Convertirea nomenclaturii uteciste (II)

miercuri, 18 iulie 2007, 20:15
4 MIN
 Convertirea nomenclaturii uteciste (II)

Multi dintre fostii colegi ai lui Ani Matei din conducerea UTC nu au nimerit nici ei rau dupa revolutie. Un alt secretar CC al UTC din perioada 1985-1989, Florea Voinea, este acum deputat PSD de Vaslui, dupa ce a fost o vreme deputat PC si mina dreapta a lui Dan Voiculescu. In 2004, a fost inclus pe listele Coalitiei pentru un Parlament Curat, pentru nereguli in afaceri. Voinea era secretar UTC pentru problemele in rindul tineretului muncitoresc si a fost si deputat de Bihor in Marea Adunare Nationala. Sotia, Olga Voinea, a fost deputat PUR in perioada 2000-2004. George Copos, sef intre 1980-1989 al Departamentului social-turism din cadrul UASCR, a ajuns, asa cum se stie prea bine, patronul clubului de fotbal Rapid, senator PC de Arges si vicepremier vremelnic in cabinetul Tariceanu. Copos l-a propulsat, in anii ’90, pe Dinu Dragan, un alt membru al Secretariatului CC al UTC din anii ’80, in pozitia de director executiv la Rapid (intre timp, acesta a decedat). Copos a mai facut presiuni, pe cind PC se afla la guvernare, ca prietenul sau Radu Lisenche, fost membru in Biroul CC al UTC si sef al UTC Brasov, sa fie numit prefect de Brasov.
Predecesorii lui Ani Matei la conducerea UASCR au nimerit si mai bine. Tudor Mohora, secretar al UASCR din 1974 si presedinte in perioada 1980-1985, apoi secretar cu propaganda la sectorul IV din Bucuresti, a fost incontinuu deputat dupa 1992 (cu exceptia legislaturii 1996-2000), intii pe listele formatiunii neo-comuniste Partidul Socialist al Muncii, apoi pe cele ale PSD Suceava (dupa absorbtia in PSD a Partidului Socialist, desprins de Mohora din PSM in 1995). In stenogramele UTC, Mohora are interventii adresate lui Nicolae Ceausescu de un servilism dezgustator. Predecesorul lui Mohora la UASCR, Ion Sasu, este si el deputat PSD. Inainte, Sasu a fost succesorul lui Ilie Verdet in fruntea PSM si artizanul dizolvarii acestui partid in PSD, in 2003. Pe vremea comunismului, Sasu a fost secretar al Comitetului municipal Bucuresti al UTC, secretar CC al UTC si presedinte al UASCR (1975-1980), precum si secretar cu probleme de propaganda la Cluj. Inaintea lui Sasu a condus UASCR pentru scurt timp Constantin Bostina. Acesta nu a facut o cariera politica dupa 1989, dar este un prosper om de afaceri si vicepresedintele a doua importante organizatii: Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (al carei membru fondator este alaturi de George Copos) si Asociatia Generala a Economistilor. Bostina a fost secretar personal al lui Nicolae Ceausescu, presedinte al UASCR (1973-1975) si membru al Biroului CC al UTC, presedinte al Consiliului National al Organizatiilor Pionierilor – CNOP (1975-1980), ministru adjunct, secretar de partid la Botosani (1986-1989). In fine, Ion Traian Stefanescu, lider al UASR/UASCR (1968-1973), prim-secretar al UTC (1972-1979) si detinator a numeroase alte functii s-a convertit dupa 1989 in profesor universitar specializat in dreptul muncii la ASE Bucuresti. Stefanescu, Bostina, Sasu si Mohora faceau parte din cercul de intimi ai lui Nicu Ceausescu. Despre primul presedinte al UASR, Ion Iliescu (1957-1960), ulterior prim-secretar al UTC (1967-1971), nu trebuie sa mai povestim nimic.
Alti lideri importanti ai UTC, UASCR si CNOP sint astazi membri ai Parlamentului.
Octav Cozmanca, senator PSD de Suceava si fost ministru, s-a remarcat ca responsabil cu cadrele, adjunct de sef de sectie si membru in CC al UTC si, ulterior, sef de sector la Secretariatul general al Guvernului (1983-1989). Antonie Iorgovan, senator PSD de Prahova, a fost membru in Consiliul UASCR si presedinte al Consiliului UASC din Universitatea Bucuresti. Polivalentul Adrian Paunescu a fost, printre altele, si secretar al Comitetului UTC al Uniunii Scriitorilor in anii ’60. Adrian Severin, deputat PSD de Bucuresti, fost ministru, a activat ca membru in Consiliul UASCR, vicepresedinte si presedinte cu probleme culturale al Consiliului UASC din Universitatea Bucuresti. Actualul deputat PSD de Cluj si fost ministru Vasile Puscas a fost inainte de 1989 membru in Consiliul UASCR. Si atunci si acum ii este subordonat lui Ioan Rus, liderul PSD al "gruparii de la Cluj", care era presedinte al Consiliului UASC din Centrul universitar Cluj-Napoca si membru in Comitetul Executiv al Consiliului UASCR. Daca a venit vorba despre lideri regionali, sa spunem si ca liderul comitetului municipal Iasi al PSD, Doru Tompea, era presedinte UASC pe Centrul universitar Iasi. Petru Andea, deputat PSD de Timis, a fost presedinte al Consiliului UASC din Centrul universitar Timisoara, secretar al UTC Timisoara si membru in Comitetul Executiv al Consiliului UASCR (anii ’70). Zamfir Dumitrescu, actual deputat PSD de Bucuresti si presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a fost secretarul UTC din Institutul de arte plastice din Bucuresti, membru in Consiliul si apoi in Comitetul Executiv al UASR in anii ’60. Viorel Pupeza, membru in CC al UTC si in biroul CNOP in anii ’80, a fost dupa revolutie prefect in Bistrita-Nasaud, iar din 2004 parlamentar PSD de Bistrita-Nasaud. Radu Podgoreanu, fost activist CNOP, este din 2000 deputat si europarlamentar PSD. Aurel Gabriel Simionescu, actual senator PSD de Braila, a fost secretar si prim-secretar al UTC Braila (anii ’80), precum si membru al CC al UTC. Otilian Neagoe, fost redactor-sef adjunct la "Viata studenteasca" si "Amfiteatru" (anii ’80), a fost promovat de PSD ca prefect de Brasov si, din 2004, ca senator de Brasov. Filonas Chis a ajuns deputat PSD de Salaj dupa ce a fost secretar in CJ Salaj al UTC (anii ’80).
Iuliu-Ioan Furo, fost vicepresedinte al CNOP (1971-1980), membru al CC al UTC, secretar de stat in ministerul Educatiei 1980-1989) este deputat PRM de Bucuresti inca din 1992. Senatorul PRM de Timis Valentin Dinescu a fost membru in CC al UTC si prim-secretar al UTC Timisoara (anii ’80).  Deputatul PC de Brasov Constantin Faina a fost prim-secretar al CJ al UTC si membru in Biroul CC al UTC (anii ’80).
Acesta este doar virful aisbergului. Numerosi alti lideri din organizatiile comuniste ale tineretului se afla in functii in administratia locala (primari, presedinti de Consilii judetene, prefecti, consilieri locali, sefi de institutii descentralizate etc), in universitati, de stat dar mai ales particulare, in institutii de cultura si presa.
(Va urma)

Comentarii