De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sarcină: ce produse şi proceduri cosmetice sunt permise?

miercuri, 29 iulie 2015, 19:13
6 MIN
 Sarcină: ce produse şi proceduri cosmetice sunt permise?

Viitoarele mămici au întotdeuana întrebări legate despre ce este permis în timpul sarcinii, inclusiv despre interdicţiile vis-a-vis de produsele cosmetice sau procedurile de înfrumuseţare

Prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi: „Epilarea cu laser este interzisă în sarcină. De altfel, pe parcusul sarcinii este interzisă orice epilare electrică (prin utilizarea unui ac ce intră în piele) sau epilarea cu fascicule de lumină (acelaşi principiu ca laserul, doar că mai puternic). În toate cazurile, curentul electric şi/sau un corp străin care pătrunde în organism poate afecta bebeluşul. În schimb, epilatorul electric îl puteţi utiliza fără probleme, dacă sunteţi obişnuită cu el. Sarcina însă, nu este momentul cel mai oportun pentru a începe.

La început durerea este destul de mare mai ales în zonele unde pielea este fină, cum ar fi axila şi zona înghinală. Numai după mai multe epilari pielea se obişnuieşte cu acest aparat, făcându-l mai puţin dureros. În ceea ce priveşte epilarea cu ceară, în timpul sarcinii, problemele de circulaţie sunt frecvente. De aceea este recomandată ceara rece, în detrimentul celei calde. Căldura poate provoca o dilatare a vaselor sanguine ceea ce conduce la apariţia varicelor. Veţi observa cum, începând cu al doilea trimestru al sarcinii, când picioarele devin mai grele, nu veţi suporta temperaturile crescute.

Vopsirea părului: amânată după primul trimestru de sarcină

În ceea ce priveşte vopsitul părului, gravida trebuie să fie precaută, mai ales în primul trimestru al sarcinii, deoarece o mulţime de chimicale sunt conţinute în vopseaua pentru păr. Când vopseaua este aplicată pe pielea capului (scalp), ea trece din piele în sange şi de aici în circulaţia fătului. De aceea, ar fi bine să se amâne vopsitul părului pî nă în trimestrele 2 şi 3 de sarcină, când dezvoltarea organelor fătului este definitivă, sau să se opteze pentru şuviţe, care nu necesită aplicarea vopselei direct pe piele.

Ce fel de creme de faţă sau de corp pot folosi gravidele

Îngrijirea feţei este şi ea diferită în sarcină. Deşi nu există studii în acest sens, medicii nu recomandă gravidelor acidul retinoic, ce intră în compoziţia unor creme antiacnee şi antirid. Restricţia este valabilă în special în primele trei luni de sarcină. Gravidele care încep să reţină apă, să ia în greutate sunt tentate să facă tratamente corporale. Dar ele trebuie să ţină seama că, în general, cremele şi fiolele pentru aceste tratamente conţin cafeină, care este dăunătoare fătului. Ele conţin, de asemenea, activatoare ale circulaţiei sângelui, ce pot provoca o tahicardie bebeluşului

. Excluzînd cremele care conţin cafeină, gravidele pot folosi alte crème de corp pentru a preveni apariţia vergeturilor. Şi atenţie: dacă a apărut coloraţie gălbuie-maronie „masca sarcinii“ – de obicei ea dispare de la sine. În nici un caz nu se vor folosi creme decolorante pe bază de bismut şi mercur, fiind dăunătoare gravidei. În cazul apariţiei acneei, ca urmare a producţiei crescute de testosteron din timpul sarcinii, medicii apelează la substanţe care nu sunt nocive pentru făt, precum preparate cu zinc sau vitamina C, aplicate local. Însă tratamentul ameliorează foarte puţin acneea şi nu are succes deplin decât după naştere.

Pot să îmi fac manichiura în perioada sarcinii?

Da, însă ar fi indicat ca gravida să aibă, chiar şi la salon, propriile instrumente pentru manichiură. În felul acesta, se evită infecţiile apărute în urma nesterilizării corespunzătoare a produselor pemtru înfrumuseţare. De asemenea, este bine să se evite saloanele de frumuseţe impregnate cu mirosuri puternice ale produselor folosite. Căutaţi locaţii care beneficiază de un spaţiu aerisit sau de aer condiţionat. Chiar şi acasă, atunci când aplicaţi lacul de unghii, deshideţi fereastra, pentru a lăsa mirosul acetonei să se evapore rapid. În cazul pedichiurii, spuneţi „nu“ masajului picioarelor, pentru că acesta poate declanşa activitatea fetusului sau contracţiile.

Pot să folosesc sauna sau să fac o baie fierbinte?

Din păcate, pe durata sarcinii este indicat să nu expumeţi bebeluşul la temperaturi mult prea ridicate. Se poate utiliza însă Jacuzzi; însă, la fel ca şi în cazul saunei sau a unei simple băi, fără expunerea la o temperatureă prea ridicată a apei.

Pot să folosesc uleiuri pentru aromaterapie?

Este mai bine să se evite această practică în timpul sarcinii. Unii medici consideră că uleiurile extrase din anumite plante pot afecta dezvoltarea bebeluşului.

Pot să merg la masaj în timpul sarcinii?

Şedinţele de masaj sunt bine-venite în orice trimestru al sarcinii. Masajul relaxează şi înlătură stresul acumulat, calmează durerile şi unele neplăceri ale sarcinii şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Bineînţeles, personalul trebuie să ştie cum să maseze o femeie însărcinată, iar unele saloane au chiar mese de masaj special concepute pentru femeile însărcinate.

Pot merge la plajă?

Femeile însărcinate pot merge pe litoral şi pot face plajă, dar trebuie să respecte o serie de reguli pentru a nu apărea complicaţii. În primul rând, o gravidă nu are voie să facă plajă mai mult de o oră pe zi. Apoi, expunerea la soare trebuie făcută în reprize de câte maxim 15 minute, cu pauze de 20 de minute între ele. De asemenea, plaja trebuie făcută dimineaţa cel mai târziu până în ora 11, în această perioadă soarele nefiind atât de puternic. În plus, cât timp stă pe plajă, femeia însărcinată trebuie să poarte mereu pălărie de soare pentru a se feri de insolaţie. Soarele oboseşte foarte mult, iar insolaţia poate cauza declanşarea naşterii premature sau chiar a unui avort.

În plus,gravidele nu au voie să facă baie în mare, mai ales dacă apă este rece, deoarece se pot îmbolnăvi foarte uşor şi de aici iarăşi pot apărea complicaţii. Trebuie ţinut cont de faptul că femeia însărcinată care merge pe litoral trebuie să se odihnească mai mult, să mănânce bine şi să evite aglomeraţia. Litoralul este foarte agitat, înseamnă o schimbare de mediu care poate deveni chiar un motiv de stres şi oboseală pentru femeia însărcinată. De aceea, este recomandat să mergeţi pe o plajă mai retrasă, mai liberă şi mai liniştită, iar seara este bine să faceţi plimbări pe malul mării, aerosoli şi câteva minute de gimnastică, acestea tonifiind organismul şi pregătindu-l pentru efortul care îl presupune naşterea. Bineînţeles, dacă mergeţi la plajă nu trebuie să vă lipsească loţiunea de protecţie cu cel mai ridicat factor pentru a vă proteja de arsurile solare

Pot să merg la solar în timpul sarcinii?

Nu există încă dovezi concrete care să confirme faptul că solarul dăunează sarcinii, însă sunt suficiente teste care au demonstrat că solarul este nociv pentru orice persoană. În plus, din punct de vedere estetic, din cauza schimbărilor hormonale, este posibil ca bronzul să nu se prindă uniform. Dacă vrei să fii o gravidă bronzată, optează pentru cremele autobronzante care nu dăunează nici ţie, dar nici bebeluşului.

Albirea dinţilor: da sau nu în timpul sarcinii?

O idee înţeleaptă ar fi să amâni albirea dinţilor până după sarcină, deoarece nu se ştie dacă substanţele folosite în acest tratament au un efect nociv asupra fătului sau nu, nefiind testate la gravide. În plus, în perioada sarcinii, din cauza dezechilibrelor hormonale, gingiile tale sunt mai sensibile şi vor sângera mai uşor.
 

Comentarii