Promisiune: Teste pentru depistarea predispoziţiei la cancer ovarian sau digestiv

vineri, 12 decembrie 2014, 02:56
2 MIN
 Promisiune: Teste pentru depistarea predispoziţiei la cancer ovarian sau digestiv

Testele genetice pentru depistarea cancerului vor fi introduse de la anul, şi primele dintre ele vor fi pentru identificarea cancerului ovarian şi a celui digestiv. Ulterior, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), împreună cu Ministerul Sănătăţii (MS), va introduce teste şi pentru celelalte tipuri de cancer. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie că testarea genetică pentru bolnavii de cancer va putea fi posibilă în România începând de la anul.

Informaţia a fost completată acum câteva zile de preşedintele ANMDM, Marius Savu, care a precizat că programul urmăreşte o depistare precoce a bolnavilor atinşi de cancer. Bănicioiu a menţionat că există discuţii la nivelul ministerului pe care îl conduce pentru elaborarea unui subprogram naţional prin care toţi asiguraţii să poată beneficia de analize de ultimă generaţie pentru identificarea timpurie a posibilităţii de dezvoltare a celulelor canceroase.

Potrivit ministrului, MS va asigura bugetul subprogramului, de dezvoltarea programului şi de implementarea acestuia ocupându-se comisia de oncologie de la nivelul ministerului. „Ne gândim să introducem pentru prima dată în România partea de testare genetică pentru bolnavii de cancer. 2015 va fi anul în care sper să fie posibil acest fapt şi în România. Este vorba de testările genetice pe partea de oncologie. Noi ne ocupăm în a asigura partea de buget. Detaliile, recomandările le aşteptăm de la comisia de oncologie“, a spus ministrul într-o dezbatere publică. Acesta a mai precizat că, aşa cum există un program de testare genetică pe partea de leucemie, doreşte ca în 2015 să elimine sincopele din sistem şi să introducă testarea şi pentru alte tipuri de cancere.

Bănicioiu a mai spus că programul va debuta cel mai probabil din prima parte a anului 2015. În Iaşi, la finalul trimestrului al III-lea, la Institutul Regional de Oncologie se aflau în evidenţă 11.068 de pacienţi, cu 702 cazuri noi înregistrate numai anul acesta. Medicii spun că majoritatea pacienţilor ajung târziu la specialist, atunci când cancerul este într-un grad avansat de evoluţie, ceea ce le îngreunează tratarea pacientului.

Comentarii