I-au revenit bujorii

joi, 12 februarie 2015, 02:50
3 MIN
 I-au revenit bujorii
Încet, dar sigur, Ponta redevine Monta.

Devine tot mai clar că Victor Ponta nu a înţeles nimic din lecţia predată de români în 16 noiembrie. Încet, dar sigur, premierului îi revin bujorii în obrăjori, îşi recapătă aroganţa goală de conţinut, apetitul pentru populism şi înclinaţia pentru jocuri politice cu sumă nulă. Încet, dar sigur, Ponta redevine Monta. Un prim semnal că nu-şi asumă reforma în PSD a fost reprimirea lui Dan Şova în partid. Personaj sinistru în scurtul său mandat la Ministerul Transporturilor, antipatizat deopotrivă de opozanţi şi de pesediştii cu vechime, Şova are marea calitate de a fi prieten cu mai sus-numitul. Nu de acelaşi tratament îngăduitor s-a bucurat fosta familie Cocoş, pe care junele avocat Ponta obişnuia s-o consilieze. Într-un moment de defulare specific consumatorilor înrăiţi de popcorn, premierul României, liderul celui mai mare partid, ditamai fostul mărunt procuror, şi-a asumat un mesaj obscen postat pe Facebook de un fost potenţial jurnalist. Şi asta în condiţiile în care, citit în cheia corectă, mesajul i se adresa fix expeditorului şi fanului său pe Facebook. Parte din “mormane” au ajuns la ei.

Să trecem peste duplicitatea “bunul samaritean” ca să ajungem la ce ne doare. Premierul a anunţat luni o nouă amânare a unei înţelegeri cu Fondul Monetar Internaţional. Dacă, pe fond, decizia nu produce efecte semnificative pe piaţa financiară – aşa cum dau asigurări experţii bancari -, argumentele folosite de Ponta ne întorc stomacul pe dos. Vezi Doamne, FMI obligă Guvernul să liberalizeze preţul la gaze şi să-şi asume disponibilizări la marile combinate din sectorul energetic. Or, Ponta, după cum ştim, apără haiduceşte drepturile celor mulţi şi…, în timp ce banii din sistem se scurg în buzunarele băieţilor deştepţi. Mai devreme sau mai târziu, un guvern care pune responsabilitatea înaintea populismului va fi obligat să recurgă la ambele măsuri. Nu e cazul Cabinetului Ponta, care munceşte din greu în a lăsa o “grea moştenire”. Şi tot la capitolul testamente putem include Masterplanul de Transport, în fapt, un ajutor de stat mascat pentru producătorii de carioci şi obiecte de papetărie. Un program desenat pe genunchi, întins pe trei decenii (oare PSD va mai exista în 2030?), fără termene clare şi fără surse certe de finanţare.

Între timp, aşa cum avertizam săptămânile trecute, PSD se chinuie să îngroape în Parlament orice tentativă de reformă electorală. Marţi, Comisia de Cod Electoral, dominată de social-democraţi, a votat în favoarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin. În plus, oamenii lui Ponta au refuzat discutarea în Comisia Juridică a ordonanţei traseiştilor, astfel încât actul normativ să treacă de Parlament fără sancţionarea primarilor prin pierderea mandatului (o recomandare implicită a Curţii Constituţionale). Vedem cum partidul lui Ponta rămâne fidel sloganului care l-a adus pe Iliescu la putere în 1990: “Să se modifice primesc, dar să nu se schimbe nimic”.

Victor Ponta a plecat marţi într-o vizită discretă în SUA. După cum s-a constatat, acest gen de excursii apărute de nicăieri, cu o agendă ocultă, produc un efect miraculos asupra turiştilor. Să ne amintim de Crin Antonescu, cel care a trecut Oceanul din postura de candidat USL la Preşedinţie şi s-a întors ca membru de rang doi în PNL. Dacă palma primită de la români nu l-a trezit pe Victor Ponta, poate ni-l iau americanii puţin la scărmănat. 

Comentarii