Scriitorul Matei Vişniec vine la Iaşi să-şi urmărească piesa pe scena Naţionalului

marți, 12 ianuarie 2016, 11:24
2 MIN
 Scriitorul Matei Vişniec vine la Iaşi să-şi urmărească piesa pe scena Naţionalului

Luni, 18 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Naţionalului ieşean, dramaturgul va fi prezent la spectacolul „Cabaretul cuvintelor”, al cărui scenariu teatral a fost realizat după volumul său omonim de către Ovidiu Lazăr. Iar marţi, 19 ianuarie, de la ora 18, va fi prezent în Aula „Mihai Eminescu” a UAIC Iaşi, la proiecţia filmului documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iaşi

Dramaturgul Matei Vişniec, laureatul Premiului Naţional de Proză "Ziarul de Iaşi" 2013, şi TVR Iaşi invită ieşenii marţea viitoare, pe 19 ianuarie, de la ora 18, în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi unde va avea loc proiecţia filmului documentar „Parisul lui Matei”.

Documentarul este o producţie TVR Iaşi, semnată de Andreea Ştiliuc (realizator), Relu Tabără (imagine) şi Dragoş Brehnescu (editor imagine). Proiecţia va fi urmată de o dezbatere moderată de scriitorul Matei Vişniec, alături de Ovidiu Lazăr, regizorul spectacolului de teatru „Cabaretul cuvintelor”.

Matei Vişniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitaţia scriitorului,  echipa TVR Iaşi a fost prezentă în luna iulie a anului trecut în Franţa, pentru realizarea unor filme documentare.

În acest documentar Matei Vişniec ne propune o călătorie prin Parisul traseelor sale profesionale şi afective. Îl descoperim pe scriitor în intimitatea apartamentului său, la masa de lucru, în grădina din spatele blocului, dar şi la microfonul Radio France Internationale. "Parisul lui Matei” este o călătorie între realitate şi vis, în care privim oraşul prin lentila fabuloasă a scriitorului. Pe 26 octombrie 2015, filmul a fost prezentat în premieră absolută la Institutul Cultural Român din Paris, în cadrul proiectului TVR Iaşi 24, în faţa unui public româno-francez. Scriitorul şi dramaturgul Matei Vişniec va fi prezent lunea viitoare, pe 18 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Naţionalului ieşean, la spectacolul „Cabaretul cuvintelor”, al cărui scenariu teatral a fost realizat după volumul său omonim de către Ovidiu Lazăr (regia – Ovidiu Lazăr, scenografia – Andra Bădulescu, muzica originală – Ciprian Manta). Partenerii acestui eveniment sunt Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi.

 

Comentarii