De Business

Punem punctul pe știi

Ieşean cu zeci de mii de euro în cont, găsit pe lista persoanelor cu ajutoare sociale

marți, 20 septembrie 2016, 01:59
4 MIN
 Ieşean cu zeci de mii de euro în cont, găsit pe lista persoanelor cu ajutoare sociale

Persoana locuieşte în Paşcani şi are conturile bancare aproximativ 45.000 de euro. Legea dă dreptul la ajutoare sociale doar pentru depozite mai mici de 3.000 de lei, adică 670 de euro.

 

Inspectorii din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi au descoperit şapte persoane care, deşi aveau depozite bancare de zeci de mii de lei, şi-au depus dosare şi primeau ajutoare sociale. Controalele inspectorilor sunt efectuate ca urmare a unor suspiciuni de plăţi ilegale depistate de Camera de Conturi, iar beneficiarii acestor sume vor fi obligaţi să restituie sumele încasate pe nedrept, fie direct la casieria instituţiei, fie prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Potrivit legislaţiei în vigoare, una din condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea obţine ajutoare sociale (venitul minim garantat sau alocaţie pentru susţinerea familiei) este de a nu deţine mai mult de 3.000 lei în depozite bancare.

Astfel, cel mai răsunător caz este al unui păşcănean care a depus dosar şi a obţinut venitul minim garantat, deşi în decursul anului trecut a obţinut 3.827 lei numai din dobânzile aferente depozitului bancar pe care îl avea deschis pe numele lui. Calculând o dobândă medie de 2%, reiese că păşcăneanul care a depus dosar şi benefia de venitul minim garantat avea în conturi aproximativ 200.000 lei (45.000 de euro). Venitul Minim Garantat are mai multe valori, în funcţie de numărul de membri al familiei care depune dosarul şi se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri a VMG şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure, unde este cazul. Tot pe aceeaşi speţă, inspectorii AJPIS Iaşi au mai depistat doi beneficiari de VMG care, deşi aveau depozite bancare consistente, au „cerşit” ajutoare sociale pe nedrept. Aceştia sunt locuitori ai comunelor Ciorteşti şi Stolniceni Prăjescu şi pentru anul 2015 au obţinut venituri din dobânzi bancare de circa 1.800 lei, ceea ce înseamnă că era posesorii unor depozite de circa 90.000 lei.

Banii copiilor 

Un alt capitol la care inspectorii au găsit nereguli este cel al acordării Alocaţiei pentru Susţinerea Familiei (ASF), unde patru ieşeni au fost prinşi cu depozite bancare de pe ura cărora au obţinut dobânzi cuprinse între 1.100 lei şi 1.900 lei. Şi în acest caz, obţinerea acestui ajutor social, care diferă în funcţie de veniturile lunare şi componenţa familiei care îl solicită, este condiţionată şi de averea pe care o are solicitantul. Astfel, ca şi în cazul VMG, solicitantul nu trebuie să aibă depozite bancare mai mari de 3.000 lei, situaţie în care ASF este încasată ilegal. Primul loc în cazul ASF ilegale este ocupat de un locuitor al comunei Deleni care a obţinut pentru anul trecut o dobândă bancară de 1.903 lei, urmat de un păşcănean cu dobânzi anuale de 1.581 lei, un cetăţean din Cotnari cu 1.329 lei şi un locuitor al comunei Ţibana cu 1.112 lei. În toate aceste cazuri, beneficiarii de ASF aveau în depozite sume de cel puţin 50.000 lei.

„Aceste cazuri au fost depistate în urma încrucişării bazei noastre de date cu cea a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, moment în care s-a constatat că unii beneficiari de VMG sau ASF obţin venituri din dobânzi chiar mai mari decât maximul permis pentru a avea în depozit. Conform unui calcul simplu, luând o dobândă medie, am constatat că beneficiarii respectivi deţin sume foarte mari, incompatibile cu ajutoarele pe care le-au solicitat şi le-au primit. Au fost emise decizii de debit ce vor fi trimise beneficiarilor care au fost deja suspendaţi de la plată şi sumele plătite pe nedrept vor fi recuperate”, a declarat Costel Grojdea, directorul AJPIS Iaşi.

Potrivit acestuia, mulţi din beneficiarii depistaţi cu depozite mari au justificat sumele prin faptul că banii ar fi ai copiilor care lucrează în străinătate şi care au depus banii pe numele părinţilor. „Şi în această situaţie, nu este corect să se primească ajutoarele, pentru că vorbim de familie şi de sume acordate pentru familie cu risc de excluziune socială. Sumele din conturi nu pot fi depistate la momentul depunerii dosarului deoarece plata se face pe bază de dispoziţie de primar, solicitantul declară pe proprie răspundere că îndeplineşte condiţiile şi îşi asumă. Noi îi putem verifica abia din momentul în care se află în plată şi primim informaţii de la ANAF”, a completat Grojdea.  

 

 

Comentarii