Şmecheria vizei de flotant, sabotată de ISJ la Iaşi. Lovitură pentru migraţia dintr-un cartier în altul

miercuri, 21 ianuarie 2015, 02:50
2 MIN
 Şmecheria vizei de flotant, sabotată de ISJ la Iaşi. Lovitură pentru migraţia dintr-un cartier în altul

Dacă până acum erau trataţi egal, de acum cei cu viză de flotant vor primi locuri la şcoala din zonă după cei cu vize de domiciliu

O decizie la nivel de judeţ a fost luată recent de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar (ISJ), cu privire la înscrierile la clasa pregătitoare. Astfel, în limita locurilor disponibile, la înscrieri vor avea prioritate elevii ai căror părinţi au domiciliul stabil în circumscripţia şcolii, apoi, în funcţie de locurile rămase, vor putea fi înscrişi copiii ai căror părinţi au viză de flotant. 

În aceste condiţii, reprezentanţii ISJ speră să descurajeze fenomenul care a luat amploare în ultimii ani, acela prin care unele şcoli s-au supraaglomerat, iar altele de la periferia oraşului au rămas fără elevi. Pentru a-şi da copilul la o şcoală mai bună, părinţii apelează la viza de flotant, fiind luaţi în spaţiu de o persoană aflată în circumscripţia şcolii respective.

Fenomenul a dus la nemulţumirea multor părinţi care locuiesc lângă şcoală, dar au fost nevoiţi să-şi ducă micuţul după-amiaza la ore, din cauză că se învaţă în două schimburi.

„Noi cerem să nu se mai poată face înscrieri pe baza vizei de flotant, însă până se va lua o decizie la nivel de minister anunţăm că la noi în judeţ vor avea prioritate elevii cu domiciliu stabil, şi e posibil ca pentru copiii cu viză în unele şcoli să nu mai fie locuri disponibile. Trebuie să respectăm circumscripţia, dar să nu suprasolicităm unele şcoli. Din cauza acestui fenomen au fost cazuri când unele şcoli gimnaziale s-au transformat în şcoli generale şi nu este în regulă“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţan.

Tot în această direcţie, cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare sunt nevoite să urmeze cursuri de pregătire, deoarece, după spusele inspectorului şef: „Clasa pregătitoare este specială, un pic altfel. Învăţătorul sever trebuie să coboare la o atitudine mai caldă, trebuie să fie mai empatic“.

 

Comentarii