A plecat Diaconu, a venit Diaconescu

vineri, 12 februarie 2016, 02:49
3 MIN
 A plecat Diaconu, a venit Diaconescu

Premierul a demis ieri conducerea ANAF, în urma acuzaţiilor de corupţie din dosarul fondurilor pentru romi. In locul lui Gelu Diaconu, la şefia Fiscului a fost numit, interimar, Daniel Diaconescu. Diaconu şi-a susţinut nevinovăţia si a refuzat să-şi prezinte singur demisia, afirmând că cineva trebuie să-şi asume consecinţele măsurii.

Premierul Dacian Cioloş l-a demis ieri pe preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, anchetat în dosarul fraudării fondurilor pentru romi. De asemenea, şeful Executivului l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, acuzat în acelaşi caz. ”Dânsul (n.r. – Diaconu) a fost numit, nu a luat postul prin concurs. E un post de secretar de stat, e numit şi nu asta e problema. Eu am avut o discuţie cu dânsul dimineaţă, mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu e vinovat, mi-a explicat şi faptul că ANAF e într-un proces sau continuă un proces de restructurare, de întărire a capacităţii administrative, iar eu i-am spus că tocmai de aceea cred că problema pe care dânsul şi vicepreşedintele o au în raport cu DNA nu trebuie transferată asupra ANAF. În condiţiile acestea eu i-am spus că cel mai bine e ca dânsul să plece şi mi-a spus că a înţeles chestia aceasta", a afirmat şeful Executivului, cu câteva ore înainte să semneze ordinul de demitere.
Ulterior, premierul l-a numit pe Daniel Diaconescu, directorul Direcţiei Informaţii Fiscale, ca interimar la ANAF.

Diaconu: Un dosar "kafkian"

Gelu Diaconu a refuzat, ieri dimineaţă, cererea ministerului Finanţelor de a-şi prezenta demisia, calificând dosarul DNA în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, drept "kafkian". "În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri", a declarat Diaconu. El a afirmat că singura acuzaţie care i se aduce "este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice". "Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii", afirmă Diaconu.

"Am aflat cu stupoare că domnul procuror Ţuluş apreciază că am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit parinţii copiilor şi bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade. În plus, reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme", se arat în comunicat.

"Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului. Şi, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe această cale opinia publică ca Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de către această grupare", a spus Diaconu.

 

Comentarii