De Business

Punem punctul pe știi

Finantele ii vineaza pe iesenii cu venituri mari

Subtitlu

duminică, 28 august 2011, 17:44
5 MIN
 Finantele ii vineaza pe iesenii cu venituri mari

Avocati, comercianti sau oameni de cultura au ajuns pe lista neagra a Finantele iesene. Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi urmareste 38 de practicanti de profesii liberale care "au uitat" sa se inregistreze ca platitori de TVA. Legea impune acest lucru de la un anumit nivel al veniturilor, pe care acestia l-au depasit.

Desi au fost notificati in scris de catre Finante sa vina si sa se inscrie singuri ca platitori de TVA, doar 12 ieseni s-au achitat de aceasta obligatie, ceilati 26 neprezentindu-se la institutie. Acestia din urma au realizat in total venituri de 5,77 milioane de lei, Fiscului urmarindu-i acum pentru a recupera TVA la sume incasate incepind inca din anul 2006 pina in anul 2009.

In urma verificarilor realizate in baza de date a persoanelor fizice ce desfasoara profesii liberale, inspectorii DGFPJ Iasi au gasit ieseni ce aveau obligativitatea sa se inregistreze ca platitori de TVA odata ce au trecut pragul veniturilor de 35.000 de euro (119.000 lei la cursul mediu al euro din anii precedenti, n.r.). Pentru ca au omis sa respecte legea, acestia risca pe linga amenzi de pina la 5.000 de lei si plata retroactiva a TVA la veniturile realizate, la care se adauga majorari de intirziere.

Si decanul Baroului se afla pe "lista neagra"

"Ziarul de Iasi" a intrat in posesia listei cu numele celor 26 de ieseni precum si a veniturilor realizate de acestia in anii precedenti, sume ce pornesc de la 119.326 de lei si ajung pina la 1,16 milioane de lei. Printre acestia se numara si avocatii Marius Sebastian Striblea si Camelia Badelita. Decanul Baroului Iasi a declarat in anul 2007 venituri totale de 152.600 de lei. Depasind plafonul admis de lege cu 33.600 de lei, acesta nu s-a inregistrat ca platitor de TVA, astfel ca toate incasarile realizate de avocat din 2007 si pina in prezent nu au fost supuse taxei. Reporterii au incercat sa obtina un punct de vedere oficial de la seful baroului, dar acesta a avut telefonul inchis, fiind plecat din tara.

Avocata Camelia Badelita a cistigat in anul 2008 din activitati juridice 127.380 de lei. Nici aceasta nu s-a inregistrat din propria initiativa ca platitor de TVA, astfel ca Fiscul va demara un control pentru a remedia situatia. Contactata telefonic acesta a sustinut ca nu stie despre ce este vorba. "Nu stiam nimic de acest aspect. Nu am primit nici o instiintare", a sustinut avocata. Intrebata daca stia ca legea prevede sa se inscrie ca platitor de TVA daca depaseste plafonul veniturilor de 35.000 de euro, avocata a incheiat scurt discutia. "Eu sint in concediu si sint intr-o situatia in care chiar nu pot sa discut despre acest subiect", a mentionat membra Baroului Iasi.

"Am cumva o valoare adaugata la intelectul meu?"

Pe lista apare si omul de afaceri Codrin Razvan Dascalu. Ieseanul figureaza cu 1,16 milioane de lei, venituri realizate din drepturi de autor in anul 2008. De-a lungul anilor, Dascalu s-a numarat printre actionarii mai multor companii ce se ocupa cu editarea si publicarea de reviste in a caror portofolii se regasesc nume precum Simsala Grimm, Penthouse sau Stiinta pentru toti.

Controversatul om de afaceri a ajuns in atentia publicului si in anul 1999 cind, patron al societatii "Milenium" SRL Iasi a fost verificat de Garda Financiara si Politia Economica. Ieseanul era banuit ca a vindut combustibili in valoare de 1,177 miliarde de lei vechi, insa nu a putut justifica provenienta marfii.

Anchetatorii au descoperit ca firma ieseana nu a trecut in actele de provenienta denumirea reala a produselor, ci "combustibil lichid usor", care avea un pret de doua ori mai mic, fiind astfel scutit de plata accizelor. Astfel – au concluzionat politistii – statul a fost prejudiciat cu peste 400 de milioane de lei vechi. Dascalu devenea astfel dator-vindut la stat insa a scapat de aceste datorii vinzind firma unui cetatean din Republica Moldova, despre care nimeni nu stie nimic.

Viorica Frunza, cea care detine societatea Impex Romcatel, firma ce a cistigat licitatia pentru proiectarea reabilitarii Palatului Culturii, a realizat in anul 2008 venituri de 165.080 de lei din drepturi din proprietate intelectuala. Acesta a contestat in instanta decizia DGFPJ Iasi sustinind ca nu se incadreaza ca platitor de TVA. "Este facuta actiune in instanta. Am cumva o valoare adaugata la intelectul meu? Am luat inteligenta cuiva, am pus-o pe hirtie si am dat-o mai departe? Eu lucrez cu arta, iar arta este mai scumpa", a precizat ieseanca.

Printre persoanele fizice care au intrat in viziorului Fiscului se numara si Isabela Luta, ce a realizat in anul 2008 venituri totale de 236.000 de lei din intermedieri in comert. Daniel Indre a devenit dator statului in anul 2006, cind activitatile sale din domeniul serviciilor i-au adus incasari de 201.300 de lei. Dinu Radu a incasat din lucrari constructii 300.000 de lei in 2009, iar Daniel Braileanu a declarat in 2007 venituri de 351.000 de lei din transferurile titlurilor de valoare. Manole Maria a realizat in anul 2008 venituri de 600.000 de lei, reprezentind comisioane din contracte, in timp ce in anul 2009 Daniela Troia devenea platitoare de TVA dupa incasari de 240.000 de lei din comert.

"O parte au venit de bunavoie"

"Ziarul de Iasi" a incercat sa obtina mai multe informatii de la directorul adjunct DGFPJ din cadrul Administratie de Inspectie Fiscala. "Nu va pot confirma sau infirma numele de pe lista, pentru ca eu nu o detin. Tot ce va pot spune este ca legea prevede ca orice contribuabil care depaseste plafonul veniturilor de 35.000 de euro trebuie sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA. Avem situatii cind depistam persoane fizice care au solicitat inscrierea mai tirziu sau chiar deloc, iar printre aceste persoane se numara si comercianti si avocati si notari. Astfel de situatii cu persoane fizice se fac periodic. Cei depistati au fost instiintati, iar o parte a venit de buna voie sa se inscrie la platitor de TVA in iulie-august, restul fie refuzind, fie fiind plecati in concediu. Toate persoanele depistate vor fi prinse intr-un plan de control, urmind sa li se calculeze TVA retroactiv, plus majorarile aferente", a precizat Ioan Grigoriu, director adjunct DGFPJ Iasi in cadrul AIF.

Potrivit acestuia orice contribuabil care inregistreaza intr-o luna venituri mai mari de 35.000 de euro are obligativitatea ca in urmatoarea luna sa solicite inscrierea ca platitor de TVA. "Daca plafonul se depaseste in luna mai, contribuabilul vine in iunie si solicita inscrierea, iar TVA incepe sa i se aplice din luna iulie. Din acel moment, pentru toate sumele se emit facturi cu TVA, indiferent daca mai depaseste plafonul sau nu", a incheiat Grigoriu.

Comentarii