Agenţia Naţională de Transplant, răspuns prompt după o semnalare a "Ziarului de Iaşi"

Proiectul „Băncii de piele” de la Iaşi, pe care stă praful de ani buni, va fi reluat

vineri, 06 noiembrie 2015, 02:56
2 MIN
 Proiectul „Băncii de piele” de la Iaşi, pe care stă praful de ani buni, va fi reluat

 Proiectele băncilor de ţesuturi va fi reluat în cel mai scurt timp, spun reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), care au precizat că lucrările propriu-zise nu au fost încă demarate pentru că, din cauza valorii foarte mici a lucrărilor, nicio firmă de construcţie nu s-a prezentat la licitaţie.

Reacţia vine după ce "Ziarul de Iaşi" (VEZI AICI) a relatat zilele trecute despre abandonarea proiectului, în contextul eventualităţii unui accident la Iaşi similar cu tragedia de la Bucureşti. Zilele trecute, conform ANT, era în lucru o hotărâre de guvern prin care să se specifice reluarea lucrărilor în centrele în care se vor deschide bănci de ţesuturi.

Pe locul băncii de ţesuturi de la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde ar fi trebuit să fie amenajate cele 52 de module prevăzute în urmă cu cinci ani, acum cresc buruieni. Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” a precizat că proiectul se află într-un punct mort deoarece Agenţia Naţională de Transplant (ANT) nu a mai dat niciun semn după verificarea documentaţiei deja existente.

Demersurile pentru înfiinţarea unei bănci de ţesuturi la Iaşi au început în 2010, prin fonduri PHARE. După ce unitatea medicală a primit de la Primăria Iaşi locul în care urmau să fie amplasate modulele şi după ce resursa umană a fost instruită, proiectul s-a blocat.

Ulterior, cele 52 de module aprobate nu au mai ajuns la Iaşi, iar investiţia în valoare de 1 milion de euro a fost abandonată. Astfel, finanţarea din fonduri europene a fost pierdută de statul român, realizarea proiectului actual fiind susţinută de Ministerul de Finanţe. Pe lângă banca de ţesut de la Iaşi, statul intenţionează să înfiinţeze structuri similare şi la Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş.

 

Comentarii