De Business

Punem punctul pe știi

Taranii beau de trei ori mai mult decit orasenii

luni, 09 februarie 2004, 00:00
2 MIN
 Taranii beau de trei ori mai mult decit orasenii

Taranii beau de trei ori mai multe bauturi alcoolice decit orasenii. In schimb, apa minerala continua sa fie un moft pentru acestia. In ceea ce priveste mincarea, taranii maninca mult mai sanatos decit orasenii. Explicatia este simpla: majoritatea produselor alimentare sint produse in gospodariile proprii si sint naturale. De cealalta parte, oraseanul, care trebuie sa imparta salariul si asa minuscul pe imbracaminte, intretinere sau transport, cumpara in general alimente ieftine, cu multe E-uri, precum preparatele din carne. Cei cu bani prefera in general alimentele gustoase si sofisticate, care au portia cuvenita de E-uri.
Taranii maninca de trei ori mai multa mamaliga
Conform studiilor realizate de Institutul National de Statistica, intr-o luna o persoana din mediul urban consuma 9,9 kilograme de piine si 682 de grame de mala, in timp ce la tara, consumul mediu lunar pe o persoana este de 10 kilograme de piine si 2,5 kilograme de malai.
La sate, intr-o luna un individ foloseste in medie cam 991 de grame de faina pentru diferite preparate de casa, in timp ce la oras se consuma in medie mai putin cu 200 de grame. Porcul de Craciun si puiul din curte determina la tara un consum mediu de aproape 3,4 kilograme de carne de persoana. La oras, un individ consuma in medie cam cu aproape 70 de grame mai mult, buna parte din cantitatea totala fiind reprezentata de salamuri si alte preparate din carne.
Si la consumul de orez populatia din mediul rural este inaintea celei din mediul urban, cu aproape 100 de grame pe luna. In fiecare zi din luna o persoana de la sat bea in medie peste 220 de mililitri de lapte, maninca aproape 37 de grame de brinza si cam cite un ou la doua zile. La oras, in schimb, o persoana consuma cam 176 de mililitri de lapte zilnic, 35 de grame de brinza si smintina si 0,4 oua pe zi.
La tara nu prea se omoara lumea dupa fructe
In aparenta surprinzator, la tara consumul mediu de fructe pe o persoana este mai mic decit in oras. Explicatia sta in faptul ca, in general, din cauza veniturilor banesti foarte mici, daca o gospodarie nu are pomi fructiferi sau pur si simplu a fost un an prost in care nu s-au facut fructe, extrem de putini sint cei care dau bani pe un kilogram de fructe. La oras se cumpara in general cite putin, insa constant si mai variat. Din acest motiv un orasean consuma in medie cam 2,7 kilograme de fructe lunar, in timp ce un satean doar 1,5 kilograme.
Consumul de cartofi este aproximativ egal, iar la consumul de legume si conserve din legume, satul „bate” orasul cu 6,4 la 5,8. Un orasean bea lunar cam 3,1 litri de apa minerala, aproape triplu decit un locuitor de la sate. La bauturi alcoolice, in schimb, mediul rural isi adjudeca detasat locul intii cu un consum mediu de 3,2 litri de alcool pe individ (mare parte din cantitate provenita din productia proprie), in timp ce in mediul urban consumul mediu se ridica la 1,37 litri de persoana. (Ana PRODAN)

Comentarii