De Sănătate

Punem punctul pe știi

Anemiile la copii: când este necesar tratamentul?

miercuri, 26 aprilie 2017, 09:41
5 MIN
 Anemiile la copii: când este necesar tratamentul?

Dr. Maricel Burlacu, medic primar pediatru,  Spitalul de Copii”Sf. Maria” Iaşi:

Există o confuzie între ceea ce înseamnă anemie ca termen medical şi semnificaţia populară a termenului. Atunci când copilul este mai palid, lipsit de apetit, mai retras, eventual încercănat, părinţii au tendinţa să pună imediat eticheta de anemie. însă, aceste simptome nu înseamnă automat anemie. Din punct de vedere strict medical anemia trebuie diagnosticată prin analize de sânge care ne arată  scăderea valorilor hemoglobinei ( încărcarea hematiilor cu hemoglobina care conţine fier ) sub 12 g% la adult şi sub 11 g %  la copilul sub 6 ani. Acesta este unul dintre parametrii principali care ne pot permite să vorbim de anemie. Anemia poate fi uşoară, moderată sau severă. Cel mai frecvent, la copii întâlnim anemii carenṭiale cauzate de o alimentaţie deficitară în produse care conţin fier. Aceste anemii nu sunt foarte grave, sunt  de diverse grade şi se tratează prin administrarea de fier sub forma de tablete, siropuri sau picături. Când hemoglobina este sub 6,2 g% poate fi necesara transfuzia de sânge.

Consumul de spanac sau alte vegetale nu rezolvă anemia!

Există mai multe mituri populare false vis-a-vis de modul în care se poate rezolva anemia. De exemplu, nu e adevărat că dacă mâncăm spanac se rezolvă anemia. Într-adevăr unele vegetale au conţinut ridicat de fier, cum ar fi lintea. Spanacul însă nu e printre legumele cu conţinut ridicat de fier. Important de subliniat şi înţeles este faptul că toate vegetalele cu conţinut ridicat de fier conţin şi  nişte fitaţi,  compuşi care blochează absorbţia fierului. Din acest motiv, niciodată o anemie nu poate fi tratată cu vegetale. Pentru că fierul  conţinut de acestea se absoarbe în cantitate foarte mică.  Este însă recomandată o alimentaţie cu produse animale bogate în fier –  ficat, ou, carne de vită. Acestea sunt  bogate în fier care se absoarbe mult mai bine decât fierul din vegetale.  O astfel de alimentaţie poate genera o vindecare a anemiei. Repet: o anemie nu se rezolvă doar consumând vegetale bogate în fier! Ori se consumă alimente bogate în fier, ori, pentru operativitate apelăm la un tratament cu preparate care conţin fier. Cel mai comun este fierul Hausmann, sub formă de picături . La copil se administrează dimineaţa şi seara, în două prize: 1 picătură pe kg corp/ de două ori pe zi. Ca exemplu, pentru tratamentul anemiei confirmată prin rezultatele analizelor de sânge, în cazul unui copil cu o greutate de 10 kg  se vor administra 10 picături dimineaţă şi 10 picături seara, pentru o perioadă de trei luni. Acest tratament se însoţeşte şi de administrarea de vitamină C. Rolul vitaminei C este  să menţină fierul ionizat. Nu recomand vitamina C sub formă de picături: are un gust groaznic, aşa cum s-a exprimat plastic o pacientă, ”de gândac strivit”.  Se poate administra sub formă de tablete: acid ascorbic – 1 tabletă de 3 ori/ zi la un copil cu vârsta peste 6 ani. La copiii cu vârsta mai mică de 6 ani, se recomandă o jumătate de tabletă de vitamina C, de 3 ori pe zi. Vitamina C se administrează în primele 15 zile de terapie cu fier când este obişnuit să se asocieze la tratamentul anemiei şi acid folic – tablete de 5 mg,  o jumătate dimineaţa şi o jumătate seara. Adaug faptul că un astfel de tratament trebuie monitorizat, urmărind aşa numita criză reticulocitară. La  7-10 zile de la începerea tratamentului se recoltează din nou sânge pentru analize. La copilul care are anemie prin lipsa de fier în alimentaţie, analizele efectuate după 7-10 zile de tratament trebuie să ne arate creşterea în sângele periferic a numărului de celule roşii tinere (reticulocite). Această creştere – criza reticulocitară – ne arată că tratamentul funcţionează şi ne îndreptăm spre normalizare. Se continuă tratamentul până la 3 luni, iar a final se repetă analizele.

Anemii cauzate de răceli repetate: este necesar tratamentul cu fier?

Trebuie menţionat că există şi anemii care nu sunt determinate de o alimentaţie  săracă în produse alimentare animale bogate în fier uşor absorbabil. Sunt numeroase cazuri când anemiile apar la un copil care  are nenumărate afecţiuni inflamatorii acute ( răceli repetate) sau o boală inflamatorie cronică (astm bronşic, reumatism, lupus). Din cauza acestor probleme, fierul este blocat în macrofage ( celule implicate în apărarea organismului în caz de infecţii) şi  astfel înregistrăm o anemie. Dar,  aceasta nu este cauzată de lipsa de fier. De altfel, analizele ne spun că există fier în organism şi nu este necesar un tratament cu preparate pe bază de fier. Din acest motiv, este obligatoriu să facem analize, să dozăm fierul înainte de a începe un tratament pentru anemie doar pentru că micuţul este palid şi încercănat. Obligatoriu dozăm fierul. Dacă găsim valori normale ale acestuia, nu este necesar un tratament cu preparate pe bază de fier. Tratăm cauza acelei boli, iar fierul nu va mai fi blocat.

Gustul

În situaţia în care anemia cauzată de lipsa din alimentaţie a alimentelor bogate în fier – ficat, ou, carne –  este moderat severă şi severă, la unii copii se poate instala Sindromul Pica sau parorexia. În aceste situaţii, apare o pervertire a gustului din cauza anemiei. În cazul Sindromului Picca copilul are tendinţa să consume materiale necomestibile –  cretă, var, bucăţi de tencuială, pământ de flori, plasticuri, cărbune. De regulă, la copilul cu anemie moderat severă sau severă, din cauza pervertirii gustului, acesta nici nu mănâncă bine: i se pare că toate alimentele au acelaşi gust insipid, ca şi cum ar mânca fân. De altfel, copiii cu anemie moderat severă sau severă, refuză alimentele bogate în fier – ficat, ou, carne. Şi atunci, în urma analizelor care punctează o anemie feriprivă, intervenim radical cu tratamentul cu fier. Acesta, de regulă rezolvă şi problema gustului: pe parcursul tratamentului odată cu normalizarea valorilor fierului şi gustul revine la normal”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii