De Business

Punem punctul pe știi

Munca la negru la Iasi, la 25%?

Subtitlu

vineri, 29 aprilie 2011, 20:09
5 MIN
 Munca la negru la Iasi, la 25%?

Un studiu al ING, publicat recent, sesiseaza situatia paradoxala din documentele oficiale privind numarul si rata somajului. Documentul arata ca in timp ce persoanele fara loc de munca se imputineaza de la luna la luna, numarul angajatilor nu creste in aceeasi masura. Analiza bancii sugereaza ca, de fapt, o buna parte dintre someri ajung sa lucreze la negru.  

Plecind de la aceasta situatie, “Ziarul de Iasi” a dorit sa afle care este numarul real de muncitori care lucreaza la negru in judetul Iasi. Zilele trecute, presedintele Traian Basescu declara ca numarul persoanelor care lucreaza fara contract de munca, deci la negru, este de 1,6 milioane de romani.

Extrapolind, cotidianul nostru a calculat amploarea femonenului. Cifra rezultata este una destul de ridicata, ceea ce poate ridica multe semne de intrebare autoritatilor.

Ce spune directorul ITM

Potrivit calculelor “Ziarului de Iasi”, in judet exista probabil 56.000 de muncitori la negru. Cifra este uriasa, avind in vedere ca numarul total al salariatilor inregistrati cu forme legale este de 143.000 de persoane. Numarul celor care muncesc ilegal reiese in urma unui calcul matematic simplu.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), la nivel national, erau inregistrati la sfirsitul lunii martie, patru milioane de angajati. La sfirsitul aceleiasi perioade, in judetul Iasi existau 143.000 de salariati, adica 3,5% din totalul cifrei pe tara. Aplicind procentajul de 3,5% la numarul total de 1,6 milioane de muncitori care lucreaza ilegal, reiese ca, la Iasi, numarul real al celor care incaseaza salarii fara sa mai achite contributiile, se ridica la 56.000 de persoane.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) a oferit un comentariu atit in ceea ce priveste calcul realizat de “Ziarul de Iasi”, dar si in privinta cifrei avanste de presedintele Traian Basescu. “Atunci cind autoritatile ne vor spune unde sint 60.000 de persoane apte de munca din judetul Iasi, poate ii vom crede pe cei care au spus ca in tara  sint 1,6 milioane de persoane care lucreaza fara forme legale. Cifra este exagerata si nu cred ca in Iasi sint asa multe persoane care incaseaza salarii fara sa plateasca impozite si contributii”, a replicat Andrei Albulescu, directorul executiv al ITM.

Prefectul are o pozitie putin diferita despre cifrele oferite de presedinte. “Presedintele Traian Basescu stie ce spune cind vorbeste despre numarul mare al persoanelor care lucreaza ilegal”, a spus prefectul Dragomir Tomaseschi.

La un control din sase se depisteaza angajati la negru

Datele ITM arata ca, de la inceputul anului si pina la jumatatea lunii aprilie, in urma celor 806 controale efectuate, la 135 societati au fost depistate persoane lucrind la negru. Numarul total al celor gasiti lucrind ilegal a fost de 246, iar amenzile au cumulat aproape 800.000 de lei.

Practic, la un control din sase s-au gasit angajati fara acte. Daca s-ar extinde controalele la nivelul celor 20.000 de firme care exista in acest moment in Iasi, atunci cu siguranta si cei prinsi in afara jocului ar fi mult mai ridicat.

Directorul ITM spune insa ca frecventa cazurilor de munca la negru rezultate in urma controalelor se datoreaza flerului inspectorilor ITM. “Numarul mare al firmelor descoperite cu persoane la negru se explica prin faptul ca inspectorii de munca nu merg in inspectii orbeste, ci la societatile unde stiu sigur ca se gaseste munca la negru. De exemplu, avem in atentie firmele care lucreaza in constructii, in comert. Doar nu o sa mergem la Delphi sau la Antibiotice, unde stim ca nu se practica munca la negru”, a precizat Albulescu.

Firmele cu cei mai multi salariati fara acte

In urma controalelor realizate pentru depistarea muncii la negru, la sfirsitul fiecarei luni, inspectorii alcatuiesc o “lista neagra” cu firmele amendate, pe care o posteaza pe site-ul institutiei, www.itmiasi.ro.

Potrivit listelor publicate pe acest site, primele trei firme descoperite cu cei mai multi salariati lucrind la negru activeaza, in ordine, in domeniile confectii metalice, call–center si incaltaminte. Pe primul loc, cu cei mai multi angajati la negru, este firma Fraank Schafer SRL Popricani, cu 19 persoane depistate. Firma apartine omului de afaceri Dumitru Sirghia, care mai detine printre altele si pensiunea Linia Verde de pe Tarcau. Potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC), microintreprinderea are ca domeniu de activitate “Alte lucrari de instalatii pentru constructii” si a fost amendata de doua ori, in februarie si martie.

Reporterii “Ziarului de Iasi” i-au contactat pe reprezentantii firmei la sediul din Popricani, dar acolo nu a raspuns nimeni la apelurile telefonice repetate. Reporterii au fost si la sediul firmei, dar nu era nimeni. “Firma este mai mult inchisa. Am vazut-o doar de vreo doua-trei ori deschisa pina acum. Oricum, nu este treaba mea ce a facut patronul acesteia”, a ridicat din umeri un reprezentant al unei firme care are sediul vizavi.

Pe locul doi se afla filiala ieseana a firmei Transilvania Vision, cu noua persoane gasite lucrind ilegal. Administratorul acesteia a precizat ca la Iasi are un call-center. “Mai toate firmele au cite un salariat fara contract. Ma cam indoiesc ca au gasit atitia, dar eu nu stiu prea bine situatia de aici. Contabila mea stie aceste lucruri”, a afirmat Dan Zaharia, administratorul societatii.

Pe pozitia a treia se afla firma de incaltaminte Vali Company SRL, amendata pentru opt persoane care nu aveau contracte de munca incheiate. “Aveau contracte incheiate, dar nu erau inregistrate in programul REVISAL. Am contestat deja in instanta amenda data”, a spus si Anuta Hutanu, asociata la Vali Company.

Amenzi mai mari din luna mai

De luni, munca la negru va fi pedepsita mult mai aspru decit pina acum. Conform noilor schimbari legislative care vor intra in vigoare din mai, orice angajator care va fi descoperit in afara legii, risca o amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana care nu are contract semnat.

Daca inspectorii descopera mai mult de cinci angajati fara contracte, patronul risca sa faca inchisoare de la unu la doi ani. Nici muncitorul nu ramine nepedepsit, acesta fiind amendat cu sume cuprinse intre 500 si 1.000 lei.

Prefectul de Iasi este de parere ca legislatia trebuia inasprita. “Era o situatie dificila cu munca la negru, iar schimbarile poate ca vor duce la o normalizare a situatiei de pe piata fortei de munca. Era absolut necesara o schimbare a legislatiei muncii. Avantajul firmelor care vor intra in legalitate va fi ca vor putea beneficia si de protectia sociala in cazul salariatilor”, a explicat Tomaseschi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii