Germania a avertizat că va impune măsuri dure vizând turismul şi investiţiile în Turcia

joi, 20 iulie 2017, 19:10
2 MIN
 Germania a avertizat că va impune măsuri dure vizând turismul şi investiţiile în Turcia

Germania a avertizat că va impune măsuri dure vizând turismul şi investiţiile în Turcia, dar şi o “revizuire” completă a relaţiilor dintre Berlin şi Ankara, sugerând că şi-a pierdut răbdarea după arestarea a şase activişti pentru drepturile omului, relatează AFP.

Ministerul german de Externe Sigmar Gabriel a anunţat că va revizui garanţiile de stat pentru investiţiile străine din Turcia şi că le va cere companiilor să nu investească bani acolo. Oficialul a sugerat că vorbeşte în numele coaliţiei de guvernare, condusă de conservatoarea Angela Merkel. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a scris pe Twitter că aceste măsuri sunt “necesare şi indispensabile”.

Gabriel a amintit că Turcia, care s-a văzut mult timp drept un “membru al familiei europene”, a acuzat Germania de practici naziste. De asemenea, el l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru deteriorarea relaţiilor cu Berlinul. Potrivit lui Gabriel, Erdogan încearcă să reducă la tăcere orice voce critică, prin arestări în masă. Germania a înăsprit, de asemenea avertizările de călătorie pentru cetăţenii săi în Turcia, în urma arestării unui militant pentru drepturile omului german în această ţară.

Ministrul de Externe a insistat că Berlinul vrea în continuare să reconstruiască legaţiile cu ţara aliată, însă a explicat că Guvernul lui Erdogan trebuie să se întoarcă “la valorile europene”. Luna aceasta, Ankara a arestat activişti pentru drepturile omului, inclusiv pe directorul Amnesty International Turcia, Idil Eser, şi pe germanul Peter Steudtner, Ei sunt acuzaţi de terrorism, acuzaţie pe care Berlinul a catalogat-o drept “absurdă”. UE a promis Ankarei asistenţă în valoare de trei miliarde de euro, pentru a ajuta la ţinerea sub control a fluxurilor de migranţi, în special din zonele de conflict din Orientul Mijlociu. Acordul a permis reducerea semnificativă a numărului de sosiri în Europa şi a fost salutat în special de Germania, destinaţia preferată de migranţi. 

Comentarii