GADGET, MY LOVE

Avantajele şi dezavantajele reţelei 4G

miercuri, 10 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 Avantajele şi dezavantajele reţelei 4G

Orange şi Vodafone au lansat deja servicii de Internet 4G pentru tablete, telefoane mobile şi laptopuri prin modemuri portabile, iar Cosmote a anunţat că până la sfârşitul lunii îşi va prezenta şi ea ofertele.

Pentru majoritatea utilizatorilor din România termenii „3G” şi „4G” nu spun mai nimic, iar atunci când achiziţionează un telefon nou optează pentru un model indiferent de acestă opţiune. Termenii fac referire la generaţiile de reţele de telecomunicaţii mobile, astfel încât reţeaua 4G vizează a patra generaţie şi impune un nou standard în acest domeniu cu promisiunea de a aduce o viteză la Internet mult mai mare.
Există mai multe tehnologii care se pot încadra în această generaţie. În România a fost adoptat standardul LTE (Long Term Evolution) care le va permite utilizatorilor să descarce conţinut de pe Internet cu până la 12,5 MB/s. Acesta este cel mai important aspect al reţelei şi motivul pentru care noi generaţii de tehnologii sunt implementate mereu. O viteză mai mare la Internetul mobil va permite, pe lângă o navigare mult mai rapidă, şi folosirea serviciilor de streaming video HD sau videoconferinţă. Astfel, prin noua reţea există posibilitatea de a încărca mult mai repede pe dispozitivele mobile materialele video de calitate superioară.
Dacă opţiunea de a te conecta la reţeaua 3G era regăsită cam pe toate telefonale din ultimii 4-5 ani, dispozitive mobile compatibile cu reţeaua 4G abia acum încep să apară. Cei interesaţi de acest aspect trebuie să se informeze privind următorul telefon pe care îl vor cumpăra pentru că pe piaţa din România se regăsesc deja numeroase telefoane care vor permite folosirea acestei reţele.
Cel mai mare dezavantaj pe care îl vor întâmpina utilizatorii care vor adera la 4G face referire la acoperirea destul de slabă din ţară în momentul actual. Însă acest lucru cu siguranţă se va îmbunătăţi în timp, iar reţeaua 4G va fi disponibilă în cât mai multe localităţi. 
De reţinut este că opţiunea de a te conecta pe reţeaua 3G sau 4G pe telefonul mobil poate fi activată şi dezactivată foarte uşor din meniul telefonului ori de câte ori este nevoie. Nu este indicat să lăsăm aceste opţiuni activate atunci când nu folosim Internetul pe mobil sau atunci când semnalul 3G sau 4G este slab, pentru că se va observa că bateria telefonului se va descărca mult mai repede. La fel ca şi până acum, folosirea telefonului pentru apeluri şi SMS-uri nu este condiţionată de aceste reţele.

Următorul telefon pe care îl vei achiziţiona va fi unul compatibil cu reţeaua 4G sau nu sunteţi interesaţi de viteze la Internet mai mari? Ne găseşti şi pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discuţii şi articole din domeniu.

Comentarii