestă tezaurul funerar). Tutankhamon a coordonat de asemenea războaie cu nubienii şi asiaticii după cum ne arată frescele.  Era pasionat de vânătoare.

5.   Tutankhamon avea o înălţime de 1,80 metri, moştenind trăsături precum incisivii largi de pe linia genealogică a faraonului Thutmosis. S-a născut cu despicături labiale şi palatine, un picior stâng deformat şi scolioză ce îl împiedica să meargă normal (simptome şi maltformatii datorate incestului practicat pe o perioadă îndelungată de familia faraonică). După cum ne arată conţinutul mormântului, se sprijinea pe un baston. De asemenea, a suferit şi de malaria ce i-a slăbit sistemul imunitar şi de epilepsie.

6.   În urma unei scanări, s-a demonstrat că a murit din cauza unei fracturi la piciorul stâng provocată de un accident sau de o lovitură (probabil după ce a căzut din carul tras de cai). Malaria a contribuit la agravarea stării sale. Plagă s-a infectat şi neexistând tratament medical corespunzător în acele timpuri, regele Tut a murit la 19 ani. 

7.   După moartea lui Tutankhamon, sora să, Ankhesenamon i-a scris scrisori regelui hititilor, Suppiluliuma I, pentru a cere să se căsătorească cu unul dintre fii săi. Până la urmă, vizirul Ay s-a căsătorit cu ea, acesta ajungând pe tronul de faraon. Ulterior, Ay s-a recăsătorit cu Tey. După moartea faraonului Ay, generalul Horemheb a uzurpat tronul şi a dus o campanie de ştergere din memoria istoriei Egiptului a tuturor membrilor familiei amarniene, imaginile şi cartuşele acestora fiind şterse.

8.    Tutankhamon a fost înmormântat rapid într-un mormânt nedemn de statutul sau de faraon (numit astăzi KV62), unul săpat în stâncă în Valea Regilor aşa cum se obişnuia la aceea vreme. Motivul ar fi că mormântul regal nu era finisat la timp, iar termenul de 70 de zile pentru păstrarea trupului spre a fi mumificat se încheiase. Mormântul sau a fost jefuit în antichitate, însă doar obiecte perisabile au fost luate, ulterior fiind restaurat şi de atunci nimeni n-a mai putut intra. Spre sala funerară era un coridor ce coboara , iar intrarea era sigilată. Pereţii sălii funerare au fost decoraţi cu scene cu ceremonia deschiderii gurii faraonului (vizirul Ay fiind acela care efectuează ceremonia), scene cu faraonul alăturat zeilor, textul Amduat despre Viaţa de Apoi şi pasaje din Cartea Mortiilor. Mormântul era alcătuit din anticamera, anexă,sala funerară şi sala tezaurului. 

Continuarea: Historia.ro

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri