Toamna mitropolitului

joi, 16 octombrie 2008, 18:46
4 MIN
 Toamna mitropolitului

Pelerinajul de Sfinta Parascheva s-a incheiat, oamenii au plecat acasa, racla e din nou la locul ei, iar Biserica a mai cistigat o victorie. Caci nu este doar o victorie a credintei, ci si a bisericii ca institutie. Milionul de credinciosi care se aduna an de an la cel mai mare pelerinaj ortodox din Romania este si o masura a puterii sale. Cine altcineva mai reuseste azi sa adune laolalta atita popor?

Totodata, pelerinajul din acest an este si o victorie a noului mitropolit al Moldovei, Inalt Preasfintitul Teofan. Prin citeva gesturi simple, neostentative, dar vizibile si, in consecinta, foarte mediatizate, IPS Teofan si-a sporit popularitatea si puterea in urma acestor zile de sarbatoare. Credinciosii au remarcat ca treburile in curtea mitropoliei au mers mai bine, coada la sfintele moaste a durat mai putin, pina si mesele caritabile au fost mai bine dramuite. Unii au primit binecuvintarea parintelui Teofan in timp ce se odihneau pe iarba, iar faptul ca mitropolitul insusi s-a aplecat deasupra lor si le-a pus mina pe crestet e un gest pe care, probabil, nu-l vor uita toata viata. Insa cel mai important dar facut de IPS Teofan credinciosilor a fost acela ca slujba religioasa inchinata Cuvioasei Parascheva a avut loc afara, iar ei au putut sa participe la ea. Aceasta decizie fireasca si de bun simt a fost insa – indirect – si o palma dureroasa data predecesorului sau, PF Daniel, care, cit timp a fost mitropolit, incuia pe dinauntru portile grele ale catedralei si oficia in fata politicienilor tolaniti confortabil in scaune, in timp ce "prostimea" care indura frigul, foamea si oboseala in acest exercitiu al credintei si al rabdarii asculta slujba la difuzor, asemenea celor care "se sfintesc" la marile sarbatori stind in fotoliu, sub patura, si ascultind liturghia la radioul din sufragerie.

Nu este primul gest al mitropolitului Teofan care il diferentiaza de PF Daniel, aducindu-i totodata un plus de popularitate in rindul enoriasilor, dar si al ierarhilor de rind si calugarilor, carora Inalt Preasfintitul le-a promis ca le va fi aproape inca de la inscaunare. Toate aceste gesturi au fost deja gestionate de presa, cu toate ca ele nu au fost deloc anuntate cu ostentatie. Vizita mitropolitului la schitul lui Petru Voda, in judetul Neamt – un loc nevralgic pentru autoritatea lui Daniel – a fost imediat remarcata si interpretata ca un semn de schimbare nu doar de presa, ci in primul rind de cei din interiorul bisericii. Teofan pare sa-si fi dobindit repede in ochii lor imaginea unui ierarh nu mai putin autoritar, ci mai blind. Noul mitropolit i-a convins, se pare, ca stie sa ii si asculte, nu doar sa le ceara dijma pentru prosperitatea Arhiepiscopiei.

Victoria lui Teofan este cu atit mai mare cu cit aceasta imagine nu a fost cultivata prin instrumentele sale mediatice. Dimpotriva, IPS Teofan e destul de palid prezent in media bisericesti. Niciunul din site-urile oficiale ale BOR nu a mediatizat, de pilda, deplasarea mitropolitului Moldovei si Bucovinei la schitul Petru Voda, stirea fiind popularizata doar de presa laica. Nici macar Mitropolia nu a trimis comunicate oficiale despre aceste vizite sau actiuni "interpretabile", prin consilierii sai de relatii publice. Pe pagina de internet a Mitropoliei si Bucovinei, pe site-ul agentiei de stiri a Patriarhiei, http://www.basilica.ro/, sau in cotidianul "Lumina" poti afla despre toate vizitele de lucru ale patriarhului si ale altor ierarhi din tara, mai putin despre cele ale mitropolitului Teofan. Pe 15 octombrie, de pilda, "Lumina" a deschis editia nu cu pelerinajul si ceremonia religioasa dedicate Sfintei Parascheva, desi a fost de departe cel mai important eveniment religios al zilei precedente si unul dintre cele mai importante evenimente de peste an. Ei, bine, pentru "Lumina", ziar care se face chiar la Iasi, sfintirea de la Ciorogirla – Ilfov, unde a participat PF Daniel, a batut in importanta sarbatoarea Sfintei Parascheva. Dar aceasta atitudine pare sa fi avut efect de bumerang. Agenda mitropolitului nu apare nicaieri, dar despre unele gesturi ale sale vorbeste toata lumea. La polul opus, agenda patriarhului Daniel este mediatizata, vizitele sale sint insotite de comunicate bine redactate, dar despre ele se vorbeste parca mai putin. Intr-adevar, despre vizita patriarhului la Ciorogirla s-a comentat mult in aceste zile, dar nu din cauza evenimentului in sine, cit din pricina absentei patriarhului de la pelerinaj.

In concluzie, mitropolitul Teofan cistiga teren in inimile credinciosilor. Iar un "merit" pentru aceasta victorie, consolidata acum, dupa sarbatoarea Sfintei Parascheva, il are chiar patriarhul Daniel, care, preocupat mai mult de intarirea fortei materiale a Bisericii, a uitat, se pare, de ceea ce constituie de fapt adevarata ei forta: apropierea de credinciosi si de preotii de mir, care ii duc misiunea mai departe.

Comentarii