Cine-i mai prosteşte pe bugetari?

joi, 03 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Cine-i mai prosteşte pe bugetari?

Cu mici excepţii, irelevante statistic, alegătorii din sectorul bugetar şi-au definit demult opţiunile politice.

Pe 26 noiembrie se împlinesc 16 ani de când social-democraţii au câştigat ultima dată alegerile parlamentare. Câştigat însemnând că liderii din Kiseleff nr. 10 au numit după bunul plac premierul şi formula executivului. Pare incredibil, dar atunci s-a întâmplat. În 2008, pesediştii au fost invitaţi un an la guvernare alături de PDL pentru ca Mircea Geoană să-şi compromită imaginea în perspectiva alegerilor prezidenţiale. În 2012, s-au ascuns sub sigla USL şi au fost obligaţi să împartă ciolanul cu liberalii. Dacă ne gândim mai bine, PSD nu a câştigat niciodată alegerile legislative cu "brandul" actual. În noiembrie 2000, partidul se numea PDSR, cu trandafiri albi pe fond albastru. Şi la cât de imbecili sunt cei care gândesc strategiile electorale ale partidului sunt şanse mari ca PSD să mai stea patru ani pe tuşă.

După prostia cu "românii mândri" din 2014, social-democraţii se păcălesc din nou. Ce şi-au spus flăcăii? "Ne folosim de majoritatea PSD – ALDE din Parlament şi majorăm salariile bugetarilor cu o lună înainte de alegeri". Zis şi făcut. S-a întâmplat luni şi marţi în comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor. Pe o ordonanţă a Guvernului Cioloş, altfel, destul de ofertantă pentru bugetari, s-au lipit zeci de amendamente populiste. În total, o pomană de peste 4 miliarde de lei, plătită preferenţial de PSD şi ALDE din buzunarul tuturor plătitorilor de taxe. La această sumă se adaugă alte "milostenii" oferite altor categorii de angajaţi la stat, în cuantum de 5 miliarde de lei. Că aceste măsuri pun în pericol stabilitatea economică e la mintea cocoşului. Că amendamentele cu pricina vor avea un efect de bumerang împotriva iniţiatorilor nu e tocmai clar. Din contră, sunt suficiente voci care susţin că prin presiunea pusă pe umerii Guvernul Cioloş, PSD a intrat într-un joc de tipul "win-win". Carevasăzică, dacă se măresc salariile profesorilor, medicilor şi a altor categorii de funcţionari, PSD câştigă pentru că a iniţiat măsurile. Dacă "pomenile" pică în plen, sunt întoarse de preşedinte sau declarate neconstituţionale de CCR, de vină sunt liberalii, Cioloş, Iohannis şi reptilienii lui Soros. E o logică, până la un punct, corectă. Dacă punem punctul în anul 2000, când exista un partid numit PDSR, cu trandafiri albi pe fond albastru. Între timp, societatea s-a mai maturizat. Sau, cel puţin, potenţialii beneficiari ai unor astfel de măsuri mestecă diferit politica. Dacă în mediul rural se mai pot cumpăra voturi cu pomeni electorale, într-o cancelarie sau pe un hol de spital, mai greu.

Cu mici excepţii, irelevante statistic, alegătorii din sectorul bugetar şi-au definit demult opţiunile politice. Medicii şi dascălii care au votat toată viaţa PSD, o vor face în continuare, chiar dacă Dragnea le-ar tăia salariul. Pentru ei vinovaţii sunt clari: Băsescu, Iohannis, Cioloş sau "reptilienii". În schimb, medicii şi dascălii care detestă "ciuma roşie" nu se vor înjosi niciodată să pună ştampila pe trandafiri, indiferent de oferta electorală a PSD. Din contră, se vor simţi umiliţi atunci când nişte politruci le jignesc inteligenţa.

Alegând (a câta oară?) să joce cartea populistă, PSD îşi sapă singur groapa. Pe de o parte, nu câştigă nimic. Activează la urne un electorat captiv, care oricum ar fi ieşit să voteze "cu Iliescu, mamă, cu Iliescu". Pe de altă parte, mobilizează la vot un segment important de indecişi sau oameni dezinteresaţi de politică, care conştientizează în astfel de momente că PSD se joacă cu focul.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii