Unde găseşti cărţi electronice în limba română? Site-urile din România cu cea mai bogată ofertă

joi, 11 aprilie 2013, 18:24
3 MIN
 Unde găseşti cărţi electronice în limba română? Site-urile din România cu cea mai bogată ofertă

E-book-ul este gadget-ul care are ambiţia de a reinstaura moda literaturii şi de a schimba obiceiurile de lectură, combinând tehnologia hârtiei electronice cu funcţionalitatea unei tablete şi estetica unui accesoriu techno-chic.

Cu un portofoliu de peste 500 de titluri în limba română de la edituri de prestigiu, librăria online Elefant.ro şi-a prezentat pentru prima oară colecţia digitală la sfârşitul anului trecut. Evenimentul a inclus prezentarea primei aplicaţii de iPad şi iPhone pentru cărţi digitale în limba română şi lansarea în premieră în România a noului dispozitiv de lectură eReader Kobo Touch.

„Cumpărătorii noştri sunt bărbaţi şi femei în proporţie egală. Sunt persoane între 23 şi 40 de ani din mediul urban, informate în privinţa noutăţilor editoriale, pentru că de obicei vor ficţiune foarte recentă (Wolf Hall de Hilary Mantel, Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian, Sunt o babă comunistă! de Dan Lungu), carte practică şi nonficţiune (Istoria lumiii de la Big Bang până în prezent de Cynthia Stokes Brown sau Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt se numără printre cele mai descărcate titluri din anul 2011)”, explică Virginia Costeschi, director editorial la Elefant.ro.

Elefant.ro a semnat parteneriate cu mari distribuitori la nivel mondial, făcând posibilă accesarea titlurilor în limba română pe Apple iBookstore, Barnes & Noble, Kobo, Sony Reader sau Google eBooks, urmând ca până la sfârşitul acestui an să poată fi cumpărate şi pe Kindle. Alte platforme de carte electronică din România sunt CorectBooks, cu aproape 300 de titluri în format ePUB şi peste 1.600 de titluri în format PDF, sau platforma EvoBook.ro.

De altfel, edituri precum Humanitas, Polirom sau Nemira şi-au dezvoltat propriile platforme de vânzare online a cărţilor digitale din portofoliu.

Editura Humanitas oferă în prezent peste 120 de titluri, cu promisiunea că se vor concentra mai mult pe cărţile noi. „E-bookul ne-a adus cititori noi prin accesul românilor din diaspora la titlurile noastre, însă impactul cărţilor digitale asupra celor care în genere nu citesc este neglijabil.

În fond, problema necititorilor nu este cu celuloza sau siliciul, ci cu conţinutul (care, deocamdată, este acelaşi)”, spune Paul Balogh, coordonatorul colecţiei Humanitas Digital. Însă cea mai vândută carte electronică de la Humanitas nu este e-book, ci o aplicaţie: Enciclopedia zmeilor de Mircea Cărtărescu, varianta pentru iPad. Dintre ebook-urile editurii Humanitas, cele mai descărcate sunt Aleph de Paulo Coelho, Civilizaţii şi tipare istorice de Neagu Djuvara şi Ghidul nesimţitului de Radu Paraschivescu.

Una dintre problemele e-book-ului este de natură economică, iar din acest punct de vedere avantajele unui Kindle sau orice alt e-reader sunt egale cu dezavantajele.

„Aceste instrumente rulează pe softuri proprietar, ceea ce înseamnă un contract pe viaţă cu producătorul. Desigur, ca orice tehnologie, pot fi hack-uite şi folosite aşa cum vrem, iar în viitor tendinţa aceasta va deveni obişnuinţă”, subliniază Constantin Vică, specialist în cultură digitală. Un aspect îngrijorător este însă dependenţa editorilor de noii „tipografi”, fie ei Amazon, Apple, Sony sau Google, care vor reduce industria cărţii la o industrie a textului. „Mai interesant este ce se întâmplă cu autorii care pot propune cărţile direct în acest sistem. Nu rare sunt cazurile în care aceştia fac profit din publicarea directă în platformele Amazon, Apple sau Google. Fără editor, fără redactori, doar ei şi publicul, eliminând o mare parte din intermediari”, completează Vică. (ONE)

Comentarii