Concursurile de inspectori şcolari nu vor aduce mari noutăţi la Iaşi

miercuri, 06 mai 2015, 01:51
2 MIN
 Concursurile de inspectori şcolari nu vor aduce mari noutăţi la Iaşi

În urma concursului pentru postul de inspector general, organizat în luna martie de către Ministerul Educaţiei, vor avea loc şi concursurile pentru posturile de inspectori generali adjuncţi din cadrul Inspectoratelor Şcolare Judeţene din ţară, pe 14 mai, urmate de concursurile pentru inspectori şcolari, la finele lunii.

Care sunt probele

 
În judeţul Iaşi, postul de inspector general a fost ocupat deja, în urma concursului care a avut loc la Bucureşti în martie, de Camelia Gavrilă, cea care îndeplinea această funcţie şi înainte de concurs, şi care a obţinut cel mai mare punctaj din ţară la evaluare: 147,25 de puncte din maximul de 150.
Pentru concursul de inspectori şcolari, care va avea loc la sfârşitul lunii, în ultima zi de depunere a dosarelor s-au înregistrat 23 de dosare, din care 20 aparţin actualilor inspectori din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, restul candidaţilor fiind profesori la şcoli din Iaşi. „Este un  concurs important, care are rolul de a testa valoarea profesională şi managerială a candidaţilor, de a asigura stabilitatea şi realizarea unui plan de carieră al inspectorilor în contextul unui mandat rezonabil de 4 ani de activitate, în condiţiile respectării obligaţiilor şi a standardelor impuse de activitatea de inspector şi de codul deontologic al profesiei”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
 
Probele pentru cei 23 de candidaţi vor fi foarte complexe şi vor consta într-o probă scrisă din legislaţia de profil, management educaţional, metodologii legate de inspecţia şcolară, de evaluare a calităţii, apoi o probă de susţinere a unei lecţii, asistare la o lecţie, urmată de evaluarea şi redactarea procesului-verbal de inspecţie, urmate de evaluarea CV-ului şi de un interviu în plenul comisiei alcătuită din inspectorul general, un cadru universitar din domeniul candidatului şi un reprezentant al Ministerului Educaţiei.
 
Un singur post cu doi candidaţi
 
„Dincolo de cele două săptămâni de activităţi dense pe care le va implica acest concurs, sistemul are nevoie de specialişti validaţi pentru a asigura evaluarea, dar şi consilierea competentă a colegilor profesori, directori, personal din învăţământ, pentru a realiza un necesar feedback în vederea reglărilor de etapă sau a corecţiilor de parcurs, cât şi pentru formularea unor importante judecăţi de valoare în diferite etape ale procesului didactic şi educativ în general”, a încheiat inspectorul general. Se pare că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a ţinut de promisiune şi a organizat concurs şi pentru inspectorii adjuncţi tot luna aceasta, la jumătatea ei, urmând ca imediat după terminarea concursului şi afişarea rezultatelor să urmeze organizarea concursului pentru postul de director al Casei Corpului Didactic.
 
Pentru acest post, la Iaşi va candida actualul director interimar, Silviu Iordache, şi o fostă directoare, Marietta Lesovici. Ministrul a anunţat că va organiza concursuri şi pentru directorii de şcoli, imediat după finalizarea celor pentru inspectori.
 

Comentarii