BCR Asigurări, cercetată într-un dosar fierbinte de înşelăciune la Iaşi

vineri, 18 septembrie 2015, 02:00
3 MIN
 BCR Asigurări, cercetată într-un dosar fierbinte de înşelăciune la Iaşi

Interesele de sute de mii de euro ale unei firme din Iaşi au fost afectate de o înţelegere păguboasă pe care aceasta a încheiat-o cu un gigant din domeniul asigurărilor de viaţă. Reprezentanţii societăţii spun că au fost înşelaţi atunci când au semnat contractul privind poliţele de asigurare, nefiind informaţi corespunzător cu privire la normele referitoare la răscumpărarea sumelor. Un dosar penal pentru înşelăciune împotriva firmei de asigurări se află în cercetări pe rolul Parchetului Iaşi.

O firmă din Iaşi se luptă cu unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa firmelor de asigurări de viaţă. Firma BCR Asigurări de Viaţă Vienna Insurance Group SA este cercetată în prezent de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi într-un dosar de înşelăciune. Reclamantul societăţii de asigurări cercetată de câţiva ani într-un mega-dosar de crimă organizată este o firmă importantă din Iaşi care spune că a încheiat un contract privind înche­iarea unor poliţe de asigurare pentru angajaţi fără a fi informată cores­pun­zător despre normele legale din domeniu şi clauzele specifice răscumpăririi sumelor. Din cauza acestuia fapt, firma ieşeană a ajuns să fie anchetată la rândul ei de către DIICOT, punându-i-se poprire pe conturi de aproape 100.000 de euro.

Ce reclamă firma

Potrivit plângerii depuse la dosar, firma ieşeană spune că a încheiat un contract privind asigurarea de grup pentru angajaţi în anul 2008, urmare a unei relaţii îndelungate de colaborare cu BCR Asigurări.

„Din prezentarea făcută administratorului societăţi, acesta a înţeles că prin contractul propus se realiza asigurarea de deces, invaliditate, accident, incapacitate temporară şi accident, urmând ca, prin plata unei sume fixe, plătibile în rate trimestriale, angajaţii să beneficieze de asigurare, în caz de produ­cere a riscului asigurat. Această o­fertă a fost prezentată ulterior şi anga­jaţilor pentru ca aceştia să-şi exprime acordul de voinţă, în sensul dacă doresc sau nu să beneficieze de asigurare. De asemenea, reprezentantele BCR Asigurări au precizat că societatea poate plăti oricând în orice cuantum prime suplimentare de asi­gurare prin care ar creşte valoarea asigurării, sume care puteau fi retrase lunar“, se arată în plângere.

În acelaşi document s-a mai arătat că angajaţii firmei ieşene au optat ca răscumpărarea primelor să se facă lunar, fără a şti că aceasta poate fi rea­lizată după cel puţin şase luni.

„Acţionând cu intenţia de a obţine un beneficiu (comision de 10% din va­loarea plăţilor), prin inducerea în eroare a administratorului şi a anga­jaţilor, beneficiari ai poliţelor de asigurare, BCR Asigurari de Viaţă Vien­na Insurance Group SA a săvârşit in­fracţiunea de înşelăciune. Ca urmare, solicităm tragerea la răspundere penală a BCR Asigurări, ai reprezentanţilor săi legali şi a reprezentanţilor săi conven­ţionali care au obţinut consimţământul persoanelor vătămate la încheierea contractelor de asigurare“, se mai arată în plângere.

Sute de firme, în aceeaşi situaţie

Sute de firme din România se află în aceeaşi situaţie cu cea a societăţii ieşene după ce DIICOT a demarat o anchetă împotriva BCR Asigurări, după ce au încheiet contracte privind asigurarea angajaţilor. Procurorii au considerat că, prin acestă manevră financiară, în realitate, firmele, cu complicitatea BCR Asigurări, ar fi fentat plata către stat a contribuţiilor.
 

Comentarii