Invazie de oficialităţi la deschiderea USAMV Iaşi. Începe noul an universitar

marți, 22 septembrie 2015, 01:56
4 MIN
 Invazie de oficialităţi la deschiderea USAMV Iaşi. Începe noul an universitar

Invitatul special la deschiderea anului universitar a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prof.dr. Sorin Cîmpeanu. Alături de el în tribună a stat şi prefectul Dan Cârlan. Primarul interimar Mihai Chirica a stat în sală. Au fost prezenţi şi ceilalţi rectori ieşeni, singurul care a lipsit a fost Ion Giurma, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, fiind plecat din ţară. În locul lui a fost prezent prof.dr. Daniel Condurache, prorector al instituţiei

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ este prima dintre cele 92 de instituţii de învăţământ superior acreditate din ţară care au început oficial cursurile mai devreme, organizând ieri o ceremonie festivă în acest sens în Aula Magna „Haralamb Vasiliu“.

Pentru prima dată în ultimii ani, la o deschidere de an universitar sau la un eveniment cu o anumită importanţă academică, au participat rectorii tuturor instituţiilor de învăţământ superior, cu excepţia lui Ion Giurma, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Universitatea a fost reprezentată de prof.dr. Daniel Condurache, prorector, fiind cunoscut faptul că rectorul Politehnicii ieşene, Ion Giurma, nu participă la evenimente publice care nu se desfăşoară în amfiteatrele instituţiei pe care o conduce.

Invitatul de onoare al deschiderii anului universitar de la USAMV a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, prof.dr. Sorin Cîmpeanu, marcând o nouă premieră la nivelul centrului universitar ieşean. În discursul acestuia, ministrul a ţinut să laude consecvenţa Agronomiei, remarcând faptul că aceasta a fost una dintre puţinele universităţi din ţară care, deşi a fost afectată şi ea de trendul negativ al scăderii studenţilor, a reuşit să păstreze o anumită constanţă la admitere şi anul acesta înregistrând o cifră record de peste 940 de tineri înmatriculaţi la cele patru facultăţi.

„Este o premieră faptul că aveţi cel mai mare număr de studenţi înmatriculaţi în anul I în urma admiterii din acest an în raport cu orice alt an din istoria universităţii. Este o premieră faptul că sunteţi atât de aproape cu finalizarea infrastructurii de cercetare pe care am trecut-o în revistă astăzi. La aceasta se adaugă studenţii, pentru că, aşa cum am spus-o de fiecare dată, o universitate fără studenţi nu ar fi altceva decât un institut de cercetări cu rezultate mai mult sau mai puţin bune“, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Întregul său discurs a fost, de altfel, presărat cu trimiteri către importanţa componentei educaţionale, sociale, în activitatea unei universităţi, în detrimentul sau în completarea cercetării, despre care ministrul a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a fost folosită „în exces“ atât în clasificarea universităţilor, cât şi în ierarhizarea programelor de studiu.

Un amfiteatru plin de oficialităţi
 
Invitaţi speciali la deschiderea anului universitar de la USAMV nu au participat, în calitate de invitaţi, doar reprezentanţi ai mediului academic ieşean. Pe lângă prezenţa ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a mai venit la Iaşi ca reprezentant al autorităţilor centrale şi Mihai Herciu, director general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală, din partea Ministerului Agriculturii. Mai mult, în sală au fost reprezentanţi ai întregului sistem administrativ local şi judeţean.
 
 
Prefectul Dan Cârlan a stat la prezidiu, alături de prof.dr. Vasile Vîntu, rectorul USAMV, prof.dr. Gerard Jităreanu, preşedintele Senatului, ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, un reprezentant al Ligii Studenţilor şi cei doi reprezentanţi ai autorităţilor centrale. În sală au fost prezenţi Mihai Chirica, primarul Iaşului, şi Alin Aivănoaei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
 
În discursurile ţinute în faţa aulei pline cu studenţi, prof.dr. Vasile Vîntu şi prof.dr. Gerard Jităreanu au expus realizările ştiinţifice şi didactice ale profesorilor şi studenţilor din ultimul an, sub forma unui bilanţ.
 
 
Astfel, s-a prezentat faptul că universitatea are 16 programe de licenţă, 19 de masterat şi 29 de doctorat, iar numărul total de studenţi este de 4.576, 484 studiind la ID, la licenţă fiind 3.696.
 
Pe anul trecut, la studiile de licenţă, a fost o promovabilitate de 88,6%, aproximativ 57% dintre studenţi fiind integralişti şi 31,7% cu mai mult de 40 de credite. Cadrele didactice au precizat că în ultimii doi ani au fost angajaţi 30 de profesori noi, ca asistenţi, fiind o ocupare a posturilor de 60% la nivelul întregii universităţi.
 
La finalul anului universitar au fost oferite 141 de premii pentru studenţii care au terminat pe primele trei locuri în anii lor, cu un cuantum total de 35.000 de lei, la festivitatea de ieri mai fiind oferite şase premii de 1.000 de lei de către o bancă parteneră, şi o bursă socială de un semestru de către o alta.
 

 

Comentarii