De Business

Punem punctul pe știi

Soarta firmei Fortus atirna de un fir de ata

luni, 12 mai 2008, 17:35
3 MIN
 Soarta firmei Fortus atirna de un fir de ata

Soarta Fortus se complica din ce in ce mai mult. Ieri, judecatorii Curtii de Apel Iasi au respins recursul formulat de conducerea fabricii iesene impotriva deschiderii procedurii de insolventa.

Potrivit administratorului judiciar al societatii, stabilit de judecatorul sindic, pina la finele acestui an se va stabili cu exactitate cursul pe care il va urma fostul combinat de utilaj greu. Dupa cum sustine acesta, posibilitatile legale aflate la indemina sint doar doua: redresare financiara sau faliment.

"In sedinta de astazi judecatorii Curtii de Apel Iasi au respins recursul formulat de catre Fortus impotriva deschiderii procedurii de insolventa. Cererea de suspendare a procedurii de insolventa nu s-a mai judecat deoarece nu a mai avut obiect intrucit s-a respins recursul", a declarat Traian Sfabu, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel.

"In acest context (respingerea recursului de catre Curtea de Apel) noi vom continua planul stabilit de judecatorul sindic pentru derularea procedurii de insolventa. Astfel, pina pe data de 13 iunie creditorii trebuie sa formuleze si sa depuna cererile pentru admiterea creantelor. Pe data de 14 iulie se va intocmi tabelul preliminar al creditorilor. Ulterior, pe data de 12 septembrie, judecatorul sindic va stabili cu exactitate tabelul final al creditorilor", a explicat Adrian Ababei, reprezentantul Sigma SPLR, administratorul judiciar al Fortus.

Potrivit raportului financiar aferent anului trecut, Fortus inregistreaza datorii totale de aproximativ 230 milioane lei, din care cea mai mare parte, respectiv 148 milioane lei catre bugetul de stat. "Dupa analiza evidentelor contabile am trimis 250 de notificari catre creditori pentru a se inscrie la masa credala. Practic, de acestia depinde in cea mai mare masura soarta Fortus. Potrivit planului de insolventa, pina in octombrie atit creditorii cit si societatea poate depune un plan de redresare a societatii. Acesta va putea fi aprobat sau respins de catre creditori", a mai spus Ababei.

Administratorul judiciar al fostului combinat de utilaj greu a oferit si citeva detalii despre planul de redresare care va fi supus aprobarii creditorilor. "Se va axa pe lichidare partiala. Am inceput deja sa analizam si sa stabilim activele care sint nefolositare sau cele care aduc pierderi. Nu am facut inca o estimare cit anume din activele societatii vor fi scoase la vinzare. Insa cert este ca se vor vinde o parte din ele. De asemenea, pina in prezent nu s-a pus in discutie disponibilizarea angajatilor, insa, in conditiila in care patrimoniul fabricii se va micsora va fi inevitabil acest lucru. Scopul nostru este sa acoperim toate datoriile si sa redresam fabrica. Asta se va intimpla daca se va aproba planul de redresare. In cazul in care creditorii vor respinge planul de redresare, Fortus va intra direct in faliment si se vor vinde toate activele", a explicat Ababei.

De partea cealalta, sindicatul fabricii iesene sustine ca se va inscrie la masa credala pentru a putea obtine plati compensatorii in cazul in care se vor face disponibilizari. "Daca societatea va intra in faliment, salariatii vor primi plati compensatorii in valoare totala de circa 15 milioane de euro. In cazul in care vor fi disponibilizati doar o parte din angajati, acestia vor primi salarii compensatorii conform contractului colectiv de munca", a precizat Dumitru Mihailuc, liderul de sindicat al Fortus.

Comentarii