Ministrul Culturii din Israel provoacă controverse şi ironii pe internet din cauza unei rochii

joi, 18 mai 2017, 19:00
2 MIN
 Ministrul Culturii din Israel provoacă controverse şi ironii pe internet din cauza unei rochii

O rochie pe care Miri Regev, ministrul Culturii din Israel, a purtat-o pe covorul roşu la Festivalul de Film de la Cannes, miercuri seară, a generat numeroase controverse şi ironii pe reţelele de socializare. Rochia, decorată cu motive ce alcătuiesc o imagine panoramică din Ierusalim, o chestiune centrală a conflictului arabo-israelian, a fost creată pe comandă, pentru a marca a 50-a aniversare a Războiului de Şase Zile, informează The Hollywood Reporter.

Miri Regev, ministrul Culturii din Israel, a participat miercuri seară la ceremonia oficială de deschidere a celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, asistând şi la proiecţia filmului ”Les Fantomes d’Ismael”, de Arnaud Desplechin, care a deschis evenimentul de pe Croazetă, prezentat în afara competiţiei. Ţinuta ei vestimentară a fost considerată o veritabilă ”declaraţie politică”, întrucât era decorată cu motive ce alcătuiau o vedere panoramică din Oraşul Vechi din Ierusalim, incluzând imagini cu Zidul Plângerii şi Cupola Stâncii.

Rochia a fost comandată de Miri Regev de la designerul Aviad Arik Herman, pentru a celebra a 50-a aniversare a Războiului de Şase Zile, ce a avut loc între 5 şi 10 iunie 1967, în urma căruia forţele militare ale Israelului au preluat controlul asupra Ierusalimului de Est.  Israelul a pretins ulterior suveranitatea asupra întregului oraş, însă cele mai multe dintre ţările lumii – inclusiv ONU – consideră şi în zilele noastre partea estică a Ierusalimului, inclusiv Oraşul Vechi, un teritoriu aflat sub ocupaţie militară.

”Sunt mândră să sărbătoresc această dată istorică prin artă şi modă şi sunt bucuroasă că această creaţie a designerului israelian Aviad Herman este atât de emoţionantă şi onorează frumosul statut al capitalei noastre eterne, Ierusalim”, a declarat ministrul Miri Regev, potrivit publicaţiei Times of Israel Reacţiile de pe reţelele de socializare au fost rapide şi intense, iar mulţi dintre utilizatorii platformei de microblogging Twitter au publicat versiuni modificate în Photoshop ale acelei rochii controversate. 

Printre acestea se aflau fotografii cu o rochie care prezenta decoraţiuni cu imagini ale zidurilor de separare din Israel, flăcări deasupra orizontului şi bombe care explodează în Gaza.  A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 – 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

    

Comentarii