Cum poți finanța un proiect cu ajutorul internetului

miercuri, 08 mai 2013, 01:50
2 MIN
 Cum poți finanța un proiect cu ajutorul internetului

Acțiunea prin care sunt subvenționate proiecte prin apeluri lansate pe internet cunoscută sub numele de „crowdfunding” este în continuă creștere. În 2012, aproximativ 2,7 miliarde de dolari au fost investiți în proiectele prezentate online, din care 945 milioane de dolari au revenit europenilor.

Prin capacitatea de a strânge bani de la utilizatorii care doresc să susțină un anumit proiect, „crowdfunding”-ul a devenit unul din cele mai importante trenduri de pe internet din ultimii ani. Artiști, antreprenori, scriitori, jurnaliști, fotografi și informaticieni, toți au apelat la numeroasele platforme create special pentru a-i ajuta să-și finanțeze proiectele, ideile sau călătoriile. IndieGoGo și Kickstarter sunt două dintre cele mai cunoscute site-uri la nivel internațional cu care a fost posibilă strângerea unor sume imense.
Un exemplu în acest sens, creatorii ceasului inteligent Pebble au dorit să strângă 100.000 de dolari pentru construi un ceas inteligent care să fie conectat la telefonul inteligent și au reușit cu ajutorul Kickstarter să strângă 10 milioane de dolari de la aproximativ 70.000 de utilizatori.
Indiferent de platforma aleasă, modul de funcționare este în mare parte același. Un inițiator de proiect creează o strategie și își alege un mod de prezentare a acesteia, având liber să folosească texte atractive, imagini, infografice și materiale video. Apoi se stabilește suma necesară și un termen limită până la care utilizatorii vor putea dona bani, ținând cont că durata unei campanii nu va putea depăși 90 de zile. Donatorii vor primi diferite recompense în funcție de suma donată, iar acestea sunt stabilite de inițiatorii proiectelor.Unele platforme precum Kickstarter sau Creștem Idei, un site creat special pentru proiectele din România, funcționează după principiul totul sau nimic: banii ajung la inițiator doar dacă este strânsă suma propusă, în caz contrar banii sunt restituiți donatorilor. Alte platforme precum IndieGoGo dispun și de o modalitate mai flexibilă de finanțare prin care inițiatorii proiectelor vor putea primi suma de bani strânsă chiar dacă nu este atins obiectivul, cu condiția ca IndieGoGo să rețină 9% din banii adunați.
Pentru cei care folosesc Kickstarter există și aplicații pentru smartphone sau tabletă prin care pot fi descoperite proiecte interesante și finanțate sau pot fi monitorizate proiectele inițiate. Aplicația Kickstarter este disponibilă pe dispozitivele cu iOS, dar există și o versiune neoficială pentru cele cu Android.
Ai încerca o astfel de soluție pentru viitorul tău proiect independent? Ne găsești și pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discuții și articole din domeniu.

Comentarii