De Business

Punem punctul pe știi

S-a descoperit o adevărată gaură neagră: Pagube de 13 milioane de lei în curtea primăriilor ieşene

luni, 08 septembrie 2014, 13:55
6 MIN
 S-a descoperit o adevărată gaură neagră: Pagube de 13 milioane de lei în curtea primăriilor ieşene

Atribuirea contractelor publice sau nerespectarea legii achiziţiilor publice sunt printre principalele cauze ale prejudiciilor descoperite de controlorii Camerei de Conturi. Abaterile financiar–contabile au ajuns la o valoare uriaşă: un miliard de lei.

Utilizarea păguboasă a banului public şi nerespectarea legislaţiei privind atribuirea şi administrarea contractelor de achiziţii publice au făcut ravagii prin judeţ. Prejudicii de peste 13 milioane lei au descoperit auditorii Camerei de Conturi Iaşi în urma acţiunilor de control desfăşurate în domeniul finanţelor publice locale. Acţiunile de control, întreprinse în cursul anului trecut, au vizat datele financiare pe anul 2012. „Cuantumul estimat al prejudiciilor aduse bugetelor locale, în sumă de 13.315 mii lei, sunt datorate, în principal de: nerespectarea prevederilor legale referitoare la modul de atribuire şi de administrare a contractelor de achiziţii publice, nerespectarea prevederilor legale în efectuarea plăţilor în numerar, neîndeplinirea obligaţiilor financiare către bugetele publice precum şi, datorat utilizării neeconomicoase şi ineficiente a fondurilor publice”, se arată în ultimul raport al Camerei de Conturi privind finanţele publice locale pe anul 2012. În schimb, la nivelul întregului judeţ, abaterile financiar-contabile estimate pentru anul 2012 ajung la o sumă exorbitantă: 1 miliard de lei. 60% dintre acest total este asigurat numai de Consiliul Judeţean. Unitatea administrativ-teritorială judeţeană este indicată cu un prejudiciu de 41.000 lei pentru anul 2012.

Una dintre abaterile financiar-contabile descoperite se referă la faptul că nu a fost înregistrată şi tinută la zi evidenţa patrimoniului. „Nu a fost înregistrată şi ţinută la zi evidenţa patrimoniului şi nu au fost reflectate în evidenţa contabilă şi tehnic-operativă bunuri care constituie domeniul public şi privat al entităţii şi care reprezintă bunurile de retur aparţinând domeniului public al UAT Judeţul Iaşi, centralizate şi transmise de SC Apavital SA Iaşi”, au notat auditorii. Suma estimată a acestei abateri financiar-contabile este de 513,5 milioane lei, conform sintezei rezultatelor acţiunilor de audit desfăşurate la Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Iaşi.
 
 
Prejudicii în valoare de 1,7 milioane lei la liceul din Belceşti
 
 
Primăriile comunelor Belceşti, Popricani, Schitu Duca şi Tansa au ieşit cele mai „şifonate” în urma verificărilor auditorilor, la aceste unităţi administrativ-teritoariale prejudiciile fiind de ordinul milioanelor de lei. Între acestea, Belceştiul este „vârf de lance”, prejudiciile estimate de Camera de Conturi pentru anul 2012 fiind de peste 1,7 milioane lei, iar abaterile financiar-contabile se ridică la valoarea de 4 milioane lei. Dacă primăria a „acumulat” doar 14.000 lei ca prejudiciu, în urma estimărilor auditorilor, ordonatorul terţiar din subordinea primăriei, Liceul Teoretic „Victor Mihăilescu Craiu” din Belceşti este creditat cu prejudicii în valoare de 1,7 milioane lei.
Privitor la acest liceu, reprezentanţii Camerei de Conturi au constatat, între altele, că nu au fost elaborate şi prezentate în structura prevăzută de lege situaţiile financiare. De asemenea, acestea nu au fost depuse în termen la organul ierarhic superior şi la unităţile de trezorerie a statului, se mai arată în sinteza acţiunilor de audit de la Belceşti. Totodată, auditorii au indicat că există neconcordanţe între datele existente în evidenţa tehnico-operativă şi cele din contabilitate, între datele din evidenţa contabilă şi cele din situaţiile financiare. În urma celor trei audituri desfăşurate la Belceşti, ultimul datând din luna septembrie 2013, la liceul menţionat a rezultat „nerespectarea cadrului legal aplicabil unităţii în ceea ce priveşte modul de angajare, lichidare şi ordonanţare a cheltuielilor şi de efectuare a plăţilor pentru realizarea de achiziţii publice, în legătură cu o serie de contracte de lucrări şi prestări servicii încheiate de unitate în vederea realizării unor obiective de investiţii”, după cum stă scris în sinteza acţinilor de audit. La Liceul Teoretic „Victor Mihăilescu Craiu” nu s-a întocmit programul de achiziţii publice, susţin reprezentanţii Camerei de Conturi Iaşi în raport. În acelaşi document este indicată la capitolul deficienţe şi nerespectarea regulilor de estimare a valorii contractelor şi de selectare a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie. Nu în ultimul rând, la liceul amintit, a reieşit că dosarul de achiziţie publică nu era complet cu întreaga documentaţie prevăzută de reglementările în vigoare aplicabile unităţii. La nivelul primăriei însă s-a descoperit, între altele, că au fost efectuate plăţi, drept beneficii sociale sub forma ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne, unor categorii de persoane care nu îndeplineau condiţiile. Deşi jurnaliştii „Ziarului de Iaşi” au încercat să contacteze mai mulţi oficiali din cadrul Primăriei Belceşti pentru a obţine un punct de vedere din partea acestora, acest lucru nu a fost posibil. Deşi primarul, viceprimarul şi secretarul comunei au fost sunaţi insistent, aceştia nu au răspuns apelurilor telefonice.
 
 
Şcolile devin găuri negre
 
 
În comuna Popricani, din activitatea proprie a primăriei au rezultat în anul 2012 prejudicii estimate de auditori la suma de 1,2 milioane lei. În schimb, abaterile financiar-contabile ale acestei unităţi administrativ-teritoriale depăşesc valoarea de 2,2 milioane lei. În cazul Primăriei Schitu Duca, prejudiciile descoperite de Camera de Conturi au fost înregistrate la Şcoala cu clasele I-VIII din Poieni, valoarea acestora depăşind suma de 1,1 milioane de lei. În comuna Tansa, tot şcoala din localitate a strâns prejudiciul cel mai însemnat. Astfel, din totalul de 1 milion de lei, sumă calculată drept prejudiciu la nivelul unităţii administrativ-teritoriale Tansa, 800.000 lei figurează în dreptul Şcolii gimnaziale cu clasele I-VIII din comună.
 
 
Abateri contabile de 230 milioane de lei la Primăria Iaşi
 
 
La Primăria municipiului Iaşi, auditorii Camerei de Conturi au efectuat anul trecut două acţiuni de control. Prima a vizat un audit financiar asupra contului anual de execuţie pentru anul 2012. La cea de-a doua “vizită” a reprezentanţilor instituţiei de control s-au verificat arieratele şi plăţile restante înregistrate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale municipale (UATM). În total, pe UATM Iaşi au fost calculate prejudicii de 787.000 lei, din activitatea proprie a primăriei fiind înregistrată suma de 205.000 lei, restul de peste jumătate de milion de lei fiind datorat ordonatorulului terţiar din subordinea primăriei, se arată în documentele Camerei de Conturi. Abaterile financiar-contabile sunt estimate la valoarea de 230 milioane de lei.
Potrivit sintezei din urma auditului, una dintre constatările Camerei de Conturi este că nu au fost înregistrate în contabilitatea UATM Iaşi subvenţiile prezentate la decontare şi neachitate la data de 31.12.2012 din bugetul local către RATP Iaşi. Suma estimată a abaterii este de aproximativ 26 milioane lei, potrivit documentului citat anterior. „Au fost înregistrate eronat în evidenta contabilă şi evidenţa tehnico-operativă bunuri aparţinând domeniului public sau privat al UAT prin neînregistrarea valorilor stabilite prin rapoartele de evaluare sau de expertiză, ce au fost însuşite de entitatea auditată şi care au stat la baza stabilirii aportului UATM Iaşi la asocierea sau asocierea în participaţiune cu alte entităţi, rezultând o diferenţă neînregistrată în contabilitate de 141.548.383,76 lei”, au notat auditorii în sinteza privind acţiunea de control de la Primăria Iaşi.
De asemenea, nu au fost înregistrate ca investiţii în curs cheltuielile efectuate de ordonatorul terţiar de credite Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iaşi în perioada 2010-2011 aferente obiectivului de extindere a clădirii acestei unităţi de învăţământ. Abaterile estimate în acest caz gravitează în jurul sumei de 2,2 milioane lei, potrivit aceluiaşi raport privind finanţele publice locale pe anul 2012.
 
 
 
 
 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii