Lista lui Bănicioiu

marți, 15 noiembrie 2016, 02:50
1 MIN
 Lista lui Bănicioiu

Ieşenilor care au conştiinţa de partid mai tare decât cea creştină – adică, în fond, cea a demnităţii, responsabilităţii şi compasiunii -, doresc să le reamintesc faptul că pe lista PSD pentru Senat, camuflat cumva, vor identifica un nume pe care orice om care şi-a păstrat uzul raţiunii ar trebui să-l considere odios. 

Numele lui este N. Bănicioiu. Fac apel la memorie şi reamintesc faptul că personajul se identifică, de la un punct, cu tragedia de la Colectiv de anul trecut. Era pe atunci ministru al Sănătăţii, pus acolo doar în temeiul amiciţiei cu Victor Ponta. Adică, pentru cunoscătorii imparţiali, dar şi pentru cei afiliaţi politic, însă neorbiţi de interesele de partid, un alt monument al iresponsabilităţii din istoria noastră recentă. Ieşeni de bună credinţă au cerut deja liderilor să nu le jignească demnitatea şi inteligenţa, plasându-l pe lista eligibilă pe acest personaj sinistru. Dar PSD nu crede-n lacrimi. El ştie că trebuie să-şi protejeze acoliţii cu orice preţ, expediindu-l pe Bănicioiu departe de Bucureşti, în speranţa că i se va pierde urma. În laşitatea lui, Bănicioiu ştie prea bine ce riscă, dovadă că la comemorarea de un an a tragediei de la Colectiv s-a ascuns pur şi simplu. Nimeni nu l-a mai văzut de atunci şi nici la Iaşi nu se va arăta prea curând. E prea sigur pe el, pe partid şi pe spiritul de turmă din această parte a ţării. Pe fond, perseverenţa moldovenilor întru susţinerea PSD nu e cu nimic mai presus decât cea a celor de peste Prut în a-i vota pe foştii comunişti. Atât pe ei, cât şi pe noi, aceste opţiuni politice ne-au adus sărăcie şi lipsă de perspectivă. N-o să-i imput lui Bănicioiu accidentul de la Colectiv, doar pentru că am avut nefericirea să fie ministru pe atunci. Dar orice om de bună credinţă trebuie să-l învinovăţească pentru complicitate la crimă, întrucât declaraţiile şi faptele lui de după accident nu pot fi interpretate altfel. Mai exact, ancheta a dovedit deja că victimele care au supravieţuit tragediei în ziua fatală au murit în spitalele din Bucureşti, total nepregătite pentru un accident de proporţii. Ministrul Bănicioiu anunţă solemn, minţind ca un activist de partid de altădată, că spitalele noastre sunt bine echipate, iar el gestionează situaţia. Se mai îndoieşte cineva că PSD este moştenitorul fostului PCR? Iată ultima probă: ministrul din guvernul Ponta, în anul de tristă amintire 2015, minte la fel ca Iulian Mincu, înaintaşul lui comunist de pe vremea lui Ceauşescu, care, pus în faţa provocărilor crizei alimentare din anii ’80, susţinea politica partidului în dauna oamenilor, elaborând Programul de alimentaţie raţională a populaţiei. De la Iulian Mincu la Nicolae Bănicioiu: un pas mic pentru istorie, un pas şi mai mic pentru Onoare. Pe ministrul comunist l-am blamat. Pe cel pesedist ieşenii se pregătesc să-l aleagă în Senat. De aceea mă revoltă fie chiar şi numai gândul că ne vom face de râs în faţa ţării, investindu-l să ne reprezinte. Familiile victimelor de la Colectiv s-au constituit deja parte civilă, chemându-l în instanţă pe Bănicioiu. Aşadar el nu ne va reprezenta pe noi, ci va trebui să dea seamă pentru actele lui infame. Dacă vă simţiţi onoraţi, el se va numi “senator de Iaşi”.

Pe scurt, Bănicioiu este moralmente, dar şi material vinovat pentru minciună criminală, dezinformare şi lipsă de responsabilitate. România este membră UE şi poate beneficia de efectele solidarităţii comunitare, cu deosebire într-o situaţie limită. Victimele puteau fi trimise la spitale din Europa imediat şi nu peste o săptămână fatală, cât i-a trebuit ipochimenului ministerial ca să ia act de adevăr. Probabil nici alte ţări din UE nu pot face faţă rapid unei tragedii de proporţii. Dar ei nu au miniştri de teapa lui Bănicioiu. Orice om normal ar fi recunoscut adevărul că nu suntem pregătiţi şi ar fi cerut ajutor. Nu şi “patriotul” ridicol şi imatur, Bănicioiu. Unde ne-a dus iresponsabilitatea criminală a personajului? Câteva zeci de tineri au pierit din cauza minciunii “patriotice” a lui Bănicioiu. Iar acum, piticania morală vine la Iaşi să ne ceară votul. Niciodată alegătorul ieşean nu a fost pus într-o situaţie mai penibilă. De aceea am convingerea fermă că ieşenii care vor alege lista lui Bănicioiu devin complicii acestui iresponsabil.

Găgămiţă Dandanache de Bucureşti, expediat la Iaşi şi menţinut pe liste, în ciuda protestelor, din dispreţ faţă de inteligenţa şi demnitatea noastră. Dacă ne vom comporta ca o turmă vom merita acest nume infam. Nu-l putem ajuta mai creştineşte pe Bănicioiu decât lăsându-l în afara Parlamentului şi trimiţându-l să dea faţă cu părinţii copiilor ucişi la Colectiv şi cu justiţia. Fiţi umani şi buni creştini, dragii mei concitadini! Doar ştiţi că de la Colectiv încoace se ascunde, dar are tupeul să ne ceară votul. M-am iluzionat că ar putea fi plecat la mănăstire, dar nu, e pe lista electorală.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

Comentarii