Falitii nostri cu pedigree

vineri, 03 octombrie 2008, 20:14
4 MIN
 Falitii nostri cu pedigree

Fotbalul nostru a intrat masiv in Cupele Europene ca sa avem si noi falitii nostri. Intelectualul Catavencu confunda notiunea de falit cu cea de negustor si, implicit, falimentul cu succesul financiar. Cu toate acestea, nea Nae al lui nea Iancu a avut dreptate: dupa esecul in serie al cluburilor romanesti in Cupa UEFA, avem si noi falitii nostri. Cei care numara cu succes pina la sapte ar spune ca sintem plini de faliti, dar daca stam sa rumegam lucrurile, falitii sint numai trei, Rapid, Dinamo si Timisoara, cazul Stelei fiind inca in pronuntare, dupa etapele care au ramas de jucat din Liga Campionilor. CFR Cluj, indiferent cit de falimentar ar juca de-acum incolo, a depasit deja toate asteptarile, iar Unirea Urziceni si FC Vaslui au parasit Cupa UEFA cu fruntea sus, in fata unor echipe superioare ca experienta si valoare. Iar cei trei faliti sint, de fapt, doi, fiindca Timisoara a evoluat conform asteptarilor.

Cazul echipelor fruntase din Bucuresti este simptomatic, anulind toate prejudecatile de pina acum. Una, ca fotbalul nu se mai disputa cu talentul jucatorilor, ci cu banii din chimir. Bani din belsug au si Dinamo, si Rapid, si Steaua, dar si CFR Cluj sau Unirea Urziceni, numai ca pe Arpad Paszkany si – cu atit mai putin – pe Dumitru Bucsaru nu-i auzi mereu laudindu-se pe la TV cu investitiile lor pe tarimul fotbalistic. O alta prejudecata, ca strainii adusi pe bani grei distrug fotbalul romanesc, confirmata din plin de Rapid, este facuta tandari de CFR Cluj. Spadacio nu este cu nimic mai prejos decit Culio si nici Julio Cesar decit Dani, ba chiar, daca privim la CV-uri, stranierii Rapidului sint mai ochiosi. Si daca mai vorbim si despre valoarea antrenorilor, raminem ca la dentist comparind cartea de vizita a lui José Peseiro (finalist al Cupei UEFA in 2005) cu cea a anonimului Maurizio Trombetta!

Bani sint si in Giulesti, si la Cluj, asemenea si jucatori (straini, romani, n-are importanta) sau antrenori. Ce enigma a fotbalului face ca echipa de pe Dealul Gruia sa faca furori la Roma si sa remizeze cu super-Chelsea, in timp ce Rapid se umple de rusine, nu neaparat in fata echipei germane Wolfsburg, dar si in fata unui FC Arges de-abia venit de la matinee?

Cu aproximativ o luna in urma, CFR Cluj, spaima Romei si egala maretei Chelsea, facea 0-0, chiar pe teren propriu, cu Politehnica Iasi, echipa care a obtinut acolo unde nu se astepta primul sau punct din campionat. Plecarea antrenorului Andone, cel care a adus "eventul" la Cluj si a facut posibila prezenta ardelenilor de import in grupele Ligii Campionilor, parea o sinucidere curata, mai ales ca inlocuitorul era un anonim italian, dar CFR a cistigat la Bistrita, urmind apoi dubla de rasunet Roma – Chelsea. Conducatorii clujeni au simtit ca scirtiie ceva in ambientul echipei, ca vestiarul nu mai are liniste si au luat masurile necesare. Printr-un "gentlemen agreement" desavirsit, fara vilva si discordie, Andone a plecat si echipa s-a descatusat.

In Giulesti, schimbarea proprietarului nu a adus nimic nou. Taher nu reuseste sa stapineasca echipa, iar starea de tensiune persista de ani buni. De cind? Exact de cind Razvan Lucescu si Dinu Gheorghe au fost alungati, desi, pe vremea lor, echipa a realizat cele mai prestigioase rezultate din istorie. "Spaima nemtilor" care elimina Hertha si Hamburg, a ajuns sa fie eliminata de echipe fara staif ca Nürnberg si Wolfsburg. Pe la Cluj s-au perindat multi jucatori, in ultimii ani, dar scheletul echipei s-a schimbat din mers. Jucatorii care au plecat n-au fost matrasiti, ci s-au autoexclus. La Rapid, s-a renuntat usor la jucatori emblematici, ca Maldarasanu, Buga, culminind cu Dani Coman. Arogantul Peseiro a fost adus impreuna cu o liota de portughezi si brazilieni, cu salarii imense, care au inflamat vestiarul. Ca sa nu mai vorbim de Dinamo, unde rareori un antrenor sta mai mult de o jumatate de sezon. Ultimul tehnician stabil in Groapa Ciinilor a fost Andone, pe vremea cind Dinamo facea instructie cu o forta ca Everton! Au venit Rednic, apoi Talnar, Multescu, iar Talnar, Ion Marin si iar Rednic. Iar echipa din Soseaua Stefan cel Mare, probabil cu cel mai valoros lot din tara , a ajuns sa fie scoasa din Europa de amariti alde Elfsborg si Nijmegen.

Asadar, succesul nu depinde numai de bani sau numai de numele si nationalitatea jucatorilor sau antrenorilor. Depinde de toti acesti factori, dar mai ales de imbinarea si armonizarea lor. Acest lucru il stapinesc foarte bine Paszkany si Muresan si il au de invatat – cu carnetul de notite pe genunchi – Borcea, Copos si Taher. Pina cind se va intimpla minunea asta, vom avea multi ani faliti cu pedigree!

P.S.: Palida evolutie a Stelei in sezonul trecut al Ligii Campionilor nu este straina de dihonia impusa de Gigi Becali in atmosfera intima a echipei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii