Darul Sfântului Nicolae

marți, 13 decembrie 2016, 02:50
1 MIN
 Darul Sfântului Nicolae

Sub acest generic, galeria TopArt de la Casa Cărţii a găzduit o expoziţie de pictură cu vânzare prin licitaţie, în scop caritabil. Cei vizaţi de acţiunea de suflet sunt o familie formată dintr-un tată bolnav şi doi copii de şcoală cu rezultate excelente la învăţătură, care trăiesc într-o locuinţă improvizată de pe şoseaua de centură a Sibiului. 

Cazul a fost prezentat de ziarul Adevărul, în vară. Impresionat de drama acestor semeni ai noştri, pictorul Mihai Coţovanu şi, iată, acum într-o nouă calitate, aceea de curator al expoziţiei, dar cu deosebire sufletul reuniunii artistice mai puţin obişnuite de la Iaşi, ne-a invitat pe noi, ieşenii la o întâlnire cu artişti remarcabili ai penelului, în preajma zilei sfântului protector al copiilor din tradiţia ortodoxă, ca să reflectăm la adevărul etern că frumosul este fratele geamăn al binelui. Nimic mai firesc, aşadar, pentru artişti şi public decât să împlinească, sub semnul generozităţii Sfântului Nicolae, idealul elin al Kalocagatiei. Gazdă generoasă a fost galeria TopArt, în vreme ce realizatorii excelentului caiet al expoziţiei sunt specialiştii de la Sedcom Libris. Subsemnatul, am avut modesta, dar onoranta misiune de a vernisa expoziţia.

Trebuie să precizez de la început că acest tip de eveniment nu este tocmai obişnuit pe meleagurile noastre. În plus, nu putem omite adevărul că în ciuda pretenţiilor, Iaşul nu are o veritabilă piaţă a operelor de artă. Nu e de mirare, în consecinţă, că în ciuda unei prezenţe generoase la vernisajul din 2 decembrie, la licitaţia de peste trei zile, situaţia s-a inversat în chip dramatic. Nu a ratat însă ocazia de a-şi etala imaginea electorală un vajnic politicianist din specia recentă, pripăşit în urbea noastră de prea mulţi şi nemeritaţi ani. Am pus pariu că nu va veni la licitaţie. Nu m-am înşelat: doar îşi marcase momentul electoral, adică exclusiv ceea ce îl interesa.

Expoziţia – încă deschisă – e un veritabil regal artistic, reunind tablouri aparţinând mai multor generaţii ori şcoli de pictură. Nume mari ale plasticii româneşti – precum Dan Hatmanu, Ion Grigore, Marcel Chirnoagă, Magda Isăcescu – stau alături de artişti congeneri ori din generaţiile mai noi, de la Iaşi, Bucureşti, Baia Mare, Piatra Neamţ, Târgovişte. În total 27 de pictori şi 35 de lucrări. Grafică de Marcel Chirnoagă, într-o apropiere deloc întâmplătoare de cea a Magdei Isăcescu; geometria rafinată a lui Ion Grigore, alături de cromatica subtilă a băimăreanului Aurel Dan; superbele tablouri ale pietreanului Vasile Doru Ulian, colegul de generaţie al eminentului pictor şi om de cultură Horia Bernea, alături de Ghiţă Leonard, plasticianul tot mai puţin evocat din Iaşi, cu o natură statică de excepţie, prin dramatismul său de expresie van gogh-iană şi cromatică laborioasă, alături de emulul sau, Mihai Coţovanu, prezent cu o natură statică şi un peisaj urban. Pioasa amintire a maestrului îl înnobilează pe ucenic; Corneliu Drăgan, unul dintre cei mai importanţi acuarelişti români, alături de tablourile Mariei Jarda de la Bucureşti. Merită amintite şi alte câteva nume de artişti ieşeni, prezenţi în expoziţie: pictorul iconar Iulian Gavriloaie, cu o frumoasă icoană a Sfântului Nicolae, Liviu Adrian Ene ori Doru Cernea.

Deşi ţinta caritabilă a expoziţiei a fost în bună măsură ratată, rămânem cu modelul de dăruire şi compasiune al pictorului Mihai Coţovanu, cu amintirea unui eveniment artistic de excepţie, dar şi cu lecţia de viaţă, la al cărui înţeles merită să reflectăm: binele şi frumosul trebuie să treacă bariera teoretică a bunelor intenţii şi să devină valori ale comunităţii.

În final, o invitaţie: ieşenii cu dare de mână şi suflet frumos mai pot cumpăra tablouri şi în săptămâna care urmează ori pot oferi un dar, cât de mic, către familia Dodoc Dan, în contul RO19RZBR0000060018424619. Telefonul de contact: 0755.585542.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

Comentarii