De Business

Punem punctul pe știi

Culturi agricole distruse de mistreți, în nordul țării. Disperare în rândul fermierilor

joi, 15 iunie 2017, 20:32
2 MIN
 Culturi agricole distruse de mistreți, în nordul țării. Disperare în rândul fermierilor

Culturi distruse de mistreți, de asta au parte fermierii din nordul țării. Munca și investiția lor s-a dus pe apa sâmbetei după ce animalele sălbatice au dat iama pe terenurile lor.

Lângă Suceava, hectare întregi de porumb și de cartofi au fost distruse de animale. Localnicii sunt disperați, fiindcă au cerut în zadar ajutorul Gărzii Forestiere. Iar de la Primărie nu primesc despăgubiri.

„Porcii vin din pădure. Au râmat, lor le place cartoful. Astă toamnă, tot păpușoiul l-au mâncat. Cred că au fost 20 de porci”, spune Ion Curaleț, unul dintre păgubiții din Burdujeni Sat, un cartier mărginaș al Sucevei, potrivit Libertatea.ro. Acolo, culturile de porumb și cartofi au fost decimate de mistreți. Animalele, flămânde, dau buzna pe ogoare în fiecare noapte și scurmă tot.

„Noi muncim degeaba? Eu trebuie să cumpar cartofi? Eu am ogorul meu! Eu plătesc impozit”, se plânge un alt cultivator din zonă, Mihai Prodan. Oamenii au cerut Gărzii Forestiere să îndepărteze animalele, pentru că ei nu le pot face față. Speră să primească și ceva despăgubiri de la Primărie și astfel să recupereze o parte din pierderi. Conform legii, pentru ca proprietarii să primească despagubiri, trebuie să facă dovada că au luat toate măsurile ca să previna astfel de situații: să împrejmuiască terenurile cu garduri, inclusiv electrice, și să stropească toate culturile cu substante care sa îndepărteze animalele sălbatice. În plus, în cazul unui atac din partea sălbăticiunilor, pagubiții trebuie să informeze autoritățile repede, în termen de 24 de ore. Un șir de prevederi pe care mulți agricultori nu le cunosc și, prin urmare, nu le urmează.

„Teoreticm există posibilitatea unor despăgubiri. Nu au fost acordate, fiindcă nu s-au îndeplinit toate acțiunile necesare. Culpă comună”, a declarat Mihai Gășpărel, inspector șef la Garda Forestieră Suceava. Trebuie spus că atunci când situația o impune, autoritățile pot interveni pentru a micșora efectivul de mistreți. În prezent, se ia în calcul modificarea legislației pentru a limita pierderile. Atacuri similare au avut loc în Bacău și Botoșani.

Comentarii