Bugetul istoric al oraşului, adoptat după dispute aprigi

vineri, 29 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Bugetul istoric al oraşului, adoptat după dispute aprigi

Bugetul oraşului, cel mai mare din istoria Iaşului, a fost adoptat ieri în Consiliul Local. Opoziţia a criticat structura acestuia, declarându-l nerealist. Jumătate din venituri sunt din proiecte europene. Primarul a anunţat că vor veni peste 100 de milioane de euro de la UE. Edilul a adăugat că nu va mai face alte împrumuturi în numele oraşului.
 

Bugetul istoric al municipiului a fost aprobat în şedinţa de Consiliu Local de ieri după runde de discuţii aprinse. Consilierii PDL s-au reţinut de la vot şi au atras atenţia asupra faptului că bugetul nu este fezabil. „Bugetul din acest an nu se abate foarte mult de la regulile de anul trecut. Plus că la spitale avem investiţii de 2 milioane de lei, în timp ce la sport s-au alocat 6 mili­oane de lei. Cât de fezabil este bugetul pe partea de dezvoltare în con­diţiile în care execuţia de anul trecut a fost de 20%“, a întrebat consilierul Gabriel Grigore.
Şi deputatul PDL Petru Movilă, prezent în sală, a reacţionat asupra modului în care a fost aprobat bugetul, caracterizat drept nerealist, menit „să ascundă incompetenţa şi proasta administrare a oraşului, un buget făcut din pix cu dedicaţie pentru primar“. Movilă a criticat faptul că sănătatea şi ordinea publică au primit foarte puţini bani. „Iaşul are un buget care nu ne va aduce decât sărăcie, împrumuturi peste împrumuturi, un buget nerealist, fără nicio legătură cu starea de fapt şi cu necesităţile oraşului şi care se bazează pe nişte bani care nu există. 48% din buget reprezintă doar fonduri europene. În 2012, Primăria nu a putut să atragă decât 22% din suma preconizată pentru acel an. Cum putem să credem atunci că Primăria, în acest an, va fi capabilă să atragă aproape 450 milioane lei?“, a declarat deputatul PDL. Şi consilierii locali PPDD au remarcat faptul că municipalitatea nu alocă sume pentru dezvoltarea fondului locativ în municipiu, însă au aprobat prin vot bugetul.
În linii mari, bugetul Iaşului este unul „spectaculos“, aşa cum l-a pre­zentat primarul Gheorghe Ni­chita. Veniturile au fost estimate la suma de 909,2 milioane de lei, în timp ce cheltuielile sunt prognozate pentru 934,6 milioane de lei. Dife­renţa ar consta în fonduri europene care au fost rambursate la finalul anului trecut şi care au fost raportate pentru exerciţiul bugetar curent. Municipiul are un buget mai mare cu 21% faţă de anul trecut, veniturile estimate fiind cele mai ridicate din ultimii ani.
În schimb, veniturile obţinute din plata taxelor şi impozitelor locale sunt reduse comprativ cu sumele totale. Doar 290 de milioane de lei estimează Primăria să strângă din dările ieşenilor, cu 40% mai puţin cât a prognozat primăria Cluj-Napoca, de exemplu. Aşa cum a prezentat „Ziarul de Iaşi“ într-o analiză publicată zilele trecute, majoritatea primă­riilor de talia Iaşului au estimat că vor aduna mult mai mulţi bani din taxele locale, Iaşul fiind însă „cam­pion“ la fonduri europene. „Se remarcă faptul că vor veni în acest an peste 100 de milioane de euro de la UE, ceea ce ne face să avem un buget spectaculos, care echilibrează Iaşul cu Clujul şi cu Timişoara. La nivelul veniturilor proprii avem un dez­echilibru foarte mare pentru că în zonele respective populaţia este mai bogată, economia este mai dezvoltată. Şi singura şansă pentru noi este să echilibrăm cu fondurile euro­pene“, a explicat primarul Gheorghe Nichita. Edilul a mai precizat că bugetul creditelor interne a fost stabilit la 95 de milioane de lei, mai mic faţă de anul trecut.
Edilii au anunţat că anul acesta nu vor mai contracta noi împrumuturi, ci se vor achita ratele şi dobânzile la cele vechi. „În acest an scade gradul de îndatorare şi ajunge la 23,6%. Vreau să demonstrez că, încetul cu încetul, datoriile pe care le-am făcut, şi care au adus oraşului această dezvoltare, sunt plătite tot de pe mandatul meu. Sper ca anii viitori să aducem fonduri europene ca să consolidăm acest buget şi să putem funcţiona foarte bine în oraş„, a mai spus primarul.
 

Comentarii