Agrometeo: Secetă pedologică în diferite stadii de intensitate în majoritatea zonelor agricole, în perioada 4 – 10 august

vineri, 04 august 2017, 11:06
3 MIN
 Agrometeo: Secetă pedologică în diferite stadii de intensitate în majoritatea zonelor agricole, în perioada 4 – 10 august

Procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate și chiar forțate față de normalul perioadei, din cauza temperaturilor mai ridicate prognozate, iar fenomenul de secetă pedologică se va semnal în diferite grade de intensitate pe suprafețe din majoritatea zonelor țării, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 4 – 10 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. Pe de altă parte, în cea mai mare parte a Banatului, nordul și estul Moldovei, local în sud-vestul, sudul și izolat centrul Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, sudul Crișanei și sud-estul Dobrogei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și izolat extremă, scrie AGERPRES.
 
Specialiștii ANM menționează că, din cauza temperaturilor mai ridicate din aer și de la suprafața solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate și chiar forțate față de normalul perioadei, semnalându-se totodată fenomenul de ofilire temporară și răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea prematură a acestora, precum și forțări stadiale, în special pe suprafețele afectate de fenomenul de secetă pedologică.
 
Din punct de vedere al stadiului lucrărilor agricole, floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară (20-100%) și maturitatea deplină (10-50%), cu o stare de vegetație în general bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile tardive și pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
 
Totodată, în funcție de data semănatului și precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla predominant la înflorire, mătăsire și maturitate în lapte (10-100%), precum și maturitatea în ceară (10-60%) în jumătatea de sud a țării.
 
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra fazele de alungire și îngroșare a axei hipocotile, precum și local începutul acumulării yaharului în rădăcina. În același timp, la cultura de cartof se vor continua creșterea tuberculilor, veștejirea vrejilor și local recoltarea la soiurile de vară.
 
Potrivit sursei citate, speciile pomicole vor parcurge creșterea și coacerea rodului, precum și acumularea zahărului în fructe, continuându-se totodată lucrările de recoltare, î timp ce vița-de-vie se va afla la creșterea boabelor și acumularea zaharurilor, la nivelul întregii țări. La soiurile timpurii de masă se va înregistra coacerea în ‘pârgă’.
 
Agrometeorologii subliniază faptzl că, în general, condițiile meteorologice vor fi favorabile desfășurării lucrărilor agricole specifice (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc).
 
În ceea ce privește caracteristicile meteorologice, prognoza arată că, în intervalul 4 — 10 august, va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii țări, chiar caniculară în primele zile ale perioadei. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 42 de grade Celsiu, pe întreg teritoriul agricol, iar minimele vor oscila între 13 și 28 de grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, înregistrându-se frecvente nopți tropicale (cu valori de minimum 20 de grade Celsius).
 
Doar izolat, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, nesemnificative din punct de vedere agricol. Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări temporare ale vântului. Spre sfârșitul intervalului de referință instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, îndeosebi în jumătatea de nord a țării.

Comentarii