Concursul CNC: bani putini, multe guri flaminde

marți, 09 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 Concursul CNC: bani putini, multe guri flaminde

Cum era de asteptat, la singura sesiune a concursului CNC din 2012, cu rezultatele anuntate in 3 aprilie 2013 (!), multa lume a ramas pe dinafara. La lungmetraj au fost inscrise 32 de proiecte si au primit finantare doar sapte.

Proiectele cistigatoare sint 6,9 pe scara Richter (de Nae Caranfil, produs de Mobra Films), Un etaj mai jos (de Radu Muntean, produs de Multimedia Est), Fixeur (de Adrian Sitaru, produs de 4Proof Film), Orizont aka Padurea (de Marian Crisan, produs de Mandragora Movies), Poarta Alba (de Nicolae Margineanu, produs de Ager Film), Radacini (de Stere Gulea, produs de Mandragora SRL) si Aferim! (de Radu Jude, produs de HiFilm Productions). Sub linie sint proiecte de Peter Greenaway (Mergind spre Paris), din nou Marian Crisan (Ich bin ein Berliner), Gabriel Achim (Crud si gatit), Tudor Giurgiu (Fata din primul rind), Anca Damian (O vara foarte instabila), Radu Gabrea (Nu plinge), Constantin Popescu (De aici va descurcati singuri). Cei mai multi bani – cite 990.000 lei – ii iau 6,9 pe scara Richter, respectiv Poarta Alba.

 
Foarte putine scurtmetraje
 
La lungmetraj debut constatam ca CNC a indreptat greseala cu Nu ma atinge-ma, pe care l-a respins data trecuta, si i-a dat proiectului Adinei Pintilie, produs de 4Proof Film, 700.000 lei, cu 100.000 mai putin decit singurului proiect MediaPro Pictures premiat la aceasta sesiune, Liceenii 2000, de Ana Cristina Iacob. Sub linie se afla, insa, proiecte de Ioana Uricaru, Cristian Iftime, Anca Miruna Lazarescu.
 
Surprinzator de putine scurtmetraje au primit finantare – doar patru din 42 inscrise. Norocosii sint Calin Netzer (care va regiza Ninel, produs de Parada Film), Dan Radu Mihai (Shtorzina, produs de Elefant Film), Daniel Sandu (Cai putere, produs de Icon Production) si Dorian Boguta & Emanuel Parvu (Omnibus anonimul, produs de Saga Film). Ei au primit finantari in valoare totala de 700.000 lei. Printre proiectele respinse se numara scurtmetraje de Constantin Popescu, Alexandru Mavrodineanu, Napoleon Helmis, Luiza Parvu.
 
Tot patru proiecte au cistigat si la documentar, unde s-au inscris 17: Muntele magic (de Anca Damian, produs de Aparte Film), Despre sine si celalalt (de Ionut Piturescu, produs de Saga Film), Drumul regilor (de Dumitru Budrala, produs de Fundatia Astra Film) si Un veac fara tezaur (de Dan Necsulea, produs de Astra Entertainment). Acestea au primit, in total, 1.364.000 lei. Ouale lui Tarzan (de Alexandru Solomon), Zingaro (de Ivana Mladenovic) sau Chuck Norris vs Communism (de Ilinca Calugareanu) au fost respinse.
 
Patru proiecte au cistigat si la animatie finantari in valoare totala de 987.000 lei: Linxy (de Laura Tamas si Andrei Stefan Haiduc, produs de Aldmagic Film), Spre sud (de Ana Boariu, produs de FAV), Dimineata de carton (de Roxana Bentu, produs de De Film Production) si Aventura digitala (de Dan Neda, produs de Opal Production). La animatie se inscrisesera doar opt proiecte. In fine, au primit granturi de dezvoltare doua proiecte de lungmetraj produse de Mandragora SRL, Urma siEvanghelia dupa Pinocchio (primul va fi regizat de Dorian Boguta, la al doilea nu se stie inca), al treilea proiect sustinut fiind Vasile, de Bogdan Barbulescu, produs de Multimedia Est.
 
O secretizare de tot risul
 
Ar fi de facut citeva precizari. Una ca CNC s-a tinut de cuvint si nu le-a mai permis inscrierea producatorilor care nu predasera copia standard la timp sau nu erau in clar cu alte solicitari exprimate de CNC dupa precedentul concurs – si care fusesera anuntate oficial din timp. Printre acestia, nu doar Artis Film, ci si fruntasele Libra Film si Strada Film. Tudor Giurgiu si-a inscris un proiect de lungmetraj regizat de el prin firma altui producator, Film Location Guide, pe cind artistii de la Strada Film au venit prin Strada Film International sau Axel Film. Dar asta nu inseamna ca au avut si succes.
 
Ridicole sint insa trei procese-verbale puse pe site-ul CNC, atunci cind s-au anuntat si rezultatele, si care vor sa justifice oficial eliminarea din concurs a trei proiecte, printre care unul al lui Florin Iepan, pe motiv ca autorii s-ar fi dat de gol in textul proiectului si ar fi tradat, vezi Doamne, secretul persoanei.
 
Secretizarea concursului CNC „e o fraza de dinsii inventata“. In lumea asta mica, in care membrii comisiilor sint sunati de producatori si au tot timpul din lume sa afle cine ce proiect are, e comic sa elimini niste proiecte pentru ca autorii (Florin Iepan sau Cornel Gheorghita) s-au scapat in dosar si, sub pretextul anonimatului, si-au dezvaluit identitatea. Dincolo de ridicolul acestei situatii, lucrurile stau rau. Banii au fost putini, cam 2,3 milioane de euro cu totul, iar un nou concurs – de fapt, concursul pe anul 2013 – se intrevede cu dificultate. Oricum, el n-ar fi organizat decit la toamna, pentru ca CNC e o institutie de stat care, daca nu respecta Legea Cinematografiei si nu organizeaza doua sesiuni de concurs pe an, isi respecta cel putin vacantele. (Iulia Blaga)

Comentarii