Daca nu cade?

luni, 01 octombrie 2007, 20:30
3 MIN
 Daca nu cade?

Liberalii isi joaca in aceasta saptamina viitorul. Daca motiunea de cenzura va fi votata, atunci este clar: Cabinetul Tariceanu-doi cade si vom avea fie un alt guvern (nu putem spune inca de ce culoare), fie alegeri anticipate. In ambele cazuri, o solutie vehiculata chiar de catre liberali este trecerea lor in opozitie, pentru a salva – printr-un razboi de gherila – ce mai poate fi salvat din onoarea si imaginea acestui partid.

Dar ce se intimpla daca motiunea de cenzura nu trece? Cea mai mare greseala a Cabinetului PNL ar fi sa se considere invingator si sa nu mai faca nimic. Adica sa renunte la orice fel de remaniere. La orice idee de schimbare.

Din pacate pentru Romania, actualul Guvern este unul dintre cele mai slabe executive de dupa 1989. Contradictoriu si lent, blocat in proiect si plin de indivizi incompetenti si statici, dar buni de gura, Cabinetul Tariceanu-doi nu prea are de-a face cu liberalismul.  De altfel, singura initiativa care a reusit sa-i scoata cit de cit pe liberali din conul de umbra in era post-referendum a fost cea referitoare la marirea pensiilor, o masura social-democrata, aplicata la presiunea PSD. Economistii au spus ca nu era inca timpul pentru o asemenea majorare. Oricum, odata cu explozia preturilor din aceasta toamna, respectiva crestere nu mai inseamna nimic – dar guvernantii nu par deloc ingrijorati.

Insa ar trebui sa fie, deoarece in majoritatea ministerelor e vraiste. Nimeni nu mai intelege incotro se indreapta reforma din Sanatate; de ce Invatamintul nu face nici macar un pas inainte; care este politica externa a Romaniei; cine-i sef la Interne; ce se intimpla in agricultura; unde-s autostrazile si drumurile rapide promise; cine judeca pe cine in Justitie etc. etc. 

La fel de grav este si faptul ca asupra unora dintre ministrii Guvernului planeaza grave suspiciuni de coruptie. Remarcam aici o problema. Daca premierul renunta la acesti ministri, e ca si cum ar recunoaste ca sint corupti. Dimpotriva, daca ii va lua in brate – iar Justitia ii va gasi vinovati macar pe unii dintre ei -, atunci PNL are toate (ne)sansele sa devina noul partid al coruptilor, aspect care-i va aduce grave prejudicii in viitor.  Apoi, pentru ca unii  dintre ministrii liberali cu probleme sint foarte tineri, apare riscul compromiterii ideii de noua generatie, mai valoroasa, in politica romaneasca.

Asadar, ce ar fi de facut, in cazul in care motiunea nu va fi votata? In primul rind, e obligatorie o remaniere a Cabinetului. Toti ministrii care nu au dat rezultate – si sint o multime – trebuie imediat indepartati. N-ar fi rau ca PNL sa apeleze pentru locurile vacante la citiva specialisti de marca, nu neaparat liberali. Apoi, la fel de necesara este o clarificare politica. In acest moment, este imposibil de spus cine sint adversarii si cine partenerii actualului Cabinet. Desi a depus o motiune de cenzura, PSD nu prea vrea raul Guvernului, pentru ca si-ar face mai ales siesi rau. Pe de alta parte, desi mai face parte inca din admnistratie (la nivel local), PD pare a-si dori capul lui Tariceanu.

Liberalii sint obligati sa aleaga. Un guvern sprijinit de PSD sau unul redefinit de PD, via Basescu? Usi deschise, pentru negocieri, se afla in ambele parti. Fiecare dintre eventualii parteneri va pune niste conditii. Unele vor fi de neacceptat, altele suportabile. Asadar, o refacere a schioapei Aliante DA sau o "monstruoasa coalitie"? Decizia trebuie sa vina pina la desfasurarea alegerilor europene. Liberalii inca n-au inteles ca boala lunga-i moarte sigura.

Comentarii