De Business

Punem punctul pe știi

Cum le-a tras ţeapă PSD pensionarilor săraci din Iaşi. Cei mai mulţi bătrâni din Iaşi nu vor resimţi în buzunar eliminarea impozitării pensiilor

joi, 12 ianuarie 2017, 02:50
3 MIN
 Cum le-a tras ţeapă PSD pensionarilor săraci din Iaşi. Cei mai mulţi bătrâni din Iaşi nu vor resimţi în buzunar eliminarea impozitării pensiilor

Cei mai mulţi bătrâni din Iaşi nu vor resimţi în buzunar eliminarea impozitării pensiilor, lege adoptată cu surle şi trâmbiţe de PSD săptămâna trecută. Asta pentru că de scutirea de impozit şi CASS vor beneficia doar cei care au încasat şi până acum pensii „măricele”, adică mai puţin de 25% dintre pensionarii din judeţ. „Ziarul de Iaşi” a făcut o simulare care arată ce sume vor primi în plus pensionarii vizaţi de modificarea legislativă.

Legea care prevede eliminarea impozitării pensiilor mai mici de 2.000 lei va oferi beneficii doar pentru circa 23% dintre pensionarii ieşeni, dar nu va fi resimţită fix de cei despre care liderii PSD au anunţat că li se adresează, beneficiarii de pensii mici. În Iaşi, 70% dintre pensionari au pensii mici, de până în 1.100 lei, sumă limită pentru care nu se plăteşte în prezent impozitul de 16%. În cifre reale, 120.000 dintre cei 171.000 de pensionari ieşeni au pensii de până în 1.100 lei, în timp ce alţi peste 39.000 de pensionari figurează în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Iaşi cu pensii cuprinse între 1.100 lei şi 2.000 lei.

Aceştia vor fi cei care vor beneficia de scutirea de impozit votată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor. Legea se află acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care a anunţat ieri că o va promulga. Modificarea legislativă nu se va resimţi considerabil la cei care beneficiază de pensii aflate în preajma valorii de 1.100 lei, ci mai degrabă tot la cei care primesc pensii mai mari, apropiate de valoarea de 2.000 lei. O altă prevedere a proiectului de lege aprobat de deputaţi în cameră decizională arată că, pe lângă eliminarea impozitului pentru categoria de pensionari amintită, intră în vigoare şi scutirea tuturor pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate (CASS), în valoare de 5,5%. În prezent, această contribuţie nu este plătită de pensionarii care au pensii de până în 918 lei, din această categorie făcând parte circa 95.500 de ieşeni.

Doi lei în plus la o pensie brută de 950 de lei

Cu ajutorul directorului Casei Judeţene de Pensii Iaşi, Maria Andronache, „Ziarul de Iaşi” a realizat o simulare care arată ce sume vor primi luna viitoare pensionarii vizaţi de modificarea legislativă. Potrivit proiectului trimis preşedintelui României, legea intră în vigoare în luna următoare publicării în Monitorul Oficial, astfel că în cazul promulgării în zilele următoare, din februarie vor fi distribuite sumele modificate. „În cazul pensiilor între 918 lei şi 1.100 lei din această lună, se percepe doar CASS de 5,5% pentru diferenţa de până la 918 lei, nu şi impozitul de 16%. Dacă modificarea va intra în vigoare, această contribuţie nu va mai fi plătită, ci va rămâne la pensionar. Mergând mai departe, pentru pensiile brute cuprinse între 1.100 lei şi 2000 lei, nu se va mai percepe nici CASS, nici impozitul de 16%, iar fiecare pensionar va avea un câştig raportat la valoarea brută a pensiei. Practic, acum, din pensia brută, se calculează CASS pentru diferenţa până la 918 lei, după care se aplică şi impozitul de 16%”, a explicat Maria Andronache, directorul CJP Iaşi. Pe cazuri concrete, un pensionar care primeşte acum o pensie brută de 950 lei, plăteşte doar CASS în valoare de 2 lei, astfel: 950 – 918 = 32 lei x 5,5% = 2 lei. După intrarea legii în vigoare, această sumă va rămâne în buzunarul pensionarului. În cazul unei pensii de 1.200 lei, raţionamentul este similar, doar că se aplică şi impozitul de 16%, astfel: 1200 – 918 # 282 x 5,5% = 16 lei. Ulterior, din diferenţa rămasă, de 1.184 lei, se scade suma scutită de impozit (1.100 lei), astfel că 84 x 16% = 13 lei. Rezultă un impozit de 29 de lei plătit în prezent, sumă care ar rămâne lunar la beneficiar în cazul intrării în vigoare a legii eliminării impozitului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii