De Business

Punem punctul pe știi

Doar 20% dintre locuitorii judeţului Iaşi au un loc de muncă

sâmbătă, 11 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Doar 20% dintre locuitorii judeţului Iaşi au un loc de muncă

Doar unul din cinci locuitori ai judeţului are oficial un loc de muncă. La data de 31 decembrie 2016, efectivul de salariaţi din judeţul Iaşi a fost de 156.652 persoane, în creştere cu 6.461 persoane (^4,3%) faţă de luna corespunzătoare din anul 2015, dar în scădere cu 581 persoane faţă de sfârşitul lunii noiembrie 2016. Ponderea salariaţilor în totalul populaţiei din judeţ este de 19,9%. Bucureştiul are cea mai mare rată de angajare din România, mai bine de 50% dintre locuitorii Capitalei (adică circa 937.000 de persoane) având un loc de muncă, dublu faţă de rata de angajare la nivel naţional, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Ziarul Financiar (ZF). 

Pe locul doi în clasamentul zonelor cu cea mai mare rată de angajare, după Bucureşti, este judeţul Timiş, unde mai mult de o treime (34%) dintre locuitori sunt angajaţi. De asemenea, potrivit publicaţiei citate anterior, ponderea salariaţilor în totalul locuitorilor mai depăşeşte 30% în judeţele Cluj (unde 32,8% dintre locuitori lucrează), Sibiu (32,2%), Braşov (31,9%) şi Arad (31,3%). Pe de altă parte, ce mai redusă pondere a salariaţilor în numărul total al populaţiei se înregistrează în Giurgiu, unde numai 12,5% din populaţia stabilă are loc loc de muncă, adică unu din opt locuitori. În Giurgiu, rata de angajare a populaţiei este la jumătate faţă de media naţională. Într-o situaţie cvasi-similară sunt şi judeţele Botoşani (cu o rată de angajare de 13,8%), Vaslui (14,1%), Călăraşi (15,3%), Dâmboviţa (15,4%), Teleorman (15,4%), Suceava (16,4%) sau Olt (16,4%). 

Statisticile relevă situaţia de pe piaţa muncii şi zonele în care s-au făcut investiţii în ultimii ani. Pe lângă Bucureşti, în Timiş, Cluj sau Sibiu au fost multe investiţii noi în industrie şi în centre de servicii, iar numărul de angajaţi a crescut. În schimb, în judeţele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, cum sunt cele din Moldova, nu s-au făcut investiţii semnificative şi nici nu am auzit de vreo companie care intenţionează să facă angajări masive la Vaslui, de exemplu. Şi anul acesta se vor face noi angajări în judeţele cu industrie puternică şi cu infrastructură care să permită dezvoltarea centrelor de servicii, deşi la finalul anului trecut nu eram foarte optimişti. Cu toate acestea, din luna februarie piaţa şi-a mai revenit şi companiile au reluat angajările. Pe de altă parte, sunt unele oraşe mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic unde investitorii s-ar duce să deschidă centre de servicii, dar nu există spaţii de birouri amenajate”, a explicat pentru ZF Felix Toma, directorul general al firmei de recrutare şi închiriere de fortă de muncă în regim temporar Gi Group. 

 

 

Comentarii