De Business

Punem punctul pe știi

(FOTO) Angajaţii de la Protecţia Mediului ameninţă cu greva generală

miercuri, 22 martie 2017, 02:50
2 MIN

Angajaţii de la Protecţia Mediului ameninţă Guvernul cu întreruperea activităţii pe termen nedeterminat. Timp de două ore, ieri, între orele 10 şi 12, salariaţii Agenţiei de la Protecţia Mediului au protestat din nou în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă, demne de „munca lui Sisif”, după cum le-au catalogat chiar reprezentanţii salariaţilor într-un document dat publicităţii. 

Aceştia cer alinirea salariilor la nivelul retribuţiilor încasate de colegii lor din instituţiile cu atribuţii similare.„Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar. În perioada 2009-2015, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1.934 de angajaţi, nu au mai fost modificate.

Angajaţii din domeniul protecţiei mediului deşi sunt mult mai puţini numeric faţă de angajaţii din alte domenii, îşi îndeplinesc propriile atribuţii pentru salariul minim pe economie, dar desfăşoară şi activităţi care revin în atribuţia celorlalte ministere”, se arată în comunicat. Aceştia ameninţă că, în situaţia în care nu li se vor soluţiona favorabil revendicările se va ajunge la imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului şi la sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene.

„Dacă revendicările noastre juste nu vor fi soluţionate favorabil, suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă, întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat. Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu trage un semnal de alarmă privind posibilitatea intrării sistemului pentru protecţia mediului în colaps. Responsabilitatea pentru această situaţie revine exclusiv Guvernului României. Lipsa de interes a Guvernului României va determina ajungerea întregului sistem pentru protecţia mediului la un nivel de colaps”, se mai specifică în document.  

 

 

Comentarii