De Sănătate

Punem punctul pe știi

Epidemia cu zeci de copii morţi din vestul şi sudul ţării s-a extins şi în est

Rujeola a ajuns la Iaşi: un mort. Cum vă păziţi?

joi, 18 mai 2017, 01:50
5 MIN
 Rujeola a ajuns la Iaşi: un mort. Cum vă păziţi?

Copilul decedat avea vârsta de 5 luni, confirmarea diagnosticului venind oficial alaltăieri, postmortem. La Spitalul de Infecţioase mai sunt doi copii infectaţi cu rujeolă, ambii nevaccinaţi. În cazul unuia din ei, de 9 ani, medicii iau în calcul refuzul părinţilor. În celălalt caz, nevaccinarea nu s-a făcut din cauza vârstei mici, sub 9 luni. Cazurile, deşi din afara Iaşului, îngrijorează medicii deoarece arată că epidemia din vestul ţării, extinsă ulterior în sud, şi unde a ucis zeci de copii, a ajuns acum şi în Moldova. Cauza epidemiei: refuzul multor părinţi de a-şi vaccina copiii, taxat ca inconştienţă de oficialii sistemului medical. Un copil nevaccinat poate să nu fie obligatoriu victimă, dar devine un vector de răspândire a bolii, şi poate ucide indirect alţi copii cu care intră în contact şi nu au vaccinul datorită vârstei, nu vreunui refuz. Important: vaccinul se poate face în anumite condiţii la orice vârstă.

Rujeola, boală care a făcut zeci de victime în vestul şi sudul ţării, a făcut prima victimă şi în estul ţării. Un bebeluş de cinci luni, de loc din judeţul Vaslui, îngrijit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, a murit în mai puţin de 30 de ore de la internare. Analizele de laborator au confirmat post-mortem că micuţul avea rujeolă. În prezent, alţi doi copii din judeţul Vaslui sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi cu aceeaşi simptomatologie. „Epidemia de rujeolă a început din vestul ţării, s-a extins în exteriorul arcului carpatic, a ajuns în Sud, iar acum avem primul deces într-un judeţ din estul ţării. Populaţia trebuie să ştie că oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar infecţionist, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

Rezultatul a venit alaltăieri

Bebeluşul de cinci luni în cazul căruia analizele de laborator au confirmat diagnosticul de rujeolă este din localitatea Fereşti, judeţul Vaslui. Potrivit medicilor, copilul a început să se simtă rău de pe 6 mai, când a fost internat cu febră, tuse şi tulburări respiratorii în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Vaslui. După patru zile, pe pielea copilului a apărut o erupţie, Astfel, pe 11 mai, bebeluşul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi cu suspiciunea de rujeolă, iar pe 12 mai şi-a pierdut viaţa. „Rezultatul de la laborator care a confirmat diagnosticul de rujeolă a venit marţi, 16 mai. Pacientul a ajuns în spital în stare foarte gravă, a fost izolat şi supravegheat în ATI, fiind intubat şi ventilat mecanic“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase. Potrivit medicului, în unitatea medicală mai sunt internaţi doi copii cu aceleaşi simptome. Pentru un bebeluş de şapte luni, tot din judeţul Vaslui, laboratorul a confirmat diagnosticul de rujeolă. În cazul unui copil de nouă ani, din acelaşi judeţ, rezultatele nu au venit încă de la laborator, însă medicii suspectează că are tot rujeolă. Cei doi bebeluşi nu au fost imunizaţi împotriva virusului rujeolic pentru că încă nu aveau vârsta minimă de nouă luni la care se poate administra vaccinul ROR. Copilul de nouă ani, în schimb, nu a fost vaccinat cu ROR, medicii infecţionişti necunoscând motivele pentru care minorul nu a fost vaccinat, luându-se în calcul refuzul părinţilor. „Un copil face rujeolă atunci când nu este vaccinat şi intră în contact cu o persoană bolnavă. Totuşi, în funcţie de sistemul imunitar al fiecăruia, nu toţi contacţii unei persoane bolnave fac musai boala, fie că vorbim de adulţi sau copii. Dacă cineva a intrat în contact cu o persoană bolnavă şi nu a făcut boala, atunci nici nu putem vorbi despre răspândirea virusului“, a mai punctat dr. Hurmuzache.

15 cazuri în judeţ

Potrivit ultimei informări săptămânale a Centrului Naţional de Surpaveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în judeţul Iaşi au fost diagnosticate 15 cazuri de rujeolă, în timp ce în judeţul Vaslui au fost confirmate 11 cazuri. În regiunea de nord-est au mai fost confirmate 39 de cazuri în judeţul Suceava, unul la Botoşani, opt la Neamţ şi patru la Bacău. Singurul deces confirmat la un pacient din Moldova diagnosticat cu rujeolă este cel al bebeluşului din Vaslui. Conform rezumatului caracteristicilor vaccinului ROR, produsul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. În circumstanţe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei – M-M-RVAXPRO (n.r. – denumirea comercială a vaccinului) poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. „Persoanelor cu vârsta de 12 luni sau peste trebuie să li se administreze o doză la o dată aleasă. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză, în conformitate cu recomandările oficiale. A doua doză este destinată persoanelor care, din orice motiv, nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză“, se arată în documentul citat. Potrivit acestuia, în cazul în care un sugar este vaccinat la nouă luni, când acesta are între 12 şi 15 luni de viaţă trebuie revaccinat. Specialiştii care au întocmit rezumatul caracteristicilor vaccinului ROR notează că în cazul sugarilor sub nouă luni nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului.

Care sunt simptomele

„În cazul adulţilor, de exemplu, sunt femei care vor să facă copii şi care, nevaccinate fiind şi nici diagnosticate cu rujeolă, vor să-şi facă vaccinul să nu aibă complicaţii ulterior. Ele îşi pot face vaccinul, pentru că vârsta nu are importanţă. Vaccinul se poate face oricât de târziu, cu condiţia să nu fi dezvoltat boala până în momentul respectiv“, a subliniat dr. Ciprian Vornicu, medic de familie. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în cabinetele medicilor de familie din judeţ se regăseau pe 10 mai 1.555 de doze de vaccin ROR. Rujeola este o infecţie virală cauzată de virusul rujeolic. Simptomatologia se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale cuprind febră, tuse persistentă, secreţii nazale, uneori diaree. Ulterior, apar pete mici de culare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupţie cutanată. Petele mici şi roşii apar mai întâi la nivelul feţei şi apoi cuprind tot corpul. La nivel naţional, de la debutul epidemiei în vestul ţării s-au înregistrat peste 25 de decese în rândul copiilor, cei mai mulţi dintre aceştia fiind nevaccinaţi. În Timiş au fost înregistrate cele mai multe cazuri: opt decese. Urmează judeţele Arad, Dolj şi Caraş-Severin.  

 

 

Comentarii