N

Nouă din zece ucraineni au votat pentru candidaţi proeuropeni

N

marți, 27 mai 2014, 01:50
2 MIN
 Nouă din zece ucraineni au votat pentru candidaţi proeuropeni

\N

Ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, a declarat ieri că aproximativ 90% dintre ucrainenii care au participat la votul pentru alegerile prezidenţiale au optat pentru candidaţi proeuropeni. „Alegerile care au avut loc sunt cu totul legitime. Prezenţa masivă la vot a cetăţenilor ucraineni este o atitudine a poporului care e pregătit să apere interesele statului. Este un vot pentru pace, pentru un viitor european al ţării noastre şi pentru a riposta faţă de agresiunea Rusiei faţă de Ucraina. Cetăţenii Ucrainei, inclusiv cei din Crimeea care au avut posibilitatea să voteze, au votat pentru integritatea teritorială a statului ucrainean. Aproximativ 90% din cei care au participat la aceste alegeri au votat pentru candidaţi proeuropeni”, a spus Bauer.
 

Poroşenko despre insurgenţii proruşi: „Nu negociem cu teroriştii”

 
Viitorul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a anunţat ieri că nu îi va lăsa pe separatiştii proruşi să transforme estul ţării, devastat de o insurgenţă armată, „în Somalia”, promiţând continuarea operaţiunii „antiterosite”. „Cei care refuză să depună armele sunt terorişti şi nu negociem cu teroriştii. Lor nu le pasă de federalizare, nu le pasă de limba rusă, obiectivul lor este să transforme Donbasul în Somalia”, o ţară devastată de un război civil din 1991, a declarat Poroşenko. „Nu voi lăsa pe nimeni să facă acest lucru pe teritoriul statului nostru. Sper că Rusia va susţine abordarea mea”, a continuat Poroşenko, creditat cu 54% din sufragii în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit unor rezultate parţiale. „Susţin continuarea (operaţiunii militare în est), dar cer o schimbare de format. Ea trebuie să fie mai scurtă şi mai eficientă”, a subliniat el. „Unităţile trebuie să fie mai bine echipate”, a continuat el, promiţând că militarii ucraineni vor fi mai bine plătiţi şi asiguraţi.
Într-un gest de calmare, el a declarat că va accepta „orice referendum” în est, imediat ce ordinea va fi restabilită.
Poroşenko a mai anunţat că va efectua „foarte probabil” prima sa vizită în străinătate în Polonia, unde preşedintele Bronislaw Komorowski l-a invitat pe 4 iunie. Preşedintele american Barack Obama urmează să se afle în Polonia la această dată.
Viitorul şef de stat a confirmat, într-o conferinţă de presă, că vrea „integrarea europeană” a ţării şi a spus că doreşte să-l menţină pe Arseni Iaţeniuk ca premier.

Comentarii