Din septembrie, la Iaşi îşi va deschide porţile prima şcoală internaţională din regiunea Moldovei

vineri, 06 iunie 2014, 01:50
6 MIN
 Din septembrie, la Iaşi îşi va deschide porţile prima şcoală internaţională din regiunea Moldovei

"Seven Hills Internaţional School”, cu predare exclusiv în limba engleză, va funcţiona după curriculum britanic. Rezultatele elevilor sunt recunoscute oriunde în lume, şcoala urmând să fie acreditată Cambridge începând cu 1 septembrie 2014.

Pe 1 septembrie îşi va deschide porţile prima şcoală internaţională din Iaşi: “Seven Hills Internaţional School”. Singura de acest gen din Regiunea de Nord Est a ţării, instituţia particulară de învăţământ, cu predare exclusiv în limba engleză, va funcţiona după curriculum britanic, oferit şi coordonat de Cambridge Internaţional Examination. Corpul profesoral va include profesori vorbitori nativi de limba engleză şi cadre didactice de elită din Iaşi. Fiind vorba de o şcoală internaţională, acreditată Cambridge, rezultatele elevilor sunt recunoscute oriunde în lume. Şcoala care va funcţiona într-o clădire din Complexul Palas si va avea, pentru început, grupa de grădiniţă, clasa pregătitoare, clasa a V-a şi clasa a IX-a.

Ce şi cum vor învăţa copiii

“Seven Hills Internaţional School” va funcţiona după curriculum britanic, predarea fiind în limba engleză începând de la grădiniţă şi până la clasa a XIII. Spre deosebire de România unde ciclul preuniversitar se încheie la clasa a XII-a, sistemul englezesc include şi clasa a XIII-a, deoarece învăţământul obligatoriu începe la vârsta de 5 ani. De altfel, curriculumul britanic stabilişte scopuri clare, dorindu-se descoperirea şi valorificarea aptitudinilor copilului, dar şi responsabilizarea acestuia. Scopul este acela ca, la finalul studiilor, elevul să fie pregătit pentru a reuşi în învăţământul superior din întreaga lume. “Copiii sunt de la bun început orientaţi şi responsabilizaţi. Ceea ce înseamnă că nu ajung ca la noi în ultimul an de liceu şi încă nu sunt hotărâţi la ce vor da bacalaureatul. În acest sistem de învăţământ sunt trei discipline care se fac în fiecare zi, începând de la ciclu primar şi până la finalul celui liceal: limba engleză, matematica şi ştiinţe. Apoi, vin celelalte discipline. La liceu se mai adaugă încă două discipline obligatorii tehnologii informatice şi socioumane. Alături de acestea, elevii îşi aleg disciplinele opţionale în acord cu universitatea pe care doresc să o urmeze. Ei pot să-şi aleagă între mai multe variante, astfel încât pe parcursul liceului să aibă minim 8 sau maximum 12 discipline de studiu. Spre deosebire de sistemul românesc de învăţământ, evaluările pentru obţinerea diplomei de bacalaureat încep din clasa a XII-a. Pe parcursul a doi ani (clasa a XII-a si a XIII-a , elevul susţine o serie de examene, evaluări care sunt verificate şi notate de profesorii de la Cambridge Internaţional Examination, nu de noi. Rezultatele la aceste examene reprezintă paşaportul de admitere la universitatea spre care s-a orientat din timp elevul”, explica prof. Liliana Romaniuc, directoarea “Seven Hills Internaţional School” Iaşi.

Cui se adresează şi cât vor fi taxele

De altfel, şcoala se adresează unor anumite segmente de elevi. Fiind vorba de o şcoală cu recunoaştere internaţională, sistemul prezintă interes cu precadere pentru copiii care îşi doresc să urmeze o universitate în afară. Un alt segment îl reprezintă copiii ai căror părinţi intenţionează să lucreze în altă ţara, studiile fiind recunoscute în orice alt loc din lume – sunt aproximativ 10.000 de astfel de şcoli în peste 160 de oraşe ale lumii. De asemenea, “Seven Hills Internaţional School” oferă o soluţie educaţională străinilor care vin în România pentru o anumită perioadă şi vor să-şi înscrie copiii la o şcoală recunoscută la nivel internaţional. “Iaşul nu avea încă o astfel de ofertă educaţionala. Bineînţeles, ne adresăm în mod clar şi celor care vor rigoare, competenţă. Sloganul nostru – “Împreună atingem excelenţa!” este asemănator cu cel al Universităţii “Cambridge” sub tutela şi îndrumarea căreia funcţionează toate şcolile din acest sistem. Bineînţeles, în acelaşi timp este şi o şcoală care impune nişte taxe. Nu sunt foarte mari, în jur de 450 de euro pe lună – dar ele reflectă calitatea actului educaţional şi a serviciilor multiple de care beneficiază copiii”, arată prof. Liliana Romaniuc.

Elevii vor fi testaţi, consiliaţi şi orientaţi pentru a-şi putea alege corect profesia în viitor

De subliniat că elevii înscrişi la “Seven Hills Internaţional School” vor avea la dispoziţie un consilier în orientarea şi dezvoltarea personală. Acesta va aplica seturi de teste pentru a identifica aptitudinile, talentele fiecărui copil. “Apoi vom discuta cu părinţii ce anume e mai bine pentru copil. Punem foarte mult accent pe identificare şi valorificarea acelor puncte tari care îl pot ajuta pe copil să îşi aleagă corect profesia în viitor. Se lucrează foarte mult cu elevul. De exemplu, la ciclul gimnazial, după ore, avem zilnic tutoriale. Profesorii discută cu elevii pentru a nu trece peste acele lucruri pe care copiii poate nu le-au înţeles”, completează prof. Liliana Romaniuc.

Evaluarea se face prin teste de la Cambridge Internaţional Examinations

De asemenea, sistemul de teme pentru acasă şi cel de evaluare sunt diferite. “Se lucrează foarte mult în clasă şi la şcoală. Dar, începând de la ciclul gimnazial, elevii primesc teme şi acasă: e normal să înveţe să studieze şi singuri. Dar, sunt teme care stimulează creativitatea, cunoaşterea, învăţarea; nu teme care “sufocă” elevul. În ceea ce priveşte evaluarea, aceasta se face prin teste de la Cambridge Internaţional Examinations. Este profundă, riguroasă şi uniformă – aceleaşi teste se dau pentru toţi elevii din toate şcolile din sistemul Cambridge”, punctează prof. Liliana Romaniuc.

Profesorul este evaluat în funcţie de progresul fiecărui elev în parte

În plus, la începutul fiecărui an şcolar, elevul este evaluat pentru a şti la ce nivel se află. “De exemplu, la matematică, în urma acestor evaluări iniţiale, elevii sunt împărţiţi în trei categorii de competenţe. Într-o clasă, nu toţi copiii ştiu matematică la fel. Ai câţiva care ştiu foarte bine, o parte se află la mijloc, iar alţii ştiu mai puţin. La oră, profesorul predă 10-15 minute, apoi copiii lucrează cu material pregătit pentru fiecare grupă. Dacă elevul este în grupa competenţei scăzute, până la sfârşitul trimestrului trebuie să ajungă într-o grupă superioară. Copilul este urmărit pe întreg parcursul anului şcolar, dacă progresează sau nu. Iar profesorul este evaluat în funcţie de progresul fiecărui elev în parte”, a adăugat prof. Liliana Romaniuc.

Programul unei zile obişnuite de şcoală

În ceea ce priveşte programul unei zile obişnuite de şcoală, acesta începe la 8 dimineaţa şi se termină la ora 16.00, cu posibilitatea de a rămâne supravegheat până la ora 17 sau 18, în funcţie de programul părinţilor. După ore şi masa de prânz, în afară de teme şi tutorialele cu profesorii, elevii au parte şi de activităţi extracuriculare. Sport – handbal, fotbal, înot, gimnastică, dans; cluburi artistice sau de dezbateri şi oratorie, discovery, leadership, de antreprenoriat etc. “În fiecare după-amiază, elevii vor putea face altceva în afară cursurilor. Încercăm astfel să îi pregătim pentru viaţa: să fie încrezători, responsabili pentru ceea ce gândesc, spun şi fac, reflectivi cu privire la propriile acţiuni, inovativi şi implicaţi în societate şi comunitatea căreia le aparţin. Bineînţeles, mai trebuie precizat că elevii nostri vor studia şi limba romană. Mi se pare firesc să vorbească corect româneşte şi să-şi cunoască propria cultură”, a încheiat prof. Liliana Romaniuc.

Comentarii