Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De la nefropatie diabetică la insuficienţă renală: Progresia afectării renale poate fi încetinită!

GALERIE
control glicemic
  • control glicemic
- +

Nefropatia diabetică este o boală renală cronică, progresivă, care apare la aproximativ o treime  dintre pacienţii cu diabet zaharat. Dacă e depistată la timp şi urmărită corect, se pot  intensifica măsurile terapeutice pentru a încetini progresia nefropatiei diabetice spre induficienţă renală cronică. Pentru a descoperi din timp debutul afectării renale, se recomandă ca orice pacient cu diabet, fie tip1 sau 2, să facă anual microalbuminuria. Ce analize sunt necesare pentru monitorizarea funcţiei renale şi când trebuie făcute, cât şi despre modul în care poate fi încetinită progresia afectării renale, aflaţi din articolul următor. 

Dr. Carmen Volovăţ, director medical, Spitalul Clinic „C.I.Parhon Iaşi: „Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală metabolică cu evoluţie cronică. În timp va duce la o multitudine de complicaţii, rinichiul fiind unul dintre organele afectate. Diabetul zaharat tip 1 - insulino-dependent - apare la vârste tinere. Hipertensiunea apare mai târziu în evoluţia acestui tip de diabet, iar complicaţiile renale se instalează după 10-15 ani de la debutul bolii.

Cealaltă formă, diabetul zaharat tip 2 sau diabetul adultului este non insulino-dependent. Pacientul are nevoie de insulină numai în anumite condiţii - procese infecţioase, intervenţii chirurgicale, după care se revine la terapia orală plus regimul igieno dietetic. Frecvent, diabetul tip 2 se asociază încă de la depistare cu hipertensiune arterială şi alte complicaţii vasculare. Complicaţiile renale apar după 8-10 ani de evoluţie a diabetului tip 2.

Microangiopatia: stadiul incipient al nefropatiei diabetic

Nefropatia diabetică este o boală renală cronică, progresivă, care apare la aproximativ 1/3 dintre pacienţii cu diabet zaharat şi reprezintă o cauză importantă de insuficienţă renală cronică terminală. Dacă diabetul este bine controlat, această afectare apare mai târziu. De aceea este importantă menţinerea glicemiei în limite apropiate de normal: pentru a preveni afectarea vaselor de calibru mic de la nivel renal. Dacă regimul igieno-dietetic şi medicaţia nu sunt corect urmate, glicemiile cresc, diabetul nu e controlat suficient şi afectarea renală apare mai repede.

Depistare printr-o analiză de urină

Momentul în care se instalează nefropatia diabetică poate fi stabilit prin efectuarea unei analize simple - eliminarea urinară de proteine. Microalbuminuria reprezintă o eliminare urinară persistentă de albumină (30-300 mg/24 h) la cel puţin 2 determinări într-un interval de 3-6 luni şi după ce s-au exclus alte cauze posibile de anomalii urinare (infecţii urinare, boli acute febrile, hipertensiune arterială severă, efort fizic intens). Tocmai pentru a depista la timp debutul afectării renale, se recomandă ca orice pacient cu diabet, fie tip1 sau 2, să facă anual microalbuminuria.

Microalbuminuria se repetă constant

Odată depistată, nefropatia diabetică trebuie monitorizată anual. De asemenea, trebuie intensificate măsurile care pot ţine diabetul sub control. Trebuie acordată o atenţie sporită regimului igieno-dietetic. Nu înseamnă restricţii în plus, ci doar că acesta trebuie respectat cu mai mare rigurozitate şi medicaţia trebuie luată corect. La care se adaugă renunţarea la fumat, combaterea sedentarismului, controlul obezităţii şi, nu pe ultimul loc, controlul eficient al tensiunii arteriale. Măsurile enumerate sunt foarte importante pentru a controla cât mai bine evoluţia bolii. Menţinerea glicemiei la un nivel de siguranţă, încetineşte progresia nefropatiei.

Analize periodice pentru a urmări gradul de degradare a funcţiei renale

Pe măsura progresiei nefropatiei diabetice, pierderea de proteine depăşeşte limita de 300 mg/zi, mai întâi intermitent, apoi permanent, realizându-se macroalbuminuria. Din momentul apariţiei macroalbuminuriei, funcţia renală se degradează progresiv, procesul fiind ireversibil. Degradarea funcţiei renale este mai rapidă la pacientul cu hipertensiune arterială. De aceea, periodic, se fac determinări de uree şi creatinină serică (la 3-6 luni). Rolul acestor analize periodice este de a urmări gradul de degradare a funcţiei renale. Pentru a încetini acest proces se impune intensificarea măsurilor terapeutice.

Controlul glicemic poate încetini progresia nefropatiei diabetice spre insuficienţă renală cronică

Controlul glicemic trebuie să fie strict, lucru care se realizează prin regim igienodietetic şi tratament cât mai corect urmate. Există o analiză de sânge, hemoglobina glicozilata (HbA1c), care se efectuează periodic şi care este practic „oglinda“ modului în care e ţinut sub control diabetul pe perioade mai lungi de timp.

Controlul glicemic este important pentru că astfel se poate încetini cât mai mult progresia nefropatiei diabetice spre insuficienţă renală cronică. Se recomandă o HbA1c ţintă sub 7%, cu condiţia să nu survină hipoglicemii. Instalarea insuficienţei renale cronice care presupune efectuarea dializei apare după mulţi ani de evoluţie a nefropatiei diabetice.

Depinde de pacient ca instalarea insuficienţei renale să fie cât mai târzie

Pacientul trebuie să înţeleagă şi să respecte recomandările specialiştilor care îl tratează: să urmeze corect un regim igienodietetic, să respecte tratamentul recomandat, să facă periodic analizele pentru monitorizarea glicemiei şi a funcţiei renale. De asemenea, mai precizez faptul că în cazul pacienţilor cu nefropatie diabetică şi hipertensiune arterială, este necesar un control atent al tensiunii arteriale. Valorile acesteia nu trebuie să depăşească 130 mmHg cu 80 mmHg (nota redacţiei - 13 cu 8 în limbaj popular) sau 125 mmHg cu 75 mmHg, dacă există proteinuria peste 1 gr/zi. Trebuie monitorizată atent tensiunea arterială şi dacă e necesar trebuie intensificat tratamentul antihipertensiv. Menţinerea tensiunii arteriale la valorile menţionate mai sus, poate preveni sau încetini afectarea renală“.

Reguli privind regimul igieno-dietetic

Mai trebuie spus că atunci când se instalează nefropatia diabetică, regimul alimentar nu se modifică. Doar că pacienţii diabetici trebuie să respecte cu şi mai multă rigoare regulile privind alimentaţia. Cei care au şi hipertensiune trebuie să limiteze consumul de sare sau alimente sărate.

„Numai când apare insuficienţa renală cronică se recomandă şi un regim hipoproteic - se consumă mai puţine proteine. De asemenea, aportul de lichide este important şi trebuie respectat: peste 2 litri de apă pe zi, la un pacient fără edeme. În cazul în care un diabetic prezintă edeme la nivelul membrelor inferioare, atunci el trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. Aceste edeme pot fi semnul nefropatiei diabetice sau insuficienţei cardiace. Mai trebuie subliniat faptul că trebuie evitate medicamentele cu toxicitate renală (antiinflamatorii nesteroidiene, unele antibiotice, substanţe de contrast) şi utilizate numai la recomandarea acestora de către medicul de familie, diabetolog sau nefrolog, care vor ajusta dozele“, completează dr. Carmen Volovăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri