Scamatorul in roba de judecator

joi, 04 februarie 1999, 00:00
6 MIN
 Scamatorul in roba de judecator

Sa incercam sa ne imaginam ca o gospodina introduce carne de porc intr-o masina de tocat si pe partea cealalta ii iese pesmet. Putem sa ne imaginam asa ceva? Doar daca respectiva gospodina se ocupa cu scamatoria. Scamator trebuie sa fi fost si judecatorul Dinu Marin care, judecindu-l pe Miron Cozma pentru subminarea puterii de stat, incalcarea regimului armelor si munitiilor si atentat la siguranta circulatiei pe cale ferata, l-a condamnat pe Luceafarul Huilei pentru ultraj la bunele moravuri si tulburarea ordinii publice. Judecatorul de la Curtea de Apel din Bucuresti se mira ca lumea este stupefiata si ca nu-i aplauda performanta de acum aproape un an. Acelasi judecator este nu numai scamator, ci si sensibil, el demisionind, recent, pentru ca a auzit ca mai multe forte politice si civice i-ar dori demisia. Si unde isi poate continua glorios cariera un judecator care a pornit in viata de la meseria de strungar si cu hobby-ul de militian: in avocatura, bineinteles.
Misiunea lui Valeriu Stoica in fruntea ministerului Justitiei este destul de ingrata. El are functie de reprezentare in fata electoratului si in lumea politica pentru un domeniu asupra caruia nu are prea multa influenta. In acest caz, pentru a-l fi sanctionat pe judecatorul care a produs o sentinta asa de aiurita, ministrul ar fi putut, urmind Legea de organizare a justitiei, sa promoveze o actiune disciplinara, pe care sa o prezinte Consiliului Suprem al Magistraturii. Consiliul ar fi trebuit sa-si inainteze verdictul presedintelui tarii, care, prin decret prezidential, putea dispune revocarea din functie. Deci, o cale prea lunga. Ceea ce i-a permis lui Dinu Marin sa spuna ca Valeriu Stoica a facut presiuni asupra lui pentru a-i obtine inlaturarea pe calea cea mai facila – demisia. Cum judecatorul nostru sustine ca este o victima a presiunilor politice, nu putem sa nu ne aducem aminte ca un alt personaj de trista amintire, deputatul PDSR Gabriel Bivolaru, pretindea ca partidele de la putere doresc sa-i ridice imunitatea parlamentara nu pentru gainariile sale de la BRD, ci pentru sublima-i activitate politica, activitate ce lipseste cu desavirsire. Dinu Marin nu spune cum poate Stoica sa faca presiuni asupra lui, de vreme ce este inamovibil. Si daca este victima, de ce nu este si erou? De ce nu a ales sa-si apere pozitia, cu orice riscuri, in fata opiniei publice?
Se vede cu ochiul liber ca justitia este prinsa in plasa unei mari mafii. Despre Dinu Marin, de exemplu, se stie ca a profitat cit s-a putut de regimul Iliescu, pricopsindu-se, dupa ani de activitate in folosul puterii, cu o vila luxoasa si cu masini pe care le vezi prin reviste. De altfel, el seamana destul de bine cu cel pe care l-a facut scapat, cu Miron Cozma. Amindoi fac parte din categoria verosilor ciocoi postdecembristi.
In materie de precedente judiciare, golanul prins ieri de politie facind scandal intr-o bomba dintr-un cartier marginas trebuie sa fie mindru. El va fi condamnat la un an si sase luni inchisoare pentru ultraj la bunele moravuri si tulburarea ordinii publice, asemeni lui Miron Cozma. Nu este cu nimic mai prejos. Si ce daca nu are la activ cinci mineriade!? (Adrian CIOFLANCA)
Intre Bernard Tapie si Miron Cozma
In paginile de sport ale ziarului nostru de astazi puteti citi un reportaj despre un fotbalist al echipei FCM Poli Iasi, care ar fi putut ajunge, datorita talentului, pe acelasi plan cu consacratii Adrian Ilie sau Gilca, jucatori cu care a fost coleg la diverse loturi nationale. Idol al Brailei, trecut prin filtrul lui FC National, partener de chefuri al lui Miron Cozma, pe vremea cind individul ce apare periodic pe post de "bau-bau" pentru democratia romaneasca isi descoperea vocatii manageriale in ale fotbalului, peregrin prin Israel sau Ungaria, Vasile Matinca a ajuns, in cele din urma, la Iasi, cu speranta ultimei sanse. Si Matinca spera, intr-adevar, ca va reusi sa erupa pe scena fotbalului nostru. In fond, are dreptate. Cind ai 24 de ani, totul este posibil. Nu viata aventuroasa a lui Vasile – demna de a fi predata intr-un manual pentru tinerii care vor sa imbratiseze aceasta meserie, din ce in ce mai banoasa, este subiectul acestui comentariu. In fond, fiecare doarme precum isi asterne, iar la virsta lui Martinca, o explozie mai poate fi posibila, ceea ce ar bucura orice iubitor al fotbalului iesean. Ci declaratia acestui fotbalist talentat vizavi de Miron Cozma, care apare tocmai acum, cind amintirea celor petrecute in defileul Jiului si la Costesti este proaspata si miroase a singe.
Ideea ca "Luceafarul Huilei" ar fi un manager fotbalistic cu calitati extraordinare nu se afla doar in capul lui Matinca. Acelasi lucru l-ar putea spune Viorel Stancu sau Cristi Puscas, alte doua vedete ale fotbalului din Vale, de acum citiva ani, ajunsi si ei in Copou. La fel, Huza, Marta, Sergiu Radu si alti jucatori care au trait in cel mai pur stil occidental pe timpul cind Miron Cozma se erija intr-un fel de Bernard Tapie autohton. Iar antrenorii care au lucrat in subordinea marelui haidamac, specialistul numarul 1 al tarii in batai prin baruri si in lovituri cu capul in gura, spun si acum ca "Luceafarul" ar fi putut straluci pe arena fotbalistica, daca societatea cea nedreapta nu l-ar pune sa plateasca pentru toate ilegalitatile pe care le-a comis. Este vorba de Gigi Staicu si Lita Dumitru, ultimul nu departe de profilul moral si intelectual al lui Cozma. Paralela Cozma – Tapie ar putea merge mai departe, daca ne amintim ca si ultrapotentul magnat al Marsiliei a avut necazuri cu justitia. Si, desi Olympique a reusit, datorita banilor lui Tapie, sa aduca primul trofeu continental din istorie pentru cluburile franceze, iar fotbalistii din antica Focee erau cel mai bine platiti jucatori din Hexagon, patimile fotbalului marseillez de dupa scandalul OM – VA demonstreaza ca, pina la urma, Tapie a facut mai mult rau decit bine fotbalului din metropola mediteraneana, in ultimii sase ani, Olympique traind clipe nespus de grele, chiar si prin purgatoriul diviziei secunde. Revenind la Jiul, dupa arestarea lui Cozma, echipa minereasca a ajuns, pina la urma, in coada diviziei secunde tot datorita inamicului numarul 1 al justitiei…
Pentru ca am pomenit de banii lui Tapie, trebuie sa spunem clar ca paralela dintre afaceristul francez si borfasul roman se opreste aici. Din simplul motiv ca Tapie a investit fondurile proprii in echipa marseilleza, in timp ce Miron Cozma nu a cheltuit un leut din buzunarul propriu pentru Jiul Petrosani. Sau, cu alte conditii, daca Tapie a fost un afacerist oneros, Cozma a fost un impostor, cu nuante de cabotin. Daca Matinca, Stancu sau Puscas au simtit o reala atmosfera de club occidental in Valea Jiului, nu au deloc pentru ce sa-i multumeasca lui Cozma. Fiindca banii clubului au fost obtinuti din deturnarea fondurilor sindicatelor miniere (in fond, din buzunarul fiecarui amarit de muncitor din subteran), ale Companiei Nationale a Huilei si, nu in ultimul rind, din subventiile acordate cu larghete de guvernanti mai vechi si mai noi "restructurarii industriei miniere" (deci, din banul public, care constituie suma contributiei noastre, a tuturor). Restructurare care s-a produs fie pe stadionul Jiul, in cel mai bun caz, daca nu la "Vegas" sau in alte localuri gata "restructurate". De aceea, nici un fotbalist sau antrenor care a simtit binefacerile epocii Cozma la Jiul Petrosani nu poate separa latura de manager fotbalistic a personajului de celelalte aspecte ale caracterului sau. A spune ca "nu discut ce a facut Cozma in rest, dar in fotbal a fost extraordinar" denota un soi de complicitate inconstienta. Pentru ca toate se leaga intr-un singur manunchi. Situat in afara legii. Activitatea lui Miron Cozma ca "rege al fotbalului" din Valea Jiului este tot atit de ilegala ca si ispravile sale de vitejie din Valea Jiului sau Nordul Olteniei. Lucru care ar trebui sa-l stie orice fotbalist, fie el si doldora de talent, ca Vasile Matinca! (Nicolae GRECU)

Comentarii